Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Novo rojstvo koncepta, ki je zaplenil nesojeno Golfovo ime

Hyundai Pony Coupe
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
19.05.2023 20:23

Ta konec tedna se bo širši javnosti na dogodku Concorso d'Eleganza Villa d'Este predstavil koncept Hyundai Pony Coupe.

Urša Prosenjak

Že lani novembra je Hyundai napovedal, da bo ponovno oživel koncept Pony Coupe, ki je bil prvič predstavljen na avtomobilskem salonu v Torinu leta 1974. Zaradi nenaklonjene gospodarske situacije v svetu v sedemdesetih koncept nikoli ni dosegel proizvodnje, dejanski koncept pa so kasneje uničili. Ob 50-letnici prvega serijskega modela je Hyundai k sodelovanju ponovno povabil oblikovalca, ki se je podpisal pod izvorni koncept, Giorgetta Giugara in njegovega sina Fabrizia, da sta oblikovala novo inkarnacijo koncepta Pony Coupe. Ta je zdaj že ugledal luč sveta v Italiji ob jezeru Como, na manjšem dogodku Hyundai Reunion, preden ga bo lahko spoznala širša javnost.

Pony Coupe je dolg 4080 mm, širok 1560 mm in visok le 1210 mm. Prvotni koncept je skozi skoraj pol stoletja navdihnil več različnih modelov, med zadnjimi denimo Hyundai Ioniq 5. Povezan pa je tudi z modeli izven domačega hlevčka. Prepoznamo lahko podobnost z DeLoreanom DMC-12, prav tako pa si je »prilastil« ime, ki je bilo sprva namenjeno Volkswagnu. Giugaro je namreč istočasno sodeloval z nemškim proizvajalcem na modelu, ki bi moral postali VW Pony, a ker je Hyundai prvi rezerviral ime, je Volkswagen svoj model preimenoval v Golf.

Pony bo bržkone tudi v prihodnje služil kot navdih za nove modele. Novembra lani je glavni kreativni direktor skupine Hyundai Luc Donckerwolke dejal: »Ne samo, da ima ta projekt zgodovinsko vrednost, ampak predstavlja tudi medkulturno izmenjavo, ki bi lahko utrla pot za več sodelovanj v prihodnosti.« Vodilni Hyundaijev oblikovalec SangYup Lee je dodal, da bi lahko novi električni Pony Coupe postal omejena izdaja maloprodajnega modela.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
7even7720.05.2023 07:35
O sami obliki tega koncepta zdajle morda ne bi (...), zanimivejša mi je podrobnost z imenom - no in tu se mi pa zdi zelo dobro, da so Korejci tako hitro zaščitili svoje poimenovanje. K sreči.
RedNige520.05.2023 11:17
a ta skret na slikah je novi koncept ali tisti iz 70h???
© Copyright 1999-2023 Avtomanija