EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Novice   |   Mika Hakkinen o Ayrtonu Senni
Brez spoštovanja
Finski dirkač in dvakratni svetovni prvak formule ena Mika Hakkinen govori o svojem prvem nastopu pri ekipi McLaren v Estorilu leta 1993 in o tem, kako ledeno ga je takrat sprejel prvi igralec ekipe iz Wokinga Ayrton Senna.
Bojan Vrbnjak Arhiv
9. avgust 2017 | 8:16:13

Mika Hakkinen je dirkal proti verjetno dvema največjima dirkačema formule ena vseh časov – proti Ayrtonu Senni in Michaelu Schumacherju. Proti Schumacherju je Finec s svojim McLaren Mercedesom v letih 1998 in 1999 postal svetovni prvak, leta 2000 pa je krono najboljšega tesno izgubil proti zvezdniku Ferrarija. Povsem iz bližine pa je lahko Mika Hakkinen občudoval Ayrtona Senno, saj sta bila moštvena kolega.  

Hakkinena je v sezoni 1993 v ekipo McLaren pripeljal šef Ron Dennis in sicer kot rezervnega dirkača. Potem ko Michael Andretti ni pokazal želenih predstav, je ekipa sina dirkaške legende Maria Andrettija po dirki v Monzi odpustila in to ravno po njegovem najboljšem rezultatu sezone, kjer je Američan v Monzi dosegel tretje mesto. Od naslednje dirke v portugalskem Estorilu je v drugem dirkalniku McLaren-Ford sedel Mika Hakkinen. Mnogi se spominjajo še osuplosti super zvezdnika Ayrtona Senne, saj ga je novinec Mika Hakkinen na kvalifikacijah prehitel za 48 tisočink sekunde in osvojil tretje štartno mesto.

Danes je 48-letni Finec v pogovor za Unibet povedal: "Ko sem pričel dirkati za McLaren, s strani Ayrtona Senne nisem čutil nobenega spoštovanja. Seveda sva se pogovarjala, toda jasno mi je dal vedeti, da moje prisotnosti v ekipi ne ceni. Sam s tem nisem imel nobenih težav. Kajti mladenič iz Martinlaaksa je želel preprosto opravljati svoje delo in napredovati v formuli ena."

"Ko sem bil potem na kvalifikacijah v Estorilu hitrejši od njega, je pristopil k meni in me vprašal, kako mi je to sploh uspelo. Z roko sem nakazal do mednožja in mu povedal: 'Poglej, imam večja jajca kot ti.' Potem je postal zelo besen. Povedal mi je o svoji karieri, o naslovih prvaka, ki jih je osvojil in mi zagrozil: "Tega več ne poskušaj.' Zatem najin odnos ni bil več najboljši. Kajti Ayrton je v meni videl nekakšno grožnjo. Grožnjo proti njegovemu statusu kot najboljši dirkač na svetu."

Danes zmagovalec 20-ih dirk formule ena na to gleda takole: "Zame je bil to privilegij, da sem lahko bil v mladih letih svoje kariere kot moštveni kolega legendarnega Ayrtona Senne. Ampak priznavam pa, da to vsekakor ni bilo lahko."    

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Fero
Ta pa je dobra. Legendarno.
9.8.2017 9:10:56
hubertfast
Finta je v temu, da je Mika bil res strupeno hiter. Športna nesreča mu je vzela naslov 2000 in temu posledično neprestop Schumija v McLaren. Schumi bi namreč z ne osvojitvijo naslova bil 2001 v McLarnu. Mikov sedež ga je namreč čakal, z Dennisom je bil dogovor sklenjen, nato je uletel Raikonnen.
9.8.2017 11:30:22
Fero
Kot vem mu je Šumi vzel naslov. :-)
9.8.2017 11:38:31
abt
Finta je v tem da je bil mclaren nazadnje konstruktorski prvak ko je se mika vozil za njih...in boste mclarnovci kmalu praznovali 20 obletnico... hehe😂
9.8.2017 13:07:12
hubertfast
Saj ni sporno, 2000 je Schumi zmagal, če pa ne bi bi prestopil v McLaren. Tak je bil dogovor z Dennisom. Javno je pa ven prišlo ko je nehal v Ferrariju.
9.8.2017 14:14:45
tadejkrze
@abt, tudi 9 let od 'našega' ni ravno včeraj
9.8.2017 14:19:37
Gazibo2
Mclarnu so 2007 pobrali vse konstruktorske točke.
9.8.2017 18:32:33
tadejkrze
Sej vseeno ne bi bil prvak, zaradi kazni od menjalnika...
9.8.2017 20:38:46
tadejkrze
Pardon, zaradi incidenta na kvalifikacijah na Madžarskem. Ne vem zakaj imam nek menjalnik vedno v mislih
9.8.2017 21:25:49
Senna4Ever
Prvič slišim za ta dialog med Senno in Hakkinenom, sezono 93 sem takrat zelo intenzivno spremljal, zato se mi zdi, da je tole zopet medijsko začinjeno. Poglejmo dejstva: Estoril je bil takrat (poleg tega, da je gostil dirko), tudi testno prizorišče večine moštev. In ker so bila ta takrat neomejena, je Mika kot testni (rezervni) dirkač stezo poznal do potankosti, kakor tudi optimalne nastavitve. Nikakor ne želim zmanjšati vrednosti njegovega uspeha na kvalifikacijah in tega, da je premagal Senno, vendar ta okoliščina je vendarle dosti pripomogla k temu. Dirka se je za Mclaren sicer končala klavrno, Senna je odstopil zaradi okvare, Hakkinen pa se je zavrtel na eni izmed bankin in uničil dirkalnik. Že naslednja dirka v Suzuki, kjer je Senna zmagal, Hakkinen pa bil tretji, se spomnim kako sta v formacijskem krogu vozila en ob drugem in tudi na podiumu se je kazalo tovarištvo, tako da tale zgodba o nespoštovanju in ledenem odnosu mi nekako ne gre skupaj. Škoda, ker nista bila celotno sezono moštvena kolega, Andretti je bil namreč povsem nedorasel formuli 1, tisto njegovo 3. mesto iz Monze je bil splet tisočerih srečnih naključij, podobno kot letos Strollovo 3. mesto v Bakuju.
9.8.2017 21:26:18
Fero
Senna a tista o jajcih potem drži ali ne, glede na to da si tako intenzivno spremljal?
10.8.2017 6:40:48
newsman
@Senna4Ever - Saj vem da boli , toda nihče si tega ni izmislil, to so Hakkinenove besede. Verjetno si spregledal, saj Mika navaja, da sta se pogovarjala, toda spoštovanja s strani Senne ni bilo.
10.8.2017 7:23:44
Senna4Ever
Prav nič ne boli, Mika je bil izreden dirkač kar je kasneje dokazal z 2 naslovoma, leta 2000 bi moral osvojiti še tretjega, če bi imel manj okvar v ključnih trenutkih. Menim celo, da je bil na prelomu tisočletja edini dostojen tekmec MS-ju. Ampak toliko različnih, celo nasprotujočih si intervjujev je za prebrat, da enostavno ni mogoče, da bi bilo vse kar objavite mediji tudi res (govorim na splošno in ne le za ta primer). Največkrat se "hudič" skriva v kontekstu iz katerega so ven potegnjene določene izjave in na teh točkah se začne resnica izkrivljat. Leta 93 seveda interneta še nismo imeli, imam pa nekje shranjene avtorevije, ki so tedaj spremljale F1 in takega intervjuja kot rečeno nisem zasledil, niti ga nisem kasneje, sem ga pa sedaj. Ne trdim, da ni res, me pa seveda precej čudi in preseneča. No, morda bomo pa na ta način čez 25 let izvedeli nekaj povsem novega o rivalstvu med Vettlom in Hamiltonom, ko bo nekdo iz naftalina potegnil ven neko izjavo in iz nje naredil novo famozno zgodbo Dostikrat namreč na tak način dobimo iz 100-krat premletih zgodb še njeno 101 različico.
10.8.2017 23:52:32
newsman
@Senna4Ever - torej boli Šalim se, toda občudujem tvoje vneto zagovarjanje Senne. Nič spornega, toda včasih se preberi in ugotovil boš, da si v svojih utemeljitvah včasih že duhovit (ne bom rekel smešen). Ampak, brez zamere
11.8.2017 7:23:31
byrkus
Marsikatera zadeva se tako ali tako razčisti šele leta ali desetletja pozneje. Spomnil bi na zelo znan dogodek, na prehitevanje v zaključku dirke za VN Belgije 2000, kjer se je med Hakkinenom in Schumacherjem znašel za krog zaostali RIcardo Zonta. Po dirki (še pred podelitvijo pokalov) je Hakkinen Schumacherja postavil na stran, in mu zatem nekaj razlagal, Schumacher pa je vse skupaj le molče spremljal. Še 17 let pozneje nihče ne ve, kaj je Hakkinen takrat dejansko sploh povedal, do zdaj se še noben ni hotel izjasnit. Da se pa v zakulisju ekip dogaja marsikaj, pa je jasno že od začetkov samega koncepta dirkaškega moštva. Le da večina zadev za zaprtimi vrati tudi ostane.
11.8.2017 14:28:13
Senna4Ever
@newsman Morda bi pa moral spremenit vzdevek, prosit za umik slike in bi bil potem pravilno razumljen. V dotičnem primeru res na nek način zagovarjam Senno, bistvo, ki ga hočem povedat pa je predvsem to, da novinarji včasih poljubno zgodbe začinite, izjave vzamete ven iz konteksta in zgodb je potem praktično toliko, kolikor je člankopiscev. In čemu naj potem verjamemo? Je pa pri tej zgodbi še ena stvar: Dialog je potekal med Hakkinenom in Senno. Prvi je povedal svojo verzijo, drugega pa žal več ni, da bi povedal svojo. Vemo pa, da je vedno treba slišat obe strani...
12.8.2017 19:11:41
tadejkrze
Jzt pa ne bi umaknil sliko, jzt bi jo zamenjal, imam že pripravljeno, pa mi je Aichi še ni spremenil A jo lahko kdo drug?
12.8.2017 20:53:47
dbench
Jaz bi si tudi nazaj naštimal svojga Hakinena, pa je gumb za nastavitve, tam kjer se prijaviš, "gluh".
12.8.2017 21:27:37
Aichi
dbench, pošl mi sliko
13.8.2017 22:54:41

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija