Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Umetna inteligenca pri oblikovanju avtomobilov?

BMW
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
03.06.2023 00:04

BMW je zadnje čase precej zgovoren o svoji oblikovalski filozofiji, nakazal je nekaj smernic prihodnjega oblikovanja, dotaknili pa so se tudi neizbežne novosti, ki utegne poseči tudi na to področje – umetne inteligence in njene pomoči pri avtomobilskem oblikovanju.

Urša Prosenjak

Umetna inteligenca je nova tehnologija, ki posnema proces učenja pri ljudeh in se sčasoma izboljšuje. Pri BMW-ju so začeli preizkušati njene možnosti na področju avtomobilskega oblikovanja. Glavni oblikovalec Adrian van Hooydonk je pred nedavnim razkril, da so umetno inteligenco že uporabili pri različnih nalogah.

»Preizkušamo jo na primer pri oblikovanju koles,« je povedal Hooydonk. »Določimo nekaj parametrov in računalnik v skladu z njimi generira ideje. Še vedno pa potrebuje človeka kot vodjo. Človek mora voditi proces in izbrati. Računalnik ne more povsem izumiti stvari, lahko pa sestavi različne parametre v predlog veliko hitreje, kot to naredi človek.«

Pa se lahko pri avtomobilskem dizajnu povsem zanesemo na umetno inteligenco? Na tej točki to ni mogoče v celoti. Tehnologija uporablja že narejene skice in podobe, ki so na voljo na spletu, nato pa jih sestavi na različne načine, da ustvari nove dizajne. In čeprav se to sliši zabavno, pa Hooydonk opozarja, da je končni rezultat nekaj, kar izgleda kot že videna rešitev.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
7even7703.06.2023 05:13
Po svoje se stvari dagajajo natanko v smeri tistega trenutka, da nas bo na precej preveč področjih še prekmalu vodilo tisto, kar sami mislimo, da (še) vodimo - UI. Smisel?
alfafil03.06.2023 10:36
Terminator lepo kaže prihodnost.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija