Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...

Silverstone se bo poklonil spominu na legendarnega dirkača

Obletnica
Silverstone se bo poklonil spominu na legendarnega dirkača
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
25.02.2024 03:10

V letošnjem letu mineva 30 let od tragične smrti legende Formule 1, Ayrtona Senne. Njegovemu spominu se bodo poklonili v Belgiji, zdaj pa so iz Silverstona sporočili, da bodo letošnjo tamkajšnji festival namenili spominu na enega največjih dirkačev v zgodovini.

Urša Prosenjak

V svoji karieri je legendarni Brazilec v Silverstonu zmagal več kot na kateri koli drugi stezi na svetu. V čast vsem neverjetnim dosežkom bo festival Silverstone, ki poteka v drugi polovici avgusta, na enem mestu predstavil največjo in najboljšo zbirko avtomobilov trikratnega svetovnega prvaka. Rzstava bo vključevala številne Sennine dragocene dirkalnike Formule 1 kot tudi njegove dirkalnike iz zgodnjih let.

Prav tako pa letošnje leto zaznamuje okroglo obletnico začetka njegove kariere. V Formulo 1 je namreč vstopil leta 1984, v svoji karieri pa je dosegel takratnih rekordnih 65 pole positionov in šestkrat slavil na uličnem dirkališču Monte Carla. V Silverstonu je dosegal enako impresivne rezultate. Čeprav je zmagal le na eni Veliki nagradi Velike Britanije – z McLarnom leta 1988 – je na hitri stezi v North Hampshiru dosegel več zmag kot na katerem koli drugem dirkališču v svoji celotni dirkaški karieri.

Ko je pri 21 letih prišel v Evropo, da bi začel kariero pri ekipi Van Dammen v britanski formuli Ford 1600, je Senna junija 1981 prvič vozil v Silverstonu. Leta 1982 je zmagal na vseh treh dirkah FF2000 v Silverstonu, nato pa je naslednjo sezono zmagal na šestih dirkah na poti do britanskega prvenstva F3. Tekmoval je kot Ayrton Senna de Silva, kar je kombinacija imen njegove matere in očeta, zato so številni novinarji tistega časa progo preimenovali v Silvaston.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
rovokopac25.02.2024 21:06
Že 30 let? Noro, kako hitro teče čas.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija