Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Črnuh bo Piqueta stal skoraj milijon dolarjev

Sodni epilog
Črnuh bo Piqueta stal skoraj milijon dolarjev
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
26.03.2023 20:14

Rasistična žaljivka, ki jo je namenil Lewisu Hamiltonu, bo Nelsona Piqueta drago stala. Brazilsko sodišče je razsodilo, da mora za uporabo rasističnega in homofobnega govora plačati 950.000 dolarjev odškodnine.

Urša Prosenjak

Trikratni svetovni prvak je zetovega tekmeca v intervjuju poimenoval črnuh. Kasneje se je opravičil in pojasnil, da besede ni uporabil zlonamerno ter trdil, da gre za slengovsko rabo besede, kjer je črnuh zgolj sinonim za moškega ali osebo nasplošno.

Vseeno so se štiri organizacije za varstvo človekovih pravic odločile, da je Piquet ne bo odnesel tako poceni in so pravico poiskale na sodišču. Piqueta so tožile za 10 milijonov brazilskih realov. V petek je zadeva dobila sodni epilog, sodišče je nekdanjemu dirkaču naložilo plačilo 5 milijonov brazilskih realov, kar je približno 950.000 dolarjev.

V razsodbi je sodnik navedel, da višina globe ne predstavlja le »popravne funkcije civilne odgovornosti, ampak tudi (in morda predvsem) kaznovalno funkcijo, prav zato, da se kot družba nekega dne znebimo škodljivih ravnanj, kot sta rasizem in homofobija".

Nelson Piquet je sicer za svoj nepremišljen komentar že od samega dogodka dalje kaznovan tudi z doživljenjskim izgonom iz paddocka, odvzeto pa mu je bilo tudi častno članstvo v britanski zvezi dirkačev.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
RR_0126.03.2023 20:54
tist miljon mu bo pa že Max dal
Mansell29.03.2023 21:03
Lewis pa mu ni nič zameril....
© Copyright 1999-2023 Avtomanija