Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Umetna inteligenca nam bo v pogubo

Prihodnost
Umetna inteligenca nam bo v pogubo
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
01.04.2023 00:19

Razpasla se je v preteklih mesecih obsedenost s kreiranjem avatarjev s pomočjo umetne inteligence.

UI ArturŠvarc AI BlueWillow pod komando človečnjaka, napisanega levo

Na telefonih in računalnikih je staro in mlado masovno nalagalo svoje slike in se spreminjalo v pravljične junake. Potem je nekdo pred 14 dnevi kreiral papeža v puhasti beli bundi. In potem so ljudje ugotovili, da je to dobro in da lahko elektronski risarski pameti naročijo vse živo. O aplikaciji tega, in seveda pogovorih s to pametjo hudičevo elektronsko in tudi celo pisanjem člankov, o tem bo človekom na tuzemlji čez desetletje prekleto žal, saj se bo programje samo še nadgrajevalo in na začetku bodo odfrčali oblikovalci, pisci, prevajalci, arhitekti in še kdo, potem pa še vsi ostali. Tudi Musk je pred dnevi rekel: "Ustavite tega satana!"

Umetna inteligenca nam bo v pogubo

Ampak je pa na smrt zabavno, BlueWillow kot AI risarski bot ni več med najmlajšimi in tudi ni najboljši in ko takole rečeš zadevi v chatu na Discordu "nariši mi backa" (ne bom vas spominjal, iz katere knjige je ta stavek, prvi ki napiše v komentar, dobi čestitko!!!), pač kreira nekaj. In potem rišeš avte, letala, še več ovčk, še kako oslarijo, otroku, ki sanja o študiju arhitekture pa v nekaj sekundah vzameš voljo, ko s par besedami dobiš hišo svojih sanj... No, in potem pa se spomniš tudi na F1 in glej si ga no, reč zna narisati kar nekaj dirkačev in med njimi je najbolj spektakularen Alain Prost. In potem ugotoviš, da lahko umetni pameti zahtevaš, da to nariše v slogu Da Vincija, Rembrandta, Alan Forda, Pixarjevih junakov in japonskih anime - in to tu vragec loči med različnimi slogi anime, začenši z Miazakijevim slogom. In potem Prosta "narišeš" kot plavalca, smučarja, kitarista, bobnarja, supermana in batmana. Pa žensko, se razume. No, po dveh urah navdušenega spoznavanja s čudovitim novim svetom (ki nas bo, kot rečeno, vse po...l... pojedel, da si ne bi mislili kaj drugega), je nastala tona Alain Prostov v različnih kreacijah. O Alonsih, Hamiltonih, Anime Sennah in Kimijih pa kdaj drugič. Le Modri Vrbi je treba povedati, da ni vse v perfekciji, saj ima na večini kreacij Alain Prost kozmetično raven nos.

Glejte in se čudite!

Umetna inteligenca nam bo v pogubo

Ne moremo niti mimo aplikacije za samo F1. Ne bo dolgo, verjemite, ko se bo prva ekipa v promocijske namene hvalila, da je livrejo dirkalnika pa izmislila in ustvarila umetna pamet. Potem bo umetna pamet sama našla boljše rešitve za aerodinamiko in na koncu bo umetna pamet narekovala dirkaču iz boksov, kaj naj počne, kje naj prej zavira in kdaj bo menjal gume. To sicer dela že zdaj, samo je pri Ferrariju (in Mercedesu) vedno kak lik, ki vse skupaj med prenašanjem iz simulacije po radijski zvezi zašuštra po svoje. Za konec, ko bomo vsi še malo bolj starejši - v dirkalnikih F1 ne bo več sedel nihče in gledali bomo bitke na nož.

Umetna inteligenca nam bo v pogubo

P.S.: Prva zadeva, ki jo bomo tu morali rešiti, je seveda avtorstvo - kdo je avtor supermanskega Alaina Prosta, unikatne namalanke programske opreme? Ustvarjalci programa? Zagotovo ne, ker tudi proizvajalec čopiča ni avtor slike. Program, ki razume, kaj mu naročiš, po googlu primerja podatke in potem v nekaj sekundah ustvari novo digitalno smet? Ne, nežive stvari ne morejo biti avtorji po defaultu. Sem torej avtor moja malenkost, ki sem velel silicijevi pameti /imagine Alain Prost kot spiderman v slogu Pixarjeve risanke? Še najbolj, ampak vrednost tega avtorstva je v nekaj besedah. To so dileme, velike dileme, dragi čitavci. Ne bo nam lahko! Sploh, ker vmes med zbiranjem umetelnih Prostov lahko spremljate, kaj v kanalu "rišejo" drugi uporabniki, od ilustracij za verjetno kak oblikovni projekt, ki ga bodo mas(t)no zaračunali, pa do 10 oblikovnih idej za nek feministični portal. Ja, tudi to se da. Ali pa lik, ki obsedeno riše Shakiro v slogu Venere, le da ne vstaja iz školjke, ampak iz morja.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Ursa01.04.2023 00:52
Mali princ :)
aichi01.04.2023 00:53
Ti ne veljaš! :)
Mansell01.04.2023 07:22
:-D LOL
Mansell01.04.2023 07:23
Prost je bil vedno grd, pa ga lohka v karkoli naštimaš :)
andrej01.04.2023 18:16
To je prvoaprilska? Meni je všeč tista kinpravi da bodo od 2024 naprej imeli park asistenta da postavi dirkalnik v štartni box. Ali pa ona kjer je DHL dobil naročilo da od mclarna in mercedesa dostavi vse zmagovalne dirkalnike hamiltona na zadnjo dirko ker gre baje v penzijo
aichi01.04.2023 19:30
Ne, ni prvoaprilska... šele pred kako uro sem prvič poštudiral, da je 1. april danes.
andrej01.04.2023 21:41
kaj pa tweet od Craig Scarborough ? vibrirajoče stranice od izpušnih cevi kot razlog za višje končne hitrosti ?
© Copyright 1999-2023 Avtomanija