Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Prvi povsem afriški električni avto že čez nekaj let

Nov igralec na trgu
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
28.05.2023 20:12

V bližnji prihodnosti, predvidoma leta 2026, se nam obeta prvi afriški električni avto. Proizvajali ga bodo v Maroku, kjer sicer že nekaj globalnih proizvajalcev izdeluje avtomobile s termičnimi motorji.

Urša Prosenjak

Globalno tehnološko podjetje s sedežem v Londonu načrtuje najsodobnejše proizvodne in razvojne obrate v Maroku, kjer Renault proizvaja modele Dacia in Renault v tovarni v Tangiersu, Stellantis pa proizvaja Peugeot 208 v Kenitri. Vendar pa na črni celini doslej še ni bilo razvito električno osebno vozilo za množično proizvodnjo za globalni trg.

Podjetje Atlas sta leta 2021 ustanovila Mohammed Yehya El Bakkali, izvršni direktor podjetja, in Mohammed Hicham Senhaji Hannoun, izvršni predsednik in tehnični direktor podjetja, ustanovitev pa jima je omogočilo znatno zasebno financiranje. Na trg prinesti želijo pripeljati avtomobil brez emisij, ki bo cenovno dostopen, praktičen in pragmatičen, ter navdihnjen z maroškim dizajnom in identiteto. Vozilo, ki trenutno že nima imena ali dodeljenega proizvodnega obrata, bo razvito z mislijo na nastajajoče trge, kjer obstaja malo ali nič infrastrukture za električna vozila, na primer v nekaterih delih Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike.

Poleg tega bo proizvajalec svoja prizadevanja osredotočila tudi na zagotavljanje napredne tehnologije za izboljšanje dosega, baterij in polnilnih omrežij, vendar podrobnosti še niso objavljene. Kot piše v sporočilu za javnost, bo avtomobil uporabljal preizkušeno arhitekturo OEM EV, kar domnevno pomeni, da bo temeljil na obstoječi platformi druge avtomobilske znamke.

»Opažamo, da so podjetja v prehodu na električna vozila spregledala Afriko,« je dejal Mohammed Yehya El Bakkali, soustanovitelj in izvršni direktor Atlas E-Mobility Group. »Vendar nihče ne bi smel podcenjevati odločenosti celine, da napreduje, niti dvomiti v njeno sposobnost, da proizvaja vodilne brezogljične tehnološke rešitve na svetu. Na področju transporta se bodo ti izkazali ključnega pomena pri omejevanju dviga globalnih temperatur.«

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil29.05.2023 21:22
Pridobi investitorje in izgini. Tako se mi zdita ta dva. JAR je najbolj razvita Afriška država, pa ima vsak dan večurne redukcije. Omrežje v razsulu, elektriko pridobivajo iz termoelektrarn!
© Copyright 1999-2023 Avtomanija