McLaren objavil analizo umazane igre Verstappna v Avstriji

Analiza
McLaren objavil analizo umazane igre Verstappna v Avstriji
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
03.07.2024 15:28

Da je McLaren z Landom tik za Red Bullom in da le še Verstappen dela razliko, smo videli tudi v Avstriji.

Artur Švarc

A ne samo to – vidno je bilo tudi, da ko mu začnejo dihati za ovratnik, se Verstappen vrne k svoji stari »playstation« vožnji z noži na vseh štirih kolesih kot v rimskih časih na vozovih.

V analizi Sky Sports, ki jo je opravil Anthony Davidson, tudi sam nekoč dirkač, je zelo lepo pokazano, da je Verstappen pri branjenju pozicije naredil kar nekaj nedovoljenih, če ne celo umazanih potez. McLaren je to analizo eksplicitno pokazal na svojem X računu.

Velja pravilo, da se dirkač ne sme več premikati na drugo linijo, potem ko enkrat zavira (če ne, ne bi nihče prehitel nikogar), a na posnetku je jasno vidno, da se tudi v fazi zaviranja Red Bullov dirkalnik veselo premika in zapira Landov McLaren. Po dveh poskusih je v 63. krogu malce bolj previdno vendarle prehitel po notranji strani povsem pravilno, potem pa je Verstappen izven proge prišel nazaj v vodstvo brez kazni in brez, da bi vrnil pozicijo.

Davidson pokaže tudi slučaj 2019, ko je Verstappen s trčenjem s proge zrinil Leclerca za zmago in potem ni dobil niti kazni. Sploh, ker je Red Bull po dirki trdil, da je Lando Maxa izrinil s steze.

In za konec še krog trčenja – posnetek s kamere Norrisovega dirkalnika lepo pokaže, da je Verstappen spet naredil premik med zapiranjem in ni pustil za en dirkalnik prostora – tudi zelo jasno pravilo. Pri tem je Norris zapeljal s proge, Max pa je ponovil 2019 in še trčil v Norrisov dirkalnik. Na njegovo smolo, je tokrat tudi sam odnesel precej slabše, da o tem ,da je proti četrtemu ovinku s predrto gumo še oviral Norrisa, da ti ni prišel mimo, dokler tudi na oranžnem dirkalniku ni spustila guma.

Ampak ne, kot je zapisal Andrea Stella, cel svet razen nekaj posameznikov (ve se, katerih), je videlo, kdo je kriv. Po dveh letih dirkanja, ko se je Verstappen le odpeljal naprej, je letos zgodba drugačna in trikratni svetovni prvak se spet poslužuje svoje igričarske taktike v slogu, kaj mi pa morejo.

Le, da se bo ponovila ena zgodba, na vrsti je prav Silverstone, ko je nekdo pred tremi leti na enak način odpeljal prvi ovinek, Verstappen pa je pri 250 km/h odletel čez pesek v ograjo in takrat prvič izrekel svoj »au, au, au…«.

SIlverstone je podobna zgodba in tudi tu bo premoč Red Bulla zelo verjetno nična. In Norris mi pred domačo publiko tokrat zagotovo ne bo ostal dolžan. Na žalost se potem, ko nekdo začne z ostro vožnjo, le ta običajno vrne na zelo neprijeten način, ki lahko privede do poškodb ali celo kake tragedije. Upajmo, da ne.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
kolesarxy03.07.2024 16:49
V bistvu kar govori Davidson je pravzaprav narobe napisan naslov. Tu gre potem prej za obtožbo komisarjev, ker ne opravljajo svojega dela.
BaDMaN03.07.2024 22:30
Zelo lepo napisano... Max je vedno ko se je boril za mesta vozil umazano...
skrivo03.07.2024 23:00
A kdo pozna iz zgodovine bolj umazanega voznika F1 kot je Max? Šumi je tudi nekaj takega naredil nekoč, a so mu odvzeli vse točke.
redbull04.07.2024 07:22
Kar je Šumi naredil dvakrat , Max njemu niti do kolen ne seže. Tiste zadeve z Hillom in Villeneuvom so bili stokrat hujše
hubertfast04.07.2024 08:09
Ja una z Hillom je bila kruta. Zato se pa pri Villeneuvu ni mogel zlizat. Narod bi ponorel. Dejansko bi mu morali tudi leta 1994 odvzeti vse točke. Ampak ne vem, če je takrat to bilo dovoljeno v pravilih.
kolesarxy04.07.2024 08:43
Pa ko je Senna povedal da se bo zaletel v prvem ovinku.
Neobremenjen04.07.2024 10:07
Pri Senni je bilo malo drugače. Takrati šef F1 Balestre je bil francoz, ki je odkrito navijal za Prosta in odkrito metal polena pod noge Senni. Zjutraj pred dirko je uredil, da se pole, ki ga je na quali dosegel Senna, pomakne na desno, umazano, stran steze, Prostovo drugo mesto pa na levo stran, ki je bila čista, polna gime. In Senna je hotel, da se mesta postavijo nazaj tako kot so bila, sicer bo, če bo Prost startal bolje, v prvem ovinku zadel Francoza. To se je tudi zgodilo. Njegovo dejanje je bilo spet samo odgovor na arbitrarno odločitev nekoga, ki ima moč.
avtodenis04.07.2024 11:00
@skrivo @kolesarxy "What about"-izem, da se preusmeri pogled iz tistega, kar je trenutno pomembno... Klasika
Senna4Ever04.07.2024 12:43
Spet se kaže nedoslednost komisarjev. Max je tule povzročil vsaj 3 ali 4 ločene incidente, kazen pa je dobil samo za tistega, ko je potem trčil. Tako v časovnem pribitku kot tudi v smislu kazenskih točk. Samo spomnimo se kako so Magnussenu za vsak ločen incident posebej v Miamiju podeljevali kazni. In ja, bliža se Silverstone. Zdi se mi samo, da je Lando preveč gentleman, da bi Maxu pokazal kaj se zgodi, če voziš tako kot on. Je pa prav, da mu je to 3 leta nazaj pokazal Lewis. In enako kot v primeru Senne leta 1990, ko pride to tipične "akcija-reakcija" situacije, se mi tovrstne zadeve ne zdijo sporne in je prav, da se takim nastavijo komolci.
kolesarxy04.07.2024 13:37
Neobremenjen: pri Senni ni nič drugače! Kje mu je bila pravica, da je šel namerno ogrožat zdravje drugega?
kolesarxy04.07.2024 13:38
avtodenis: nobene preusmeritve. Jaz le ne pišem da je Max pokvarjen dirkač. Vemo da je dober. Niso pa dobri komisarji, če kot pravite dela Max prekrške, vendar za njih ni kaznovan!
Neobremenjen04.07.2024 14:13
kolesarsky, nikjer nisem napisal, da je imel Senna pravico ali ne ogrožat kogarkoli. Napsal sem le, da je bil drugačen povod za njegovo dejanje. Senna je to naredil zato, ker je Belestre posegel v razpored/pozicije na štartni vrsti in s tem želel pomagat Prostu do naslova. Senna je tudi vnaprej povedal, da naj razpored levo/desno ostane tak kot je bil predviden pred kvalifikacijami, sicer bo ob bolšem štartu Prosta le tega izrinil iz steze. Ni namreč želel da Belestre Prostu nepošteno pomaga do naslova. Max je pa to naredil zato, ker je pač karakterno takšen kakršen je, po mojem mnenju pokvarjen in nepošten. Ti pa imaš seveda pravico misliti drugače. Za biti pošten in fer dirkač, ki spoštuje pravila, ne rabiš nobenih komisarjev, da ti govorijo da delaš narobe in te kaznujejo. poštenost v sebi imaš ali pa ne.
sanda04.07.2024 14:59
Zakaj v članku nikjer ne pokažejo Maxoverga volana ali je res spremenil smer pred ovinkom. Same bučke .Anglež pač ne bo pluval po Angležu.Lp
kolesarxy04.07.2024 15:38
Neobremenjen: nima veze kaj je naredil Belestre. Da že pred dirko poveš kako boš nekoga snel in to narediš, kakšna bi morala biti kazen?
aichi04.07.2024 16:04
@sanda, si ok? poglej si, kako je na levi zmanjkovalo placa... Max je bil zrel za več kazni tu, sam so kot vedno zatajili komisarji. Saj bo še prišel na mino, veliko njih!
macolar04.07.2024 16:38
Tu je bil kriv Max ker je vsakič je stiskal in rinil v Norrisa. Največja Landova napaka je bila mogoče celo ta da ga je spustil nazaj predse po divebomb manevru. RedBull je reševala trakcija iz ovinka kjer je Lando vsakič izgubil okoli 2 desetinki in posledično je bil vsakič malo prekratek. Namesto kazenskih točk in neuporabnih 10tih sekund pribitka bi bil bolj smiselen štart iz zadnjega mesta na naslednji dirki in to bi lahko veljalo za vse podobne podvige v prihodnosti.
Neobremenjen04.07.2024 17:06
Kolesarsky, še kar nabijaš? Glede na to, da je bil Balestre francoz in ni maral Senne, si lahko prepričan da, če bi takratni pravilnik dovoljeval, Senna ostal brez naslova. Ergo, nikakršna kazen. Bo?
kolesarxy04.07.2024 21:17
Kaj si tolk obremenjen? Dejstvo je kar sem napisal. Ne glede na to da.je bil Belestre Francoz kot Prost. Ne moreš napovedat da se boš zabil in to pol tudi naredit.
Neobremenjen04.07.2024 21:31
Kolesarsky, vidim da si ti ne gre. Res se mi ne da ukvarjat s tabo. Morda kdaj, ko boš funkcioanlno pismen, in boš dejansko razumel tisto kar prebereš, bova imela lahko plodno debato, ker več kot trikrat ti enako stvar res ne mislim pisat. :) Tole se ne nanaša nate, zato prosim preskoči. Ni tebi namenjeno in ti res ne mislim odgovarjat... Če bi se Verstappen v nedeljo pisal Magnusen, bi dobil 10 sekund za prehitevanje izven steze, 3x po 5 sekund za spreminjanje smeri v coni zaviranja in 10 sekund za povzročitev nesreče. Skupaj torej 35 sekund plus še kakšno kazensko točko. Ker pa se piše Verstapen, je dobil le 10 sek za povzročitev nesreče.
Zweistein04.07.2024 22:11
@Neobremenjen, ti nabijaš, ne @Kolesarxy. Kje je bil PP v Suzuki v letih 1987? 1988? 1989? Tam kot 1990. Če si je "božji otrok" zaželel dva dni pred dirko, da ga prestavijo, kaj potem? 90% "božjega otroka" je en sam mit. Dober pilot, v glavi pa sfu..an kot malo kdo. Prost mu je lepo povedal, da je je F1 športno prvenstvo, ne vojna. "Božji otrok" je F1 doživljal kot vojno, ne, celo kot sveto vojno...idiot. Kar se Nizozemca tiče: ne more ispast drugačen, če vemo, da ima psihopatskega norca za očeta. Zdaj zopet dela, kar je Kimiju naredil v Spaju pred leti. V mnogočem kopija "božjega otroka"...patetično.
Neobremenjen04.07.2024 22:16
Zweistein, In kaj hočeš s tem povedat, da je bil PP na desni strani leta 89, 88, in ne vem kdaj še? Pred začetkom dirkaškega vikenda so se dogovorili na željo BERGERJA in ne Senne, da se PP prestavi na čisto stran. Vsi so se strinjali, tako dirkači kot tudi vodstvo dirke. Ko pa je si je Senna na kvalifikacijah privozil PP, se je Belestre odločil, da bo s čiste strani štartal Prost in ne Senna. Razčisti si dejstva in ne nabijaj! :) Še en znalec :) LOL!
Zweistein04.07.2024 22:23
Berger je naredil kakšno stvar v McLarnu, ki se je "božji otrok" ni prej spomnil...preimenuj se v @Vernik.
Zweistein04.07.2024 22:24
Berger je naredil kakšno stvar v McLarnu, ki se je "božji otrok" ni prej spomnil...preimenuj se v @Vernik.
F1Lover04.07.2024 22:27
Samo nakladanje. Max ni naredil nič narobe, le branil se je od napadov Landa. Konec zgodbe.
aichi05.07.2024 08:58
@f1lover, prav prednjačiš po debilizmih tu med komentarji. Vidi se, da nimaš p od pojma v f1.
kolesarxy05.07.2024 09:31
Neobremenjen: se sprašujem komu ne gre, kdo je sedaj funkcionalno pismen in ki ne razume kaj piše Zweistein.
Neobremenjen05.07.2024 10:35
Kolesarsky, si na ignore listi. :)
Mansell05.07.2024 15:45
Bad Max
Mansell05.07.2024 15:46
F1luzer, not lover....
Mansell05.07.2024 15:49
Ne razumem: strokovnjaki in experti so povedali svoje, tule jih pa ene par pametuje in naklada. :-)
kolesarxy05.07.2024 21:25
Ne, zakaj?
Neobremenjen05.07.2024 22:04
Mansell, nimaš kaj. Nekateri iz kavča mislijo, da vedo več kot ljudje, ki živijo od F1. Jaz jih imam na ignore. Ko gredo enkrat čez mejo, jih zame ni več...
deyych06.07.2024 10:41
Vidim na hamlemaniji hamlefani skoz nekaj žalijo in so najbolj pametni. Ti aichi bi se tudi lahko malo brzdal ker tud znaš kar žalit. Kot nek urednik te strani bi lahko bil malo bolj diskreten. in ne da je več kot očitno za koga si
kolesarxy06.07.2024 12:43
Neobremenjen: no povej, kaj naj bi nekateri vedeli več? Kje je kdo šel čez mejo? Da slišim
© Copyright 1999-2023 Avtomanija