Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

S 13 električarji smo se odpeljali na Hrvaško

PRIMA test – električni izlet
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
15.05.2023 10:30

Električni avtomobili imajo čedalje večji vpliv v evropskem prostoru in ti bodo od leta 2035 postali del našega vsakdana. V luči nedavne bruseljske odločitve, smo na kup zbrali nekaj najbolj zanimivih električnih avtomobilov, ki so danes dostopni na trgu, in z njimi preverjali, kako uporabni so in če je polnilna infrastruktura prilagojena našim potrebam.

Peter Pirkovič PRIMA

Naj že uvodoma zapišem, da v tokratnem PRIMA test nismo izbirali zmagovalca, še manj smo jih med seboj primerjali, saj nabor teh avtomobilov tega tokrat ni dopuščal. Smo pa zato dobili zanimive odgovore na nekatera vprašanja, ki jih velikokrat slišimo v številnih debatah. Na primer, ali je električni avtomobil dober družinski avtomobil, s katerim bi lahko potoval na morje. Seveda je, le vozniške navade je potrebno nekoliko spremeniti, vnaprej načrtovati pot in včasih potrpeti, ko je na polnilnih mestih gneča.

Z novinarskimi kolegi iz različnih uredništev slovenskih medijev (Siol Avtomoto, Avtomobilizem.com, Žurnal24, oddaja Volan, Finance in revija Avto Fokus) smo se odločili za nabor 13 električnih avtomobilov. Pogoj je bil, da imajo ti vgrajeno vsaj 50 kWh baterijo (uporabna kapaciteta), da po zasnovi na nek način spadajo med družinske avtomobile in da njihova cena po rednem ceniku ne presega 65 tisoč evrov, ki je zgornja meja za uveljavljanje državne subvencije. V naš izbor so se tako uvrstili Aiways U5, Audi Q4 e-tron Sportback, BMW iX1, Ford Mustang Mach-e, Hyundai Ioniq 5, Kia EV6, Mercedes EQB, MG 4, Renault Megane E-Tech Electric, Škoda Enyaq, Tesla Model Y, Toyota BZ4X in Volkswagen ID.5.

Kot že omenjeno, električni avtomobili bodo čez nekaj let (vsaj tako za zdaj kaže) praktično edina možnost mobilnosti, zato smo izvedli nekakšno simulacijo. Slovenski kupec se je z novim avtomobilom skoraj zagotovo na prvi oddih odpravil k našim južnim sosedom, zato smo se s kolegi novinarji odločili, da jo mahnemo do severnega dela Dalmacije oziroma do Zadra, kar pomeni okrog 350 kilometrov poti. Vsak od nas si je po svoje izbral načrt poti, pogoj je bil, da večino poti uporabljamo avtocesto. Večina mojih kolegov je na pot krenila v Ljubljani oziroma bližnji okolici in se do končne destinacije pripeljala preko Metlike oziroma Zagreba, medtem ko sem sam svojo pot začel na Kozini, nadaljeval mimo Reke in se ostalim kolegom priključil na avtocestnem razcepu pri Bosiljevem. V naboru vseh električarjev sem v preteklih letih skoraj vse spoznal, izjema je bila le Tesla Model Y, ki sem jo izbral za pot proti Zadru. Nenazadnje tudi zato, ker sem imel tako rekoč pred domačim pragom tudi Teslino polnilnico. Na predvečer potovanja proti Zadru se odpeljem na omenjeno polnilnico, kjer najdem še zadnje prosto mesto. Na osrednjem zaslonu odprem loputo za polnjenje, priklopim polnilni kabel, sistema se v nekaj trenutkih povežeta in polnjenje s 130 kilovati moči je že v teku. Ker želim pot do Zadra začeti s čim bolj polno baterijo, celotno polnjenje traja 55 minut. Ta podatek mi avto servira že ob začetku polnjenja.

Naslednje jutro pred začetkom poti, najprej vnesem končno destinacijo v Zadru, kjer me sistem opozori, da bom na 352 kilometrov dolgi poti potreboval krajši postanek, saj bi za doseg cilja potreboval 101 odstotek baterije (vožnjo začnem s 93 odstotki napolnjenosti baterije). Obenem mi navigacijski sistem postreže tudi časovni podatek celotne vožnje, vključno s krajšim postankom na točno določenem mestu, kjer je Teslina polnilnica. Izračun, koliko odstotkov baterije bi potreboval, se na podlagi vožnje vmesno sicer nekoliko spreminja. Večino časa po avtocesti v zelo neugodnih vremenskih razmerah (močan dež) vozim med 110 in 130 km/h. Po dobrih dveh urah vožnje, prispem na Otočac s 26 odstotki baterije, kjer so bližnjem postajališču postavljene štiri Tesline polnilnice. Priklopim, sistem se medsebojno poveže in baterija se takoj začne polniti z 90 kilovati moči. Kava, obisk toaletnih prostorov in pot po 15 minutah že nadaljujem s 50-odstotno napolnjenostjo baterij oziroma 19 kWh sveže energije.

Do skorajšnjega končnega cilja imam še debelo uro vožnje. Povprečna poraba se ves čas poti giblje med 22 in 23 kWh na 100 prevoženih kilometrov. Do praktično končne destinacije, 15 kilometrov pred Zadrom, potrebujem nekaj minut manj kot 4 ure, kar je še vedno zgleden potovalni podatek. Na bencinskemu servisu Zemunik so postavljene štiri Tesline (150 kW) in štiri Ionityjeve hitre polnilnice (350 kW), zato s kolegi novinarji sklenemo, da si avtomobile vnovič napolnimo in preskusimo, kako hitro poteka polnjenje od 20 do 80 odstotkov. Z izjemo Tesle Model Y, je začetek polnjenja na Ionityjevih polnilnicah kar svojevrsten izziv, saj se je izkazalo, da uporaba različnih mobilnih aplikacij ali kartic še ne pomeni takojšnjega začetka polnjenja. Tako je denimo v več primerih na mobilni aplikaciji kazalo, da polnjenje poteka, medtem, ko se prenos energije med polnilno postajo in avtomobilom sploh ni vzpostavil. Ponudnik polnjenja je kljub temu vseeno samodejno zaračunal oziroma rezerviral določen znesek na kreditni kartici in ga po kasnejši ugotovitvi, da polnjenja sploh ni bilo, sprostil šele nekaj dni kasneje. Po številnih telefonskih pogovorih z operaterji na daljavo, smo preskus na koncu le uspešno izpeljali. 

Kako so potovali ostali kolegi novinarji? Zelo različno. Voznik Kie EV6 je med vsemi postavil svojevrsten rekord, saj je 350-kilometrsko pot prevozil v 4 urah, s povprečno porabo 20,6 kWh in to brez vmesnega postanka za polnjenje. Voznik Hyundai Ioniqa 5, ki ima isti pogonski sklop in hkrati tudi isto polnilno infrastrukturo kot prej omenjena Kia (edina dva, ki sta se na Ionityjevi postaji polnila z močjo blizu 200 kW), je za to pot potreboval uro dlje. To je tudi zanimiv pokazatelj, kako različni smo si vozniki med seboj in kakšne navade imamo. Namreč, novinarski kolega v Hyundaiju je Ioniqa 5 polnil dvakrat po 15 minut. Skupni čas ostalih novinarskih kolegov se je gibal od 4 do 5 ur z enim ali dvema postankoma, izstopal pa je voznik Toyote BZ4X, ki je za celotno pot do Zadra potreboval kar 7 ur. Pri podatku o porabi smo pri 12 avtomobili beležili povprečje med 20 in 23 kWh na 100 kilometrov, odstopal je le Aiways U5 s povprečjem 28 kWh. Ko smo vse avtomobile zapeljali na testni krog po slovenskih cestah (kombinacija mesta, podeželja in avtocest) je bil podatek pri njem nekoliko nižji. Povprečna poraba je znašala 25 kWh/100 km. Pri tem preskusu je bil najbolj učinkovit kitajski MG4 s porabo 18,6 kWh (edini pod mejo 20 kWh), medtem ko so se ostali gibali med 20,1 do 22,5 kWh. Poleg kitajskega predstavnika je izstopala le še Toyota BZ4X, pri kateri smo namerili povprečje 28,6 kWh.  

Preden smo se odpravili na pot smo preverjali mrežo polnilnic, ki so posejane ob hrvaških avtocestah in glavnih prometnicah. Z izjemo Teslinih Superchargerjev je denimo ultra hitra 350-kilovatna polnilnica v bližini Zadra edina v tem delu Hrvaške, vse ostale, ki smo jih obiskovali na poti so večinoma le 50-kilovatne oziroma manj zmogljive. To seveda pomeni daljši postanek. Slabost polnilnih postaj je ta (pri tem tudi Slovenija in ostale evropske države niso izjema), da polnjenje ni omogočeno preko nekega enotnega plačilnega sistema, ampak vsak ponudnik zahteva svojo mobilno aplikacijo, ki je vezana na kreditno ali debetno kartico. Ne upam si pomisliti na scenarij, ko v telefonu zmanjka baterije, polnilnega kabla pa ni pri roki. Bolj preprosto bi bilo prisloniti kreditno kartico in celoten postopek bi bil za vse udeležene enostavnejši. Morda bi se ponudniki lahko zgledovali po sistemu Tesle, kjer polnilni kabel prepozna avto in njegovega uporabnika, zaračunavanje storitve pa poteka povsem po vzporedni poti. 

Za razliko od bencinskih polnilnih postaj so električne vselej postavljene nekje ob robu postajališč in brez ustrezne strehe, ki bi uporabnika varovala pred neugodnimi vremenskimi vplivi, ko se ta ukvarja z mobilno aplikacijo ali čaka izven avtomobila, da se baterija primerno napolni. Pri našem skupnem preskusu, ki smo ga opravili sredi prejšnjega meseca smo prišli do spoznanja, da je že v tem spomladanskem času na njihovih cestah vse več turistov z električnimi vozili. V času naših polnjenj je tako kar nekaj tujih voznikov nejevoljno čakalo na prosto polnilnico vsaj 30 minut ali celo uro. To seveda krepko podaljša potovanje. Sredi poletne sezone utegne biti stanje glede prostih polnilnic še slabše, a dobra plat je tudi ta, da uporabnik lahko na daljavo preko aplikacije preveri ali je na polnilnem mestu prosto mesto. Velik minus si zaslužijo tudi tamkajšnji ponudniki hotelskih storitev. V tako imenovanem premijski kamp vasi, kjer smo prenočili, so imeli ti le dve polnilnici, od tega ena nedelujoča druga pa rezervirana zgolj za lastnike Teslinih modelov. 

V prihodnjih dneh objavimo še nekaj zanimivih ugotovitev vezanih na cene, zavarovanja in vzdrževanje.
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Makaronar15.05.2023 12:01
Manjka pa glavni podatek: cena polnenja. Kolko vem, je polnenje na teh hitrih polnilnicah drazje od tankanja dizla!
klemens15.05.2023 13:50
Makaronar, zelo na mestu pripomba, upam, da v prihodnjih dneh naredijo tudi finančno analizo.
Dež15.05.2023 14:13
Pa v visoki turistični sezoni (julij/avgust) naj test ponovijo, s polno obteženim avtomobilom.
aichi15.05.2023 14:44
V visoki turistični sezoni čakaš par ur :D
Makaronar15.05.2023 15:14
V sezoni cakas na polnilnicah, pa cakas tudi, ko so zastoji (cestninske postaje, na trajekt, prometne nesrece), in mora biti avto vklopljen ter imeti prizgano klimo pri 35 stopinjah celzija. Ce pripeljes na zastoj z 20% baterije lahko kr zacnes moliti zdravo marijo. Pohvala pa za ta test, ki je pokazal, da elektricni avto se nekaj deset let ne bo racionalna izbira za 1. avto. Enostavno v Evropi ni infrastrukture, kaj sele juzneje od nas (bosna, srbija, kosovo,...). Pravi stres je voznja z elektricnim avtom to Zadra,...kje je sele Dubrovnik, Hvar, Korcula...kdor se ima vsaj malo rad, si bo za 50.000€ privoscil kaj bolj pametnega
alfafil15.05.2023 17:34
Če ne morem narediti vsaj 400 km po ac pri normalni vožnji, ne pri 110, ostanem na hibridu.
91115.05.2023 21:37
V bistvu tale test meni pove da bo električen avto lahko samo kot prvi avto v družini. Se pravi služba, opravki, krajši izleti (seveda ob predpostavki da je opcija polnenja doma). Pač avto za vsak dan tam od 100-200 kilometrov, kar roko na srce zadostuje 99% uporabnikom vozil. Vse ostalo, se pravi dolgi izleti/potovanja itd pa EV niso več prva izbira in se bo potrebno potem odločiti ali imeti še en ICE avto za takšne potrebe ali uporabljati javni prevoz ali pa konec koncev najem kakšnega kombija za tisti teden-dva ko greš na Hrvaško, Italijo, Avstrijo, Francijo,… tudi ni slaba ideja niti ni preveč draga.
aichi15.05.2023 23:49
Al pa met preprosto 1. avto ICE in mirna bosna
skrivo16.05.2023 00:26
Napišite čisto realno, da kdor bi imel v družini samo en električni avto in nobenega ICE za rezervo, potem nima drugega kot kupiti Teslo, saj edino Tesla s svojo mrežo Superchargerjev zagotavlja relativno normalna dolga potovanja po celi EU - in to celo brez denarnice in telefona. Trenutno so tudi cene polnjenja na Superchargerjih kar 3x nižje kot na Ionity!!!!!! V SLO se sedaj pripravlja zakon, ki bo predpisal, da morajo polnilnice s 50kW in večjo polnilno močjo imeti možnost plačila s kreditno kartico in fertik. To bo veljalo tudi za že obstoječe hitre polnilnice in žal samo v Sloveniji.
skrivo16.05.2023 00:37
Dež, v turistični sezoni je bolj toplo, ni dežja cel test, gužva na cesti in s tem nižje hitrosti in poraba bi bila precej precej nižja, kar bi pomenilo, da marsikateri od teh avtov sploh ne bi potreboval vmesnega polnjenja za to turo :)
skrivo16.05.2023 00:49
Makaronar: v osnovi imaš recimo kar prav, z izjemo tistega "nekaj 10 let" in predstave o porabi plime v električnem avtu. Glej, klima pri tvojih pogojih kuri 0,5kW. To pomeni, da če si v zastoju 10 ur, avto s hlajenjem pokuri 5kWh energije iz baterije. Če vzameš ID.5, ki ima 77kWh baterijo, 20% napolnjenost baterije pomeni, da je noter še 15kWh. Torej po 10 urah čakanja v zastoju, bo od teh 15kWh, v ID.5 ostalo še 10kWh oz. za 50km avtocestne vožnje ali 70km po magistralki. Klima ne kuri veliko, bistveno večji izziv je gretje s toplotno črpalko, kjer je znano, da novim Teslam zaradi izjemne učinkovitosti toplotne črpalke pozimi domet pade še najmanj od vseh. Nihče nikomur ne bo vzel ICE avta in kdor se 1x-2x na leto v naslednjih 5-10 letih ne bo hotel malo prilagoditi, bo kupil ICE in fertik - izbira bo!
Makaronar16.05.2023 07:45
Glede hitrosti razvoja EV ne dvomim, da bodo ze v kratkem imeli dometa tudi vec kot 1000km...Par 10 let sem imel v mislih predvsem infrastrukturo, katera se razlikuje ze znotraj drzav EU, kaj sele izven EU... Ce bi iz danes na jutri vsi prodali svoje ICE avte in kupili EV, koliko let mislis, da bi bilo potrebnih, da bi se postavila primerna infrastruktura (polnilnice, ki jih je ze zdaj premalo, elektrarne, ki bi zagotovile dovolj elektrike, konec koncev bi se tudi ceste hitreje unicevale ker bi se vozilo vec teze po njih...)? Hvala za razlago glede klime!
rovokopac16.05.2023 12:29
Ko ti piše, da je samo še 10-15%, si že zelo na visokih vrtljajih z živci. Toliko % pri normalnih avtomobilih pomeni še manj kot 100km . Me prav zanima, kako se počutiš, ko ti gori lučka za prazen rezervoar? Na radiu še mogoče slišiš, da je en zastoj. V normalnih razmerah greš na nek obvoz po drugi cesti. Si to upaš z električarjem? V tem primeru je uporabljen Zadar. V praksi pa je problem z večino električarjev že samo odhod na drug konec države.
skrivo16.05.2023 23:00
@Makaronar, kar se tiče razvoja infrastrukture imaš žal čisto prav. Na hitro še štroma za hišo, če jo gradiš, ne moreš dobiti. Tile štromarji na elektro so narejeni na počas, za tako revolucijo, ki se počasi začenja dogajati tudi pri nas, pa jih je itak premalo, in tudi denarja nimajo ne za kable in ne za transformatorje. Nekje sem prebral, da bi za posodobitev nizkonapetostnega omrežja eabili 2 milijardi - pa to je v bistvu drobiž napram avtocestam in še čem v tej državi.
avrelij17.05.2023 08:52
A je še kdo drug opazil, ali se samo meni zdi. Večina testiranih avtov pride do te destinacije brez vmesnega polnjenja, pogoj polna baterija kar od doma ni misija nemogoče. Nekateri so štartali z le z delno polnim "tankom" za dol in potem se opisuje težave, ki da so nastale. Nazaj grede so napolnili polno, in nihče več ne omenja težav proti domu.
avrelij17.05.2023 12:50
A je še kdo drug opazil, ali se samo meni zdi. Večina testiranih avtov pride do te destinacije brez vmesnega polnjenja, pogoj polna baterija kar od doma ni misija nemogoče. Nekateri so štartali z le z delno polnim "tankom" za dol in potem se opisuje težave, ki da so nastale. Nazaj grede so napolnili polno, in nihče več ne omenja težav proti domu.
skrivo17.05.2023 23:20
Avrelij, imaš prav, večina bi prišla na cilj brez vmesnega filanja, nekateri pa tudi ne.
avrelij19.05.2023 07:48
Sem opazil še nekaj. V povezavi z eno od predstavitev (kjer tudi omenjajo težave okoli EV) je njihov sodelujoči ob drugi priliki povedal, da letno potuje z EV na dopust precej dlje od Zadra in s prikolico "pa do sedaj še ni imel težav". Prizna pa tudi enostavnost potovanja z ICE vozilom.
shark91119.05.2023 10:03
Kaj to konkretno pomeni "do sedaj še ni imel težav"? To je zame manipulativna izjava, ker je vse brez konkretnih cifer....
avrelij19.05.2023 14:04
Mogoče res preveč iz konteksta vzeto. V ponedeljek sem nekje po 18. ali 19. uri preklopil na kanal A in ujel trenutek pogovora o EV med voditeljico oddaje Svet z M. Mihinjačem. Tam je padla ta izjava in ob ogledu celega prispevka je mogoče dojeti kontekst. Samo vrtim celotno oddajo Svet za nazaj iz ponedeljka, pa tega ne najdem ni vmes. Sem ujel mogoče kak napovednik med reklamami iz kake oddaje kasneje? Če najdeš ti bo bolj jasno.
IcEmAn19.05.2023 18:04
avrelij: je bilo v ponedeljek (15.5.) od 18:20 dalje.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija