Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Cosworth zanima sodelovanje z Aston Martinom
Legendarni proizvajalec motorjev F1 Cosworth pravi, da bi radi sodelovali z Aston Martinom pri samostojnem F1 projektu.
Artur Švarc
19. januar 2018 | 10:26:51

Aston že nekaj časa spremlja dogajanje okoli pravil za nove motorje, ki prihajajo 2021 in razmišlja, da bi tudi sam postal del karavane F1 kot opremljevalec motorjev, če bodo cene razumne.

Na njihov motorni doprinos čaka Red Bull, ki z Aston Martinom tako ali tako že sodeluje na številnih projektih, nenazadnje so Britanci letos glavni pokrovitelj ekipe.

Vodja COswortha, Bruce Wood, je dal jasno vedeti, da bi radi sodelovali z Astonom.

»Z njimi smo v preteklosti naredili že veliko projektov, tesno sodelujemo tudi z Red Bullom pri superšportniku Valkyrie, zato ima vse skupaj smisel. Aston je zelo jasno izrazil načrt, da jih zanima kaj več kot le njihova značka na tujem motorju. Prav tako ne želijo vsega delati sami, zato se priložnost ponuja sama od sebe. Aston in Red Bull imata tesen odnos, zato je vsekakor logično, da se to še nadgradi.«

Cosworth je bil nazadnje na štartni vrsti v sezoni 2013, ko je poganjal dirkalnike MArussie. Wood meni, da je skupni projekt z Astonom in Ilmorjem bolj verjeten za vrnitev v F1 kot da se skušajo vrniti sami.

»Cosworth je samostojno podjetje in moramo skrbeti za številke,« je dodal Wood. »Ni več tako, ko smo bili pod Fordom in poskrbeli za Jaguarjev prihod na štartno vrsto. Vse mora biti dobičkonosno in jasno je, da je to lažje, če si stroške deliš še z nekom.«

Glede na to, da pravilnik še ni sprejet, Wood meni, da samostojni Astonov motor pred 2021 ni verjeten.

»Zaposliti bi morali nove ljudi in postaviti novo infrastrukturo, zato je realnost 2022,« je razložil Wood.

»Za vse to je potrebna velika investicija, neglede na to, kdo bo prišel v F1 in zato novincev 2021 ni mogoče pričakovati. Verjamem pa, da lahko uspemo 2022.«

Aston Martin Woodovih idej še ni komentiral.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
2fast4y
Če Ferrari izdela vse sam bodo pa en motor ja spacali skupaj v treh,Aston,Cosworth,Red bull....pa še dostop majo do Renaultove ter Hondine tehnologije,seveda preko RB.
19.1.2018 20:28:34
RenaultF1
To nič ne pomeni. Tudi Honda je imela dostop do Mercedesove tehnologije pa vemo kaj so spacali.
20.1.2018 7:13:53
ripmork
V teoriji bi morali skupaj sestavit konkreten motor, praksa je pa precej težja, Honda je šolski primer... današnji f1 motorji so noro kompleksni; za izpopolnitev razpršenega vžiga (Jet ignition) je npr. Ferrari nucal leto/dve in pomoč Mahle strokovnjakov (brez tega si pač mrzel, ker je izkoristek goriva slabši). Mercedes je že ob samem (ponovnem) vstopu v f1 lobiral za nove motorje in začenjal razvoj podobne tehnologije. Izziv bo, definitivno. če začnejo zdaj, imajo še kake šanse nekaj konkurenčnega sproducirat, dvomim pa, da bo šlo brez "kraje" vsaj enega stručkota iz vodilnih f1 ekip.
20.1.2018 11:16:53
2fast4y
Japanarji so bli pametni kot vedno,prepametni...njihov kodeks časti,vse zmoremo sami saj smo samuraji....in podobno sranje jih je pripeljalo tja kjer so. Šele s prihodom tujega se pravi Evro znanja so spacali motor,da vsaj zdrži kakšno dirko do konca. RB je moštvo brez kakršnega koli kodeksa časti in bo uporabilo vse svoje znanje za spodoben motor vključno z kopiranjem tujih rešitev,ki so jim sedaj dostopne. In ne nikakor ne bodo ponovili napake japanarjev in ne bodo niti slučajno odkrivali toplo vodo.
20.1.2018 17:55:35

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija