Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Erik Comas in Ayrton Senna
Pred leti se je Erik Comas, francoski dirkač, v čustvenem videu, ki sta ga podprla zavarovalnica Alianz in Institut Ayrton Senna, za svoje življenje zahvalil šampionu in junaku.
Artur Švarc
12. marec 2018 | 0:40:47

Na kratko, na petkovem treningu v Spaju 1992 je dirkač Ligierja slovito trčil v Blanchimontu. Za njim je pripeljal Senna, edini ustavil in skočil do dirkalnika, v katerem je motor še vedno deloval s skoraj polno močjo in prekinil delovanje sistemov in motorja.

Comas je med trčenjem v glavo dobil sprednje desno kolo, zaradi česar je izgubil zavest, z desno nogo pa je pritiskal na stopalko za plin. Lahko špekuliramo, a Comas je večkrat omenil, da je iz zadka iztekalo gorivo in da bi vse skupaj lahko tudi eksplodiralo. Ayrton Senna mi je rešil življenje, je večkrat poudaril Erik Comas. In kot na koncu omeni spot - zmage dajo šampione, pomoč pa heroje.

Ob strani vsej nostalgiji in romantiki, ta dogodek ima srhljivo vzporednico. Pisal se je 1. maj 1994, jutranji briefing. Erik Comas je prvič v svoji dirkaški zgodovini sedel prav ob Ayrtonu Senni. In ko se je zgodila nesreča v Tamburellu, je prav Comas ustavil tik pred dirkalnikom Senne, kjer pa žal svojemu rešitelju izpred dveh let ni mogel pomagati. In še zadnje - Senno je zadela prav desna sprednja guma. V F1 ni naključij, ali pač?

Kakšno pa je vaše mnenje? Verjetno se vsi strinjamo, da ne prve nesreče z nezavestnim Comasom in druge tragedije s Senno ne bi bilo, če bi takrat že obstajal halo?

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
rovokopac
A se ni pri Senni zlomil volanski drog?
12.3.2018 4:06:39
RenaultF1
Ze, ampak zadelo ga je kolo v glavo, natancneje obesa. In malo dvomim, da bi halo kaj pomagal, sicer pa ne bomo nikoli vedeli.
12.3.2018 8:43:00
Fero
Jaz pa mislim da bi moral odnest halo precej tega udarca. Ker kolo je večje od stranske odprtine.
12.3.2018 10:50:34
tamburello
če ne druga bi "HALO" v Senninem primeru vsaj spremenil kot kolesu oz. obesi...in danes bi se definitivno drugače pisala zgodovina
12.3.2018 14:01:58
Aichi
V to sem tud jaz zelo prepričan... kolo bi prej odbilo ali vsaj zavrtelo, preden bi špic od obese prišel do čelade.
12.3.2018 14:20:23
ripmork
Možno je, da bi mu HALO pomagal. Je pa v bistvu pri Senni šlo za dvojno usodno poškodbo; os kolesa je preluknjala vizir in mu tik nad očmi ustvarila direktno rano, udarec kolesa samega pa ga je zabil nazaj v naslon in posledično je prišlo do zloma lobanjskega dna,... pri prvi mogoče niti Halo ne bi pomagal, odvisno, kako dolga je bila odtrgana os na kolesu.
12.3.2018 14:23:12
Aichi
rečmo tako, s halojem bi mel veliko večje šanse... tako da, ni vse v estetiki, surtees tamali bi pa zihr še vozil
12.3.2018 14:30:46
rovokopac
Ne bi se pa zgodovina nič spremenila. Senna je bil takrat že pred penzijo. Mogoče bi še kdaj zmagal, to pa je vse. Je imel zadaj nekega MS.
12.3.2018 17:16:30
Aichi
tole se pa ne strinjam... dobro vemo, da je 1994 dobil MS naslov po sreči, ker se je do konca boril s Hillom. 1994 bi bil prvak Senna, če ne bi bilo Imole. Hill je bil ligo nižje tako od MS kaj šele Senne in vemo, kako je šla sezona. Williams je v sezono stopil hendikepiran, ker so prepovedali aktivno vzmetenje (ali morda brezstopenjski menjalnik) in se je to poznalo na prvi dirki, ko je Senna preforsiral avto, ki ni bil konkurenčen, na drugi pa ga je na štartu odnesel Hakkinen. V Imoli je bil že cel vikend hitrejši od MS. Ne rečem, da počasi ne bi "ugašal", ampak vsaj 1994 je bilo njegovo, da o 96, ko je MS odnesel pete k Ferrariju, ne govorimo.

Če ne bi bilo če-jev, bi imel Senna še vsaj dva naslova in bi lahko gledali tudi drugačno zgodbo...verjetno pa bi potem od 1999 naprej nekje že leta naredila svoje, Ferrari pa bi mlel tudi Senno, ali pa... vemo, da je Senna nekajkrat izrazil željo, da bi kariero končal pri Ferrariju, ki je edini veliki, ki mu je manjkal... Zakaj je Senna prišel v Williams, pa tudi vemo. Renault je hotel imeti (to ni skrivnost) pod pasom naslove z vsemi velikimi imeni, Nigel in Alain sta naslov že privozila, sledil je le še Senna.
12.3.2018 17:52:30
mehatronik
Kakšen volanski drog? Se ni Senni za trenutek zaprl pretok zraka pod dirkalnikom, ker je imel ohlajene gume zaradi varnostnega avta ter tvegane nastavitve dirkalnika? Zaprt pretok je pomenil izgubo podtlaka, kar je bilo dovolj za zdrs dirkalnika in ko je naredil korekcijo na oversteer pa je že imel oprijem in je dejansko efektivno zapeljal iz ovinka v ograjo.
13.3.2018 14:32:48
Aichi
mehatronik, vsi dokazi in celo video so pokazali, da mu je volan zdrsnil med kolena. Če bereš watkinsovo knjigo, tam razloži celo zgodbo, dve poškodbi sta bli usodni, trg v betonsko steno in lobanjsko dno, pol pa še obesa skoz frontalko v možgane
21.3.2018 20:39:04

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija