Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

10 žalostnih let dejstev in izmišljotin

Michael Schumacher
10 žalostnih let dejstev in izmišljotin
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
29.12.2023 23:45

Danes je minilo 10 let od tragične nesreče, v kateri se je hudo poškodoval 7-kratni svetovni prvak Michael Schumacher.

Artur Švarc

Nešteto člankov, nešteto ugibanj, špekulacij, napovedi in polresnic, a 10 let po nesreči, ki se je zgodila visoko v Franciji, ko je Šumi z glavo zadel v skalo in utrpel hude poškodbe možganov, vemo le to, da je še vedno živ in iz razmišljanj sklepamo, da verjetno vegetira in se ne zaveda okolice. 

Težko je verjeti, da je nekoga, ki je tako dominiral v F1, doletela tako kruta usoda. 10 let je, kar je izginol iz javnega življenja. Družina je posnela tudi dokumentarec in vse, kar uradno vemo, je, da skrbijo zanj in ga negujejo.

Po koncu kariere 2012 je bil konec 2013 na pošitnicah z ženo in obema otrokoma, pa še z nekaj prijatelji, v Meribelu v Franciji. Schumacher je smučal, presmučal je veliko zim med sezonami. Tudi zato, ker so smučarske počitnice sovpadale z njegovim rojstnim dnem, ki je 3. januarja. A malo pred 11. uro 29. decembra 2013 se je Šumi odločil, da bo odpeljal po celcu izven proge, ker je hotel pomagati drugemu smučarju. Usodna odločitev s tragičnimi posledicami. S smučko je zadel skalo, ki jo je skrival sneg in izgubil nadzor ter 10 metrov naprej z desno stranjo glave zadel v drugo skalo. Čelada je počila in se razletela na pol. Sprva je bil pri zavesti, a ni odgovarjal konherentno ter je deloval zmedeno, kar je zdravnike, ki so bili v nekaj minutah na kraju nesreče, prepričalo, da pokličejo reševalni helikopter.

Najprej so ga odpeljali v bolnišnico v Moutiers, potem pa na specialistično travmo v Grenoble, kjer so se razkrile prave posledice njegove nesreče. V času prihoda v bolnišnico je bil že v komi in so ga takoj operirali, da bi preprečili nadaljnje otekanje možganov in zagotovili preskrbo s kisikom. Na prvi tiskovni konferenci je namestnik šefa bolnišnice, profesor Dr. Marc Panud povedal, da je Schumacherjevo stanje zelo resno in da je nemogoče predvideti prihodnost in posledice. 

Zaradi oteklin in krvavitev v možgane so Šumija držali v umetni komi, šef anestetikov, Jean-Francois Payen pa je dodal, da je čelada rešila Schmacherja, da ni umrl že na mestu nesreče.

10 žalostnih let dejstev in izmišljotin

Nevrokirurg Stephan Cabardes je za medije povedal, da po nesreči ni odgovarjal na vprašanja in da ni imel normalnih nevroloških reakcij. Pri njem v bolnišnici so bili družina, pa tudi dolgoletni šef pri Ferrariju in prijatelj Jean Todt, prav tako možganski kirurg Gerard Saillant. Glavni zdravnik FIA je postal dober Schumacherjev prijatelj po nesreči in zlomu noge v Silverstonu 1999.

Ko je resnost Schumacherjeve nesreče postala bolj znana javnosti in da se ne bo vrnil v normalno življenje, je svet F1 doživel šok. Sledile so spodbudne besede od vsepovsod, Mika Hakkinen, s katerim se je boril za naslove preden je končno vrnil naslov Ferrariju, je poslal sporočilo podpore: "Tvoja nasreča je zdaj čisto drugačen izziv. Moraš se močno boriti, tako kot sva se na stezi. Naredi mi uslugo, vsaj tokrat ne skušaj biti hitrejši od ure. V tej dirki ne rabiš najboljšega časa, imaš ves čas, ki ga potrebuješ."

Sebastian Vettel, ki mu je bil Schumacher neke vrste mentor na poti v F1, je zapisal: "Šokiran sem, upam da bo čimprej ozdravel. Družini želim, da zdrži."

K željam so se pridružili tudi nemška kanclerka Angela Merkel, pa tenisač Boris Becker in nogometaš Lukas Podolski. Pred bolnišnico v Grenoblu je bilo na desetine novinarjev, užaloščena žena Corinna pa se je morala otepati še nadležnih fotografov, ki so silili vanjo na poti v bolnišnico. Ob njem so bili tudi Sabine Kehm, dolgoletna predstavnica za medije, ki je na svoj način uspešno žonglirala z informacijami, pa oče Rolf in brat Ralf.

Novinarji so na vse načine skušali priti do informacij in fotografij, tako so tik pred sobo ustavili enega, preoblečenega v duhovnika.

"V imenu Corinne in vseh nas, prosim, da ne pritiskate na nas. Ne na zdravnike, ne na družino. Najbolje, kar lahko storite zanj in mu omogočite dobiti to bitko je, da ga pustite pri miru. Ničesar ne skrivamo," je povedal Saillant.

10 žalostnih let dejstev in izmišljotin

Janurja 2014 so ga začeli prebujati iz kome, a prve informacije so prišle šele aprila, Kehmova je sporočila, da je Schumacher pri zavesti in zbujen. Dva meseca pozneje je zapustil Grenoble. "Je na poti dolge rehabilitacije, ni več v komi," je povedala Sabinne Kehm. Schumacherja so premestili v biližino doma v UKC v Lausanni v Švici. Takrat se je še enkrat pokazala zloba in preračunljivost ljudi. Enega od ekipe, ki je s helikopterjem prepeljala Schumacherja, so aretirali, ker naj bi ukradel Schumacherjeve izvide in jih skušal za 50 tisoč evrov prodati medijem. Osumljenca so naslednje jutro po prijetju našli obešenega v njegovi celici.

Corinna je v bližini hiše ustvarila novo zgradbo, v kateri bo potekala rehabilitacija nesrečnega Šumija, kar je sporočila tudi Kehmova poleti 2015. "Glede na poškodbe lahko povem, da je v zadnjih tednih in mesecih prišlo do napredka." Vse skupaj je bilo videti povsem drugače, ko je družina 2016 tožila tabloid Bunte, češ da lahko Schumacher hodi in dvigne roko. "Tako pisanje je neodgovorno", so povedali za medije.

Na sojenju in zaslišanju je Schumacherjev odvetnik Felix Damm povedal, da 47-letnik ne more hoditi niti stati, niti s pomočjo.

"Na žalost so nas govorice v medijih prisilile, da pojasnimo, da to, da se Michael lahko premika, ne drži," je sporočila Kehmova. "Ob tako resnih poškodbah so špekulacije nesprejemljive, sploh ker je potrebno spoštovati zasebnost. Dajati lažno upanje je neodgovorno."

Do Schumacherja ni smel praktično nihče, niti dolgoletni menedžer Willi Weber: "Odločili so se za zasebnost. Ne evrjamem, da ga bom še kdaj videl. Ne razumem, zakaj ne sporočijo navijačem resnice. Zakaj jim je vseeno?"

Januarja 2019 je Schumacher praznoval 50. rojstni dan in družina se je zahvalila za podporo.

"Radi bi se spomnili in praznovali njegove zmage, rekorde in njegov rojstni dan. Verjamete lahko, da je v najboljših možnih rokah in da delamo vse, kar je v človeški moči, da bi mu pomagali."

"Razumite, da samo izpolnjujemo njegovo željo po zasebnosti, kot je bilo to od nekdaj. Zahvaljujemo se vam za prijateljstvo in podporo in vam želimo zdravo in srečno 2019!"

10 žalostnih let dejstev in izmišljotin

Zadnja leta pravih informacij ni bilo več Edino Jean Todt, ki ga je lahko obiskoval, je letos v začetku leta povedal: "Pustimo ga pri miru."

"Spoštujmo Corinnine želje po zasebnosti, čeprav vemo, da ima taka nesreča posledice. Vsakdo, ki pravi, da nekaj ve, ne ve ničesar! Večkrat grem na obisk. Njegova družina je tudi moja družina."

Lani je Schumacher prejel posebno priznanje zvezne dežele Porenje-Westfalija, na podelitvi pa so bili Corinna, Gina in Todt. Tam je Todt povedal, da z njim v tišini spremlja dirke po televiziji. "Nisem jih zapustil. Skupaj smo doživeli toliko lepega. To tradicijo nadaljujemo in je del nas. Ne pogrešam Michaela, saj ga vidim. Res je, gledam dirke z njim. Pogrešam to, kar sva počela skupaj."

V začetku decembra je Todt za L'Equipe povedal: "Preprosto to ni več Michael kot je bil nekoč. Zdaj je drugačen, čudovito zanj skrbijo žena in otroci, ki ga tudi varujejo. Njegovo življenje je zdaj drugačno in počaščen sem, da lahko delim trenutke z njim. To je vse, kar lahko rečem. Na žalost ga je usoda 10 let nazaj kruto kaznovala. Ni več Michael, ki smo ga poznali v F1."

10 žalostnih let dejstev in izmišljotin

V Netflixovem dokumentarcu Schumacher, ki je pokazal nekatere do zdaj še nevidene posntke, je Corinna povedala: "Michael je tu. Drugačen, a je tu in to nam daje moč. Smo skupaj, živimo skupaj doma, izvajamo terapije, delamo vse, da bi mu bilo čim bolje in da bi se stanje izboljšalo, dajemo mu čutiti, da je del družine. Neglede na vse, dali bomo vse od sebe. Skušamo živeti naprej kot družina, na način, kot mu je bil všeč in mu še vedno je. Življenje gre naprej."

Mick, ki je od blizu videl nesrečo, je v tem času ustvaril svojo dirkaško pot in čeprav ni imel surovega talenta kot oče, je 2021 in 2022 vozil za Haas.

"Imam veliko spoštovanje do očeta. Vedno sem ga imel. Tako deluje name. Kadar je vstopil v sobo, smo vsi utihnili. Tako se ga spominjam. Danes bi se razumela drugače, sploh ker oba govoriva isti jezik, jezik motošporta. O veliko stvareh bi se lahko pogovarjala." 

Letos januarja je Schumacher dopolnil 55 let, še vedno pa nekateri novinarji in navijači mislijo, da so poklicani, da razpravljajo o njegovem stanju. Potem se stvari vedno obrnejo s prstom proti družini, a Corinna ne podleže pritiskom in še naprej drži družino in informacije stran od javnosti. Tudi po poroki 1995 s Corinno, je Schumacher strogo ločeval javno in zasebno življenje. V njegovi karieri je postavil nove mejnike, prvi je osvojil 7 neverjetnih naslovov, od tega 5 s Ferrarijem, dosegel je 91 zmag, kar je presegel šele Hamilton.

V F1 se včasih pogovarjamo tudi o njem, novinarji iz vseh vetrov. Večkrat kdo omeni, da bi si najbolj želeli, da nekega dne stopi skozi vrata paddocka, da se zaveda okolice, četudi na vozičku. A vsem je tudi jasno, da je Schumacher po tako hudi nevrološki poškodbi v bolj kot ne vegetativnem stanju. Zanj skrbi ekipa 25 ljudi, medicinsko osebje, negovalci, fizioterapevti. Telo v takem stanju pa se ohranja le, dokler je pri kondiciji. Izreči pravo željo ob tako kompleksnem stanju, je težko. Zato se raje spominjajmo njegovih dosežkov, njegovih dvobojev in tudi njegovih manj svetlih trenutkov. Kajti, nekoč bo prišel trenutek, ko bomo tu o njem pisali drugačno novico.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
König30.12.2023 13:13
Lepo si to povzel, Aichi. Vsake toliko časa si ga predstavljam pred mikrofonom RTL-a in si mislim, kako bi komentiral aktualno dogajanje v F1 in svetu. Bom dodal še tole: kar se tiče kompletne slike persone in dirkača: karizme, vpliva, pristopa in talenta, ki se ne kaže zgolj v statistiki, ampak predvsem v sposobnosti hitrega prilagajanja na novosti, nov dirkalnik moštvo, na negotove in spremenljive razmere na stezi... zame ni nobenega dvoma, kdo je največji v zgodovini tega športa.
matejpol30.12.2023 14:56
n1
duss30.12.2023 18:39
Žalostna zgodba. V njegovo dobro upam, da se ne zaveda popolnoma ničesar. Nikomur nebi privoščil, da bi bil ujetnik v lastnem telesu.
ripmork30.12.2023 22:42
Res žalostna zgodba. Tudi sam kdaj razmišljam, kako bi komentiral aktualno dogajanje v f1, svetoval Mick-u,... Če bi bilo karkoli novega in vzpodbudnega verjamem, da bi družina to hotela delit s publiko (si predstavljam, da je to še vedno njihova največja želja). Edino upanje je, da pride do kakega preboja v medicini na področju poškodb možganov.
slowie13.03.2024 12:26
Hvala za lep članek... Za mene je MS nepozaben. Želim mu, da v njegovi tragediji najde vsaj mir v sebi...
© Copyright 1999-2023 Avtomanija