EU birokracija in slovenski organi so zapovedali, da vam moramo povedati, da morate vedeti, da na naši spletni strani uporabljamo piškotke! Ja, imamo jih, pa tudi napolitanke in tiramisu. Lahko pa pridete tudi k nam na toplo mleko in Domačico ali pa mamin štrudl.

Če ostanete na naši strani, pomeni, da ste obveščeni in se s tem strinjate (če ne, pa si pojdite po piškotke drugam, v trgovino recimo).

Mimogrede, lačni otroci v Afriki nimajo piškotkov!!!!

Ugrizni in nadaljuj...
Novice   |   Stefan Johansson
Formula ena se mora učiti od formule E
Nekdanji dirkač formule ena Stefan Johansson opaža, kar se dogaja v drugih dirkalnih serijah. Šved pravi, da je serija WEC skorajda mrtva, formula E dobesedno cveti in prav bi bilo, da bi se formula ena kaj iz tega naučila.
Bojan Vrbnjak Arhiv
21. avgust 2017 | 10:53:52

Kot je znano, so pri Porscheju potrdili izstop iz serije WEC po koncu letošnje sezone. Audi se je iz te dirkalne serije poslovil že konec lanskega leta. Za nekdanjega dirkača formule ena Stefana Johanssona je povsem jasno: "Serija WEC je skorajda mrtva. Sprašujem sem, kako naj razred LMP1 preživi, če je v tej kategoriji prisotna le še Toyota? Veliko bolj pametno bi bilo, če bi združili IMSA in ELMS in s tem vzpostavili most med obema kontinentoma. Kategoriji LMP1 in LMP2 lahko brez slabe vesti vržemo v koš. To dirkalno serijo je potrebno poenostaviti."

Šved nadaljuje: "Vzemimo en primer. Letos se je skoraj zgodilo, da bi dirko v Le Mansu osvojil dirkalnik kategorije LMP2 in ta ekipa ima le delček proračuna moštva Porsche. Kaj nas to uči? Da mora ta dirkalna serija končno priti do normalnega področja, seveda gledano iz finančne plati. Poglejmo si kategorijo LMP3. Tukaj imamo zares sijajne dirkalnike in strošek sezone ne presega milijona dolarjev. In štartno polje je odlično popolnjeno. Potrebujejo le močnejše motorje, da bi odstopali od dirkalnikov kategorije GT in da bi postali za 10 sekund hitrejši na krog. To je zelo lahko izvedljivo."

Medtem ko se je v seriji WEC najboljša kategorija LMP1 skorajda izsušila, pa vedno več proizvajalcev prihaja v formulo E. Johanssona to sploh ne čudi ali preseneča. Šved je namreč prepričan, da bi se lahko formula ena od te električne serije kaj naučila. "Formula E tačas doživlja pravi zagon. Prepričan sem, da se bo v naslednjih treh do petih letih še okrepila. In proračuni se bodo najmanj podvojili. Že sedaj vem, da bodo proizvajalci za ta namen porabljali pravo premoženje. In tudi tehnika se bo vse bolj izboljševala."

"Sam osebno menim, da je nekoliko nenavadno, da obstajajo predpisane specifikacije za baterijo, kajti na tem področju je mogoče pridobiti zmogljivost. Toda na strani pogona opažam nekatere zanimive razvojne korake. Formula E je v neki meri to, kar poskuša biti formula ena – zanimiva in okolju prijazna. V živo sem si ogledal nekaj dirk formule E in moram povedati sledeče: Dobro, dirkalniki so dokaj počasni, toda s številnimi boji za mesta in manjšimi stezami vse to izgleda dokaj zanimivo. Poleg tega ne vidim nobene dirkalne serije, v katero dirkačem ni potrebno prinašati denarja. Dirkaški nivo je prav tako visok. Gledano v celoti sem pozitivno presenečen, kaj je formula E dosegla v tako kratkem času."

Na koncu pa Johansson še doda: "Formula ena bi morala iz tega izvleči nauk in biti ravno nasprotje temu, kar predstavlja formula E. Pustimo, naj formula E reši naš planet. Formula ena pa naj se vrne k svojim koreninam, z brutalno hitrimi, zelo glasnimi, spektakularnimi in politično nekorektnimi dirkalniki na sijajnih stezah. Ali ne bi bilo to lepo?"     

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
v10power
Zelo lepo. Upam da Brawn dela v tej smeri.
21.8.2017 14:32:04
hubertfast
Glup naslov. Kaj naj še pol F1 nauči???
21.8.2017 15:05:56
hubertfast
F1 je top of the top. Ok nekaj naj bo standardizirano, ostalo pa proste roke.
21.8.2017 15:07:23
rovokopac
Ja, F1 naj prevzame en brutalno močen elektro pogon in akumulator za celo dirko ali pa vsaj, da se ga da med dirko v parih sekundah zamenjat. Zadaj pa eno močno ozvočenje z brenčačem, da nostalgiki ne bodo imeli problemov s spremljanjem dirke.
22.8.2017 9:28:02
newsman
Očitno eni niste dojeli bistva Johanssonove izjave. Samo zadnji odstavek si preberite in vse je jasno..
22.8.2017 9:59:34

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija