Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Kot Južnoameričan je manj osredotočen od Nemca ali Nizozemca

Nepremišljena izjava
Kot Južnoameričan je manj osredotočen od Nemca ali Nizozemca
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
09.09.2023 00:04

Helmut Marko je z nepremišljeno izjavo o Sergiu Perezu sprožil val ogorčenja. Za nenamerno žalitev se je že opravičil.

Urša Prosenjak HB Press

Marko je sicer cenjen svetovalec ekipe Red Bull, a občasno preseneti z izjavo, ki niti njemu niti ekipi ni v ponos. Ena izmed takšnih je bil njegov predlog v začetku sezone 2020, da bi namerno okužili dirkače s covidom, kar je kasneje pojasnjeval in postavljal v kontekst, podobno pa je podal neumestno oceno enega svojih dirkačev pred nekaj dnevi v televizijski oddaji.

V oddaji avstrijskega televizijskega programa ServusTV je Marko izjavil, da Perez ni tako osredotočen kot Max Verstappen ali Sebastian Vettel, ker je južnoameriškega porekla. Čeprav je pohvalil njegov nastop v Monzi, pa je pripomnil: »Težave ima v kvalifikacijah. Ima nihanja forme. Južnoameričan je in v svoji glavi ni tako osredotočen kot Max ali Sebastian.«

Njegova izjava pri velikem delu javnosti ni bila dobro sprejeta. Marsikdo je menil, da gre za diskriminacijo, mnogi pa so tudi opozorili, da njegov argument niti ni veljaven, saj Mehika sploh ni v južni Ameriki. Marko je bil nad odzivom presenečen in vse razburjenje se mu je zdelo zgolj vihar v kozarcu vode. »Ni bilo mišljeno negativno. Hotel sem reči, da ima Mehičan drugačno mentaliteto kot Nemec ali Nizozemec. Ampak kdo ve, mogoče ima to pod nadzorom,« je pojasnil.

Kasneje je vendarle spoznal težo svoje izjave in na spletni strani ServusTV so objavili njegovo opravičilo Perezu.

»Opravičujem se zaradi svoje žaljive pripombe in želim povsem jasno poudariti, da ne zagovarjam generalizacije ljudi katerekoli narodnosti, rase ali etnične pripadnosti. Hotel sem le poudariti, da je Checov nastop v letošnjem letu nihal, vendar je bilo narobe, da sem to pripisal njegovi narodnosti in kulturi. Za to bi se rad uradno opravičil,« je zapisal v opravičilu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
cosword9909.09.2023 06:57
O fak no. Kaj zdej nesmeš nč več rečt. Kaj je pa narobe povedu. Če bi bil pa Perez redni zmagovalec in bi rekli da je to zaradi južnoameriškega temperamenta bi ga pa v zvezde dvigali ker ima prav!!!!
marcipan10.09.2023 10:24
Enostavno ne moreš lastnosti pogojevat z nacionalnostjo, raso ali čim drugim. Lahko rečeš, da je ti smotan, nenatančen, idiot, ker tak pač je, ne moreš pa rečt, da je tak zato, ker je južnoameričan in pol s tem označiš vse od tam.
Mansell10.09.2023 15:02
Hm. Čeprav na prvi pogled zveni morda celo rasistično, a vendar zna biti nekaj resnice na tem sicer. Mmeni so Nizozemci itak malo čudni, ampak Nemci so vendarle drugačen narod. Hladni, precizni, sterilni.... Latinosi pa so bolj čustveni, emotivni, ali preprosto povedano - druga mentaliteta. So pa seveda imeli tudi nekaj odličnih dirkačev. Nekaj podobnega vidimo na področju bivše Yuge :)
© Copyright 1999-2023 Avtomanija