Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Toro Rosso
Honda: sprememba na bolje
Toro Rosso Honda, je vsekakor eno od prijetnih presenečenj zimskih testiranj
Peter Žmak
13. marec 2018 | 10:54:32

Za Hondo je po treh letih igranja dežurnega krivca za neuspehe moštva s tako zvenečim imenom, kot je McLaren, moralo priti do korenite spremembe. In če so se nekateri lansko jesen posmehovali bolj kot ne prisilni odločitvi, da se Toro Rosso odpove francoskemu motorju v zameno za japonskega, jim je italijansko japonska naveza zaprla usta. Podatki iz testiranj govorijo sami zase. Če pustimo oceno hitrosti ob strani, je 3.826 kilometrov v osmih dneh, s samo eno manjšo okvari prav ob koncu zadnjega dne, številka, ki bi si jo prav gotovo želela zabeležiti ekipa, ki je Hondo takorekoč brcnila čez prag. Tak rezultat si prav gotovo nihče v Wokingu ni mogel predstavljati. Je motor nameščen v italijanskem rdečem biku torej končno prišel do sape? Kaj se je tako dramatičnega zgodilo v nekaj zimskih mesecih, kar je bilo prej nemogoče? Vprašanja, ki nimajo jasnega odgovora in ki so verjetno skupek manjših dogodkov. Nekaj je pri vsem skupaj jasno. Honda, je pridobila na izkušnjah, vztrajnost se pa v vsakem poslu na dolgi rok izplača. So torej pri McLarnu prehitro obupali? Mogoče. Bolj kot to pa se dozdeva, da niso našli pravega načina za komunikacijo s povsem drugačno kulturo in miselnostjo. Taki prepadi so v poslu lahko pogubni. To potrjujejo tudi besede prvega moža Honde v F1, Toyohare Tanabeja, ki je dejal: »Naše sodelovanje S Toro Rossom je zelo odprto in iskreno, komunikacija pa učinkovita. Lahko rečem, da smo začeli idealno, čeprav gre samo za testiranja.« Besede, ki med vrsticami veliko povedo. Druga zanimiva izjava istega moža, pa je zanimiva v luči informacij, ki so jih nekateri, predvsem angleški mediji, lansirali v javnost po presenetljivi »out of the box« vzdržljivosti Hondinega motorja. Skrivnost naj bi bila v tem, da naj bi Japonci vsak dan menjali motor, kar Tanabe zanika: »Za drugi del testiranj smo uporabili samo en motor.«

Za Hondo torej korenita sprememba na bolje. Ob nakazani boljši vzdržljivosti, jim ni treba več zardevati niti ob doseženih najvišjih hitrostih, saj je bil Toro Rosso med najhitrejšimi na ravnini v Montmelu. Prava razmerja se bodo sicer začela kazati šele na dirki v Melbournu, lahko pa smo prepričani, da bodo ob dobrih predstavah v letošnji sezoni, možje iz dežele vzhajajočega sonca kmalu prisotni tudi v Red Bullovi garaži.             

    

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Gazibo2
Mogoče je pa tudi Mclaren imel težke zahteve za Hondo, potem je pa bilo kar je bilo.
13.3.2018 12:08:25
Aichi
Sam vedno bolj menim, da je krivda veliko bolj na strani McLarna in neke njihove čudne filozofije kot same Honde, res da so japanerji težki po karakterju in filozofiji, a tako falit sami od sebe ne morejo, vendarle imajo zlate dobe v F1.
13.3.2018 12:22:54
F1fan
Se mi zdi, da se jim bo še kolcalo po Hondi...
13.3.2018 17:18:44
v10
Honda je predolgo in prepočasi reševala težave. Tudi leto kasnejši vstop v F1 ni bila ravno prednost. Vse to samo potrjuje kompleksnost teh pogonskih enot in razlog zakaj so v F1 samo štirje dobavitelji pogonskih enot.
13.3.2018 19:11:35
ripmork
Ja, kombinacija vsega možnega je bila: projekt, ki bi se vsaj še leto ali dve moral dogajati za zaprtimi vrati na testni mizi je bil na silo vržen v svet. Trk dveh kultur - japonske trme na eni strani in prav tako Mclarnovega "vse ali nič" pristopa ter pritiskov na drugi. Hkrati se pa oboji verjetno niso zavedali, kako kompleksno bo lovit zmogljivost konkurentov,...
13.3.2018 21:54:44
Gazibo2
Pa samo ena ekipa z njihovimi motorji.
13.3.2018 22:14:17
ripmork
@Gazibo: res je, to je bil velik faktor, ki je precej otežil situacijo.
14.3.2018 18:51:52

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija