100. Le Mans pripadel Ferrariju

24 ur Le Mansa
100. Le Mans pripadel Ferrariju
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
11.06.2023 16:02

Nova era in stota dirka v Le Mansu, spopad velikih v razredu hypercar je pripadel Ferrariju po 58 letih.

Artur Švarc

Ferrari s številko #51 in Pier Guidijem za volanom je prepeljal ciljno črto pred Toyoto #8 s Hiarakawo (Hirakawa, Hartley, Buemi) in tako končal tudi dolgoletno prevlado Japoncev. Tretja stopnička je pripadla Cadillacu #2 (Bamber, Lynn, Westbrook) . Peterico zaključuje drugi Cadillac #3 in Ferrari #50. V najvišjem razredu so bili pošteno potolčeni pri Porscheju, medtem ko Peugeot 9x9 ni bil konkurenčen. Alessandro Pier Guidi, James Calado in Antonio Giovinazzi so tako dvignili pokal za najboljšega na sloviti 24 urni dirki, prvega po skoraj šest desetletjih. 

Novi 499P Le Mans Hypercar se je pokazal za dovolj močnega, da je kljuboval tudi vsem poskusom Toyote, da osvoji šesto zaporedno zmago. Ferrari je tu zadnjič zmagal 1965 z Gregoryjem in Rindtom. Na koncu je prednost pred Toyoto #8 znašala minuto in 21 sekund, tretji Cadillac pa je bil že krog zadaj. Dirka je po začetnem otipavanju minilia v znamenju dvoboja med #51 in #8 v drugi polovici dirke, kjer je imel Ferrari očitno večjo hitrost. Po začetnem vodstvu je zvečer Pier Guidi zletel s steze v prvi šikani in se potem vrnil in dopoldne nabral minuto prednosti, dokler se avto med postankom ob 11h dopoldne v nedeljo ni hotel več zagnati in je moral skozi recycle proceduro. Enako se je potem zgodilo še enkrat na zadnjem postanku, spet je bil za volanom Pier Guidi. 5 ur pred koncem sta bila tako #51 kot #8 poravnana, Ferrari pa se je začel počasi oddaljevati, svoje pa je dodal še Hirakawa, ki ga je med zaviranjem v Arnageu zavrtelo v ograjo in je Toyoto zapeljal v bokse na pregled.

Na tretjem mestu je imel Cadillac #2 relativno mirno dirko, razen enega nočnega vrtenja z Westbrookom za volanom, #3, ki so ga imeli v Chip Ganassi Racingu, pa je imel bolj svetle trenutke na poti do četrtega mesta. Najprej je Bourdaisa od zadaj v Dunlopu nasadil GTE Am dirkalnik in so ga morali popravljati v garaži, nakar se je zgodba ponovila Bourdaiusu ponoči, ravno ko je #2 prišel v isti krog z vodilnim. Na koncu so bili Bourdais, van der Zande četrti s tremi krogi zaostanka, za njimi pa je v cilj prišel drugi Ferrari #50 (Nielsen, Fuoco, Molina). #50, ki je osvojil pole position, je svoje možnosti izgubil že, ko je v enem od dveh nalivov na dirki s steze z njim zletel Nielsen, potem pa je izgubil kar nekaj krogov ponoči zaradi točenja olja iz sistema za rekuperacijo.

Preostala dva proizvajalca, Porsche in Peugeot, bosta dirko najraje pozabila. Peugeot je oba 9x9 na začetku imel pri vrhu, potem pa je vrtenje Vergnea z #93 v Mulsaneu ekipo stalo dveh krogov, #94 pa je v prvi Mulsane šikani priletel v ograjo z Menzesom za volanom. Oba Peugeota sta potem obtičala v garaži zaradi težav s hidravliko, boljši od obeh, #93 (Vergne, di Resta, Jensen) pa je potem končal kot osmi.

Porsche je imel še večjo smolo z vsemi tremi dirkalniki 963 LMDh v ekipi Penske. #75 je bil prvi hypercar, ki je odstopil zaradi težav s tlakom goriva, potem pa je v Porsche Curves Kevin Estre #6 zabil v ograjo in izgubil veliko časa, potem pa so se krogi nabrali še ob menjavi baterije. #5 je bil na dobri poti, da osvoji peto mesto, potem, ko je počila guma in točila hladilna tikočina. V zadnji uri so naleteli na mehanske težave in na koncu padli na deveto mesto. Drama je omogočila butičnemu Glickenhausu, da je osvojil nepričakovano visoko šesto mesto s #708 in sedmo s #709.

V LMP2 je zmagal poljski Inter Europol z #34 ORECA, ki so ga vozili Jakub Smiechowski, Alebrt Costa in Fabio Scherer, ki je doživel tudi poškodbo stopala, potem ko ga je v boksih povozil Corvette GTE Am, kar pa Švicarja ni ustavilo, da ne bi vozil naprej in osvojil svojo prvo zmago v Le Mansu. Inter Europol je bil razred zase v zadnji tretjini dirke in so premagali #41 Team WRT (Deletraz, Kubica, Andrade) za 21 sekund. Zadnja stopnička v LMP2 je pripadla Dequeineu z Janijem, Binderjem in Pinom, potem ko se je drugi WRT ORECA ustavil v boksih samo 11 minut pred koncem zaradi okvare vzmetenja.

Letošnji Le Mans je bil tudi zadnji za razred GTE in se bo prihodnje leto umaknil GT3. Tu se je odvijala posebna drama, ko je so pri vodilni Corvette C8.R 10 minut v boksih menjali amortizer in izgubili 2 kroga, potem pa jih je ustavil še varnostni avto. A posadka Catsburg, Varrone in Keating je grizla in se v 16. uri dirke vrnila v isti krog, 4 ure pred koncem pa prevzel vodstvo in prehitel žensko posadko v Porscheju 911 (Frey, Gattting, Bovy), ki je na koncu osvojila 4. mesto. Drugo in tretje mesto je pripadlo TF Sport in GR Racing. Posebno pozornost je zaradi glasnega zvoka in dejstva, da gre za dirkalnik serije NASCAR, žel tudi Camaro ZL1 v ekipi Garage 56 (Johnson, Jenson Button, Mike Rockenfeller), ki je bil na koncu 38 od 39 uvrščenih dirkalnikov (dirko je začelo 62 posadk), 39 pa je tudi najnižja številka na tej dirki po 2015.

Na dirki je sodeloval tudi igralec Michael Fassbender, ki je štiri ure in pol pred koncem zaključil dirko s svojim 911, potem ko je že drugič pribil v ograjo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Andrej141211.06.2023 17:40
Bil na dirki. Se ravno vracam domov. Izjemno vzdušje in izjemen dosezek Ferrarija. Če Avtomanija potrebuje podporo pri pokrivanju dirke 2024 se prostovoljno javim. #Dirka si zasluzi vec pozornosti.
andrej11.06.2023 19:05
ta dirka in indy 500. Letos sem bil presenečen kako blizu so bili sploh na začetku. že v prvem ovinku so se skoraj skegljali ven
S_pat11.06.2023 21:30
Letošnji Le Mans ni bil 100-ti ampak 91-ti. 100 let je od prve izvedbe. Andrej1412 #Dirka si zasluzi vec pozornosti. Cel WEC si zasluži več pozornosti. Naslednje leto prihajajo Lamborghini, BMW ter Alpine. Čez slab mesec vse to prihaja v Monzo.
RR_0112.06.2023 22:18
Pa je le enkrat Ferrari nekje v ospredju, vsak nekaj
© Copyright 1999-2023 Avtomanija