Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Mladi vozniki se za volanom vedejo vse bolj nevarno

Raziskava
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
28.05.2023 00:29

Vse več mlajših voznikov se v prometu vede nevarno. Po podatkih nedavne raziskave nevarno vedenje za volanom priznava skoraj četrtina voznikov, mlajših od 35 let.

Urša Prosenjak

Med vozniki pod 35 let narašča uporaba pametnih telefonov med vožnjo, vse pogostje pa tudi vozijo pod vplivom alkohola in drog. Tovrstnega vedenja je več med moškimi, kažejo podatki letne raziskave, ki jo za francosko fundacije Vinci Autoroutes izvaja Ipsos na vzorcu 12.400 voznikov v enajstih evropskih državah. Kar 67 odstotkov mlajših voznikov meni, da je prostoročna uporaba telefona med vožnjo neškodljiva, 15 odstotkov pa jih je zaradi uporabe mobilnega telefona že imelo prometno nesrečo ali se ji je le za las izognilo.

Rezultati kažejo, da so mlajši od 35 let, zlasti moški, bolj nagnjeni k tveganemu vedenju kot v preteklih letih. 23 odstotkov mladih med vožnjo na telefonu celo gleda video posnetke. 19 odstotkov voznikov ne vidi posebne nevarnosti v utrujenosti za volanom, 54 odstotkov pa zatrjuje, da nimajo težav z vožnjo, ko so zelo utrujeni. Še en zaskrbljujoč vidik je, da približno eden od treh evropskih voznikov, starih od 16 do 24 let, ne uporablja varnostnega pasu. Prav tako 15 odstotkov mladih ne vidi nič spornega v vožnji pod vplivom alkohola. Vse bolj množično je tudi splošno neupoštevanje prometnih predpisov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija