Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Todt besen nad očitki Hamiltona in Vettla
Potem je vse sranje?
V nasprotju od Hamiltona in Vettla, je predsednik FIA Jean Todt prepričan, da so dirkači dovolj vpleteni v oblikovanje novih pravil.
Bojan Vrbnjak Arhiv
17. maj 2018 | 8:28:07

Jean Todt, predsednik FIA, je prepričan, da imajo dirkači formule ena dovolj velik vpliv pri oblikovanju športnega in tehničnega pravilnika. Nagovorjen na zadnjo kritiko Lewisa Hamiltona in Sebastiana Vettla, Francoz omenja, da se je v svoji karieri vedno zavzemal za mnenja dirkačev. "Veliko bolj je odvisno od njih." Todt zagotavlja: "Vsakdo, ki želi govoriti z menoj, lahko to stori znotraj 48 ur." Vendar pa naj bi dirkači to priložnost le redko koristili. Vsi dirkači imajo dostop do sestankov najbolj pomembnih organov, toda redko se prikažejo, če sploh. Tudi zastopniki dirkačev se redko pojavljajo.

Kot potrdilo za svoja prizadevanja je je Todt navedel povabilo Felipeja Masse, ki se je pred kratkim upokojil iz formule ena, da postane predstavnik FIA za gokart šport. Očitno pa je imel Brazilec želodčne težave pri sodelovanju z dirkači, ker je neka druga tema postala kot nekakšen bumerang. Gre namreč za sistem Halo, ki ga je Todt po mnenju mnogih strokovnjakov kljub mnogim nasprotovanjem uvedel v letošnji sezoni in s tem ekipe postavil pred nepričakovano oviro. Toda sam to zadevo vidi drugače: "Nisem jaz iznašel sistema Halo," se brani pred očitki, da se je še politike. "Dirkači so pritiskali name, naj nekaj storim, da se bodo počutili bolj varne." Da so se potem iniciatorji postavili na barikade in se vneto pritoževali nad Halojem, Todta zelo jezi: "In na koncu moram poslušati: 'Pa to je vse sranje.'"

Todt je osebno vzel tudi Hamiltonovo in Vettlovo kritiko na eni izmed tiskovnih konferenc in meni, da bi se o tem lahko pogovorila z njim. Sedaj je prisiljen, da se tudi sam preko medijev odzove na njune izjave, kar pa daje občutek, da gre tukaj bolj za obmetavanje z blatom kot pa zaupno sodelovanje. "Ne želim brati udarnih vesti: 'Todt ugovarja Vettlu ali Hamiltonu.' Ampak to je to, kar boste vi storili," je namenil zbranim novinarjem.

Sam ne želi reagirati na izjave drugih, ker pogosto niso mišljena tako, kot so razumljena. Skupni imenovalec, ki si ga želita oba zvezdnika, Todt dobro pozna. "Tudi sam prebiram zapiske iz tiskovnih konferenc," pravi Todt in se pri tem navezuje na toliko omenjene težave o prehitevanjih v formuli ena. "Hamilton, Vettel, Raikkonen – vsi se pritožujejo. In to so vrhunski dirkači. Lahko si samo predstavljamo, kako je šele v ozadju polja."

Toliko je večje nerazumevanje za to, da gre pri Hamiltonu in Vettlu pri njunih kritikah o novih pravilih aerodinamike za sezono 2019, ki pa naj bi odpravila to težavo oteženim prehitevanjem. Predlog obeh dirkačev, da se ohrani stanje kakršno je zdaj, potem ko sta se pritoževala nad premajhnim številom prehitevanj, Todt nikakor ne more dojeti. Da bi počakali na načrtovano veliko novelo v treh letih, je zanj nepredstavljivo. "Potem bi v letih 2018, 2019 in 2020 našemu športu hudo škodovali," še doda Todt.       

           

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
tadejkrze
Kaj se pa Raikkonen pritožuje? Razen na stezi, se mi ne zdi, da bi nekaj na veliko jamral...
17.5.2018 12:16:55
newsman
Jamra na kratko..po finsko..redkobesedno
17.5.2018 12:31:30
Fero
On je raje tiho, ker po angleško govori kot kak kitajc, sej ga nič ne razumeš.
17.5.2018 14:12:00

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija