Od letališča Britanske vojske do dirkaške proge

Silverstone
Od letališča Britanske vojske do dirkaške proge
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
04.07.2024 15:58

Silverstone, ki leži na robu Northamptonshira, je iz letališča iz druge svetovne vojne postal središče britanskega motošporta. Odkar je leta 1950 gostil svojo prvo F1 dirko, je bil Silverstone priča vznemirljivim dirkam, legendarnim voznikom in zgodovinskim trenutkom, ki so definirali bistvo Formule 1. Slavna zgodovina dirkališča Silverstone, hrumenje motorjev in vznemirjenje tekmovanja vsako leto znova osvajajo oboževalce po vsem svetu.

Mineja Cah Švarc

Dirkališče Silverstone, znano po tem, da gosti Grand Prix Velike Britanije, je temelj dirk Formule 1. Čast si deli z dvema drugima zgodovinskima dirkališčema, Aintree in Brands Hatch, ter je postal sinonim za hitrost, natančnost in dirkalno dediščino. Združeno kraljestvo, kjer domuje sedem od desetih trenutnih ekip F1, poudarja svojo prevlado v tem športu, saj se sedež Aston Martina nahaja manj kot kilometer od steze. Silverstone, ki vsako leto pritegne več kot 300.000 obiskovalcev, je mesto za navdušence nad motošportom po vsem svetu.

Izvor in razvoj

Silverstonova pot od postaje bombnikov kraljevega letalstva iz druge svetovne vojne do vrhunskega dirkališča je zgodba o preobrazbi. V poznih štiridesetih letih prejšnjega stoletja so prostrane vzletno-pristajalne steze in obrobne ceste letališča zagotavljale odlično okolje za motošport. Uvodna dirka, šaljivo imenovana "Mutton Grand Prix", ker so se ovce pasle na poljih, ki obkrožajo stezo, je potekala leta 1948. Prva dirka svetovnega prvenstva Formule 1 je potekala v Silverstonu leta 1950.ž

Silverstone v vsej svoji veličini.

Silverstone v vsej svoji veličini.

Zgodovina

Skozi desetletja je steza doživela pomembne spremembe, da bi izboljšala varnost in tudi koknkurenčnost. Prvotna postavitev, ki vključuje dolge ravnine in hitre ovinke, se je razvila z dodatkom Woodcote Chicana leta 1975 za upočasnitev vozil, ko se približujejo ciljni črti. 

V osemdesetih je steza doživela dodatne spremembe in leta 1987 je Nigel Mansell slavno zmagal na domači dirki v Silverstonu. Ta zmaga se je vtisnila v F1 zgodovino, ko je Mansell Ayrtona Senno popeljal nazaj v bokse na njegovem side-podu in slavil pred veselo britansko množico.

Izboljšave varnosti in sodobne inovacije

Tragična smrt Ayrtona Senne in Rolanda Ratzenbergerja v Imoli leta 1994 je spodbudila obsežne varnostne reforme na vseh dirkališčih F1, vključno s Silverstonom. Spremembe steze so bile izvedene za zmanjšanje tveganj pri visokih hitrostih, pri čemer je varnost voznika ostala najpomembnejša.

Leta 2021 se je Silverstone znova zapisal v zgodovino, saj je gostil prvi sprinterski kvalifikacijski dogodek Formule1. Ta format, ki vključuje kratko dirko za določitev startne mreže za glavno Grand Prix, je dodal novo plast razburjenja za navijače in voznike.

Spremembe steze skozi čas.

Spremembe steze skozi čas.

Zapuščina in mejniki

Kot eno najstarejših dirkališč na koledarju F1, poleg Monaka, Monze in Spa, se lahko Silverstone hvali z bogato dediščino. Leta 2020 so tam zaradi pandemije COVID-19 gostil dve zaporedni dirki, na prvi je Lewis Hamilton slavno prečkal ciljno črto na treh kolesih in si tako zagotovil dramatično zmago.

Današnji rekordi krogov v Silverstonu so dokaz zahtevne narave dirkališča in napredka tehnologije F1. Trenutni rekord v lasti Maxa Verstappna je osupljivih 1:27.097, dosežen leta 2020.

Ravnina, poimenovana v čast Lewisa Hamiltona, po tem ko je v Silverstonu zmagal rekordnih 7 dirk – The Hamilton Straight.

Ravnina, poimenovana v čast Lewisa Hamiltona, po tem ko je v Silverstonu zmagal rekordnih 7 dirk – The Hamilton Straight.

Zaključek

Slavna zgodovina Silverstona je stkana z zmagoslavji, tragedijami in brezčasnimi trenutki. Dirkališče pooseblja duh britanskega motošporta od svojih začetkov kot medvojnega letališča do svojega mesta kot vrhunskega prizorišča F1. Silverstone še naprej navdušuje oboževalce in izziva voznike, s čimer zagotavlja, da bo njegova zapuščina obdržala še generacije, ki prihajajo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
gilles05.07.2024 11:36
Mineja, čestitke za članek.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija