Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Robert Kubica
Enoročno upravljanje dirkalnika F1
Onboard posnetki kažejo, da Robert Kubica, testni dirkač ekipe Williams, skorajda ne uporablja svoje handikapirane desne roke. Poljak pravi, da vozi, kot da bi v desni roki držal ptiča.
Bojan Vrbnjak Arhiv
16. maj 2018 | 11:19:25

Vrnitev Roberta Kubice na svojem prvem uradnem prostem treningu VN Španije po osmih letih, je bila vsekakor zgodba zase. Poljak je z dirkalnikom Williams odpeljal 24 krogov. Danes, ko bo znova sedel v dirkalniku na testiranjih v Barceloni, jih bo vsekakor nabral več.

Seveda navijači in tudi predstavniki medijev še vedno gledajo na to,  kako 33-letnik upravlja dirkalnik s svojo telesno hibo. Kajti po dolgi rehabilitaciji poškodbe iz relija leta 2011, lahko Poljak svojo desno roko uporablja le omejeno. Tudi onboard posnetki prostega treninga v Barceloni so pokazali, da v kokpitu dirkalnika FW41 na volanu zelo malo uporablja desno roko. Zato se mnogi sprašujejo, kako lahko Robert kljub temu vozi hitre kroge?

"Vozim tako, kot mi dovoljuje moje telo. Ne potrebuješ vedno polne moči, temveč le toliko, da zadostuje," pojasni Kubica in pri tem omeni primerjavo iz njegovih šolskih dni, da bi še enkrat pojasnil da mi ni treba z vso močjo upravljati volana dirkalnika. "V šoli smo v roke dobili ptiča in smo ga morali držati, da ni odletel. Ampak razumljivo, da ga nisi smel trdno stisniti, saj bi se ustrašil in odletel. In ravno to je način, kako držimo volan."

Tudi pred poškodbo je bil na volanu prej nežen kot grob, kar Kubica izda z eno izmed svojih anekdot iz začetka formule ena. Pri enem izmed svojih prvih nastopov za ekipo BMW Sauber v Maleziji leta 2006, je obstajal posnetek, ob katerem so inženirji obstali odprtih ust. "Tam se vidi, kako obračam volan in kako od volana iztegnem tri prste. Fantje v garaži so bili šokirani in me vprašali, zakaj dirkam tako. Sploh jim nisem mogel natančneje povedati, verjetno zaradi tega, ker ni potrebno uporabiti vso silo, temveč samo del nje."

Pri tem se Robert Kubica zaveda, da je njegov način dirkanja vse prej kot konvencionalen. "Da, izgleda drugače kot pred desetimi leti in drugače, kot pri ostalih dirkačev. To vem. Ampak rezultat je isti ali vsaj približno isti." Zaradi tega se Poljak zavzema, da se v razpravah ne pretirava z njegovim načinom vožnje. "Tako kot vozim jaz, je očitno dovolj, drugače ne bi bil tukaj in v preteklem letu ne bi imel priložnosti za vrnitev. Prav tako tudi ne bi načrtovali, da bom na testiranjih odpeljal 160 krogov v dirkalniku formule ena."     

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija