Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Super 6x6 gasilec, ki se uspešno bori tudi z gorečimi električarji

Velika Britanija
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
28.04.2023 12:45

Angleški specialisti za predelave namenskih vozil so ustvarili novo pošast za gasilce, za bazo pa so izbrali Toyotinega Hiluxa.

Peter Pirkovič ProSpeed

Hiload 6×6 Rapid Intervention Vehicle je novo gasilsko orožje, ki ga bomo morda nekoč videli tudi pri nas. Nase opozarja z nekoliko drugačno zasnovo, saj gre za gasilsko vozilo, s katerim se gasilci vključijo v reševanje tam, kjer tovornjaki ne morejo dostopati. Kot sporočajo iz podjetja Prospeed, v prvi vrsti prednost tega vozila predstavljajo dimenzije, saj je Hiload 6×6 Rapid visok le 1,85 metra, kar mu omogoča, da lahko denimo zapelje v podzemno garažo do mesta vžiga.

 

Predstavniki omenjenega podjetja so pri novincu izpostavili tudi izjemno učinkovitost gašenja električnih vozil, saj je požar litij-ionskih baterij precej zahtevnejši od gašenja avtomobilov s klasičnim motorjem. Trenutno se gasilci največkrat poslužujejo metode potopitve celotnega vozila v nekakšen premični bazen, kar ni najbolj praktično, črpanje več tisoč litrov vode pa tudi ni najbolj učinkovito. 

Omenjeno gasilsko vozilo so med drugim opremili z inovativnim sistemom za gašenje, imenovanim Coldcut Cobra. Gre za posebno napravo s katero prebijejo ohišje akumulatorja in vanj spustijo mešanico abrazivnega sredstva in vode pod zelo visokim tlakom (300 barov), ki sčasoma ohladi module in prepreči širjenje požara. Prvi preskusi so pokazali, da lahko ta sistem v slabih 10 minutah prepreči nadaljnje širjenje požara, pri tem pa gasilci uporabijo le okrog 240 litrov tekočine, kar predstavlja 20 odstotkov velikosti celotnega rezervoarja. 

Gasilski Hiload 6×6 Rapid Intervention Vehicle v dolžino meri 5,6 metra, tehta 5600 kilogramov, nakladalna površina je bila podaljšana za 1,23 metra, nosilnost pa je trikrat višja od serijskega Hiluxa.  Hiload 6×6 je zasnovan in sestavljen v Yorku v Angliji, trenutno z njim na Češkem izvajajo dodatne preskuse, medtem ko cene še niso razkrili.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
shark91128.04.2023 14:14
Kaj je pa s tem napisom na zadnji strani vozila? (Hasiči?)
matt028.04.2023 14:34
Gasilci :)
shark91128.04.2023 16:01
Ajaa, spregledal sem da ima češko tablico :)
© Copyright 1999-2023 Avtomanija