EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Novice   |   Fernando Alonso
Dirke v osemdesetih so bile dolgočasne
Za razliko od številnih nostalgikov, se Fernando Alonso ne strinja s trditvijo, da je bila formula 1 najboljša, ko sta dominirala Alain Prost in Ayrton Senna.
Matej Natek
8. januar 2017 | 21:24:16

Španski dirkač ugotavlja, da ima veliko ljudi dvojna merila, ko je govora o zgodovini formule 1. Pri čemer je beseda tekla predvsem o osemdesetih, ki so po njegovem mnenju precenjena: ''Formula 1 je bila takrat zelo dolgočasna. Če si namreč danes ogledate dirke iz sezon 1985, '88 in '92, potem boste med dirko zaspali, saj sta bila na vrhu dva McLarna, četrtouvrščeni je zaostajal za krog, med dirkači pa je bilo 25 sekund razlike. Deset dirkalnikov pa zaradi slabe vzdržljivosti sploh ni uspelo pripeljati do cilja. Danes je gledalcev pred televizijskimi zasloni in na tribunah manj, kar pa se je dogajalo tudi v osemdesetih, ko sta morala tudi Senna in Prost varčevati z gorivom in gumami.''

Dvakratni svetovni prvak sicer meni, da je formula 1 svoj vrhunec doživljala s pričetkom novega tisočletja: ''Mislim, da je formula 1 s časom zelo zrasla. Okrog leta 2000 se ji je pridružilo veliko proizvajalcev – BMW, Toyota in ostali. Številke so bile na vrhuncu. Formulo 1 smo uspeli predstaviti tudi v novih državah, kot na primer v Koreji, Indiji in Singapurju. Dve dirki pa smo imeli tudi v Španiji. In to je bil vrhunec. Česar pa se takrat najbrž nismo zavedali. Stroški so bili namreč zelo visoki, tehnologija napredna, zaradi česar so se številni proizvajalci nato tudi umaknili.''

''Ko prenehaš z dirkanjem, se spremeniš v idola in si fantastičen. Ko pa si še aktiven, si pa nenehno kritiziran. Tako je bilo s Felipejem (Masso) in Markom (Webbrom). Dirkači iz osemdesetih so bili sicer veliki prvaki in so sedaj mnogim idoli. Toda tudi dirkači iz te generacije, kot na primer Lewis (Hamilton) in (Sebastian) Vettel, bodo enkrat idoli za mladino,'' tako Alonso.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
macolar
Roko na srce, tole je pa izjemno neumna izjava. Kljub temu da je bilo npr. v sezoni dominantno samo eno moštvo, se je vseeno dirkalo na polno, ko je koga zabrisalo iz steze ga je zabrisalo v pesek ali ogrado, v prvi polovici 80h celo v travo višjo od dirkalnikov in ni bilo nobene potuhe z sekanjem in daljšanjem ovinkov po mili volji brez kakršnekoli večje izgube časa. Odstopi, eksplozije motorjev in druge okvare so bile super faktor za zanimivost ker nikoli nisi bil prepričan da bo kdo prišel do konca (a zdaj naj bi bo super razburljivo ker pride 20 od 22tih do konca la kako?). Zaostanki so bili pač taki kot so bili, marsikdo je bil precej višje kot mu je kipiralo - bodisi zaradi dobre vožnje, bodisi zaradi okvar in nesreč drugih. V tistem času je bilo tud fino ker so do točk in stopničk prihajala tudi drugorazredna ali celo tretjerazredna moštva. Nobenega DRSa, nobenih kazni za menjalnike, motorje in brez vmešavanja z kaznimi med samo dirko (razen za diskvalifikacije). Prav tako je bil to čas inovacij in sprotnih evolucij dirkalnikov. Danes vsi skočijo v luft ko pride neko moštvo po prvih petih dirkah na dirko z novim nosom, včasih so v takem času že skoraj popolnoma menjali dirkalnik. Pa je še več faktorjev v prid tistih časov, samo bi napisal cel roman.
9.1.2017 15:20:53
Tadejkrze
Se strinjam z Macolarjem. Sicer pa, kdaj je pa še kaj pametnega povedal? Pa da me ne bo kdo narobe razumel, ne zanikam da je spber dirkač...ampak od tistih samuraj tweetov mi ima res antipatične izjave...Poleg tega pozablja da smo tudi v 2000ih gledali podobno sliko, z izjemo da sta bila spredaj rdeča dirkalnika. Da ne omenjam sploh Redbullovih in Mercedesovih dominantnih sezon. Tako pač je, nekdo bo vedno dominiral. Redke so sezone, kot so bile recimo 2010 in 2003.
9.1.2017 16:23:54
matt0
Ja in ne, po eni strani, dirkalo se ni nikoli na polno, po drugi pa, nekateri krivijo F1 zaradi propadanja "privateer" ekip, kot je Manor, kazni za pogonsko enoto pa spet niso primerne. Kaj zdaj, omejitev stroškov da ali ne?
9.1.2017 18:55:43
matt0
pa še ena zanimiva, za vse tiste proti DRS-om in tiste, ki bi radi dolivanje bencina nazaj: https://pbs.twimg.com/media/C1K2P4_W8AA4hci.jpg
9.1.2017 18:56:22
tadejkrze
Umetna DRS prehitevanja so kot vegi čevapčič. Je čevapčič ampak ni čevapčič
9.1.2017 19:11:31
matt0
spet.. se delno strinjam. DRS bi lahko bil močno dodelan, ampak brez njega.. nevem če bi šlo, to je rezultat aera, pa se lahko vsi po trepalnicah postavljamo. razen, če bodo bolidi zžji za kak meter, ali pa kar na dveh kolesih..
9.1.2017 19:28:34
macolar
DRS nima kaj počet v športu in to je dejstvo. Sam koncept nasprotuje osnovnem in temeljnem pravilu formule in sicer nobenih gibljivih delov ki pripomorejo k hitrosti dirkalnika. Bistvo v prehitevanju je da rabiš več različnih motorjev in več različnih gum ki delujejo različno na različnih stezah in pogojih. Met je treba več izbire ker samo na tak način se nardi razlika. Zdaj pa majo iste gume, kmalu bojo po moči spet isti motorji (recimo), edino kar bo izstopalo je pa aerodinamika. Če je treba, pa naj omejijo kompleksnost prednjih in zadnjih krilc. Da pa ti vidiš kako nekdo prehiti drugega na ravnini ko je bil prej neki dolžin zadaj je pa tud neokusno in umetno, tak nekak kot je napisal Tadej na isti način primerjave. Kar se pa stroškov tiče pa uvest preprosto pravilo - vsak opremljevalec motorjev lahko porabi samo npr. 10, ali pa 20 milijonov na sezono, moštvom pa lahko zaračuna samo toliko da pokrije ta strošek, ali pa da ima npr. 10% dobička. To bi bilo potem zanimivo videt, kaj lahko naredijo iz tega drobiža sami opremljevalci, s tem da bi morali potem spet predpisat neko novo specifikacijo motorjev.
9.1.2017 20:30:11
duss
Da je sezona zanimiva rabiš 2 približno moštvi in dva voznika iz teh moštev, ki imata vsako dirko približno enake možnosti za zmago. Tako je bilo od leta 1996-2008 - z izjemo dveh ali treh dominantnih sezon Ferrarija. Potem pa je šlo počasi navzdol - to je moje mnenje. Sem pa tudi jaz enkrat pregledoval 1urne povzetke dirk iz začetka devetdesetih let, pa bi se kar strinjal z Alonsom.
9.1.2017 21:18:34
SchumiForever
1998, 1999, 2000 ni bilo nikoli jasno kdo bo zmagal. Za mene najboljše sezone.
10.1.2017 2:20:45
byrkus
Dodaj še 1997 z ultra hitrim McLarnom, za katerega nikoli nisi vedel, če bo sploh videl ciljno črto. In seveda dva kandidata za naslov, ki niti na eni dirki nista bila skupaj na stopničkah.
10.1.2017 16:12:05

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija