Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Jean Todt
1.500 evrov za kolesno matico je nesmisel
Predsednik FIA se zavzema za interese manjših ekip, saj želi preko novih tehničnih pravil varčevati denar, a istočasno v to smer zvabiti tudi tovarniške ekipe.
Bojan Vrbnjak Arhiv
18. maj 2018 | 7:29:15

Predsednik FIA Jean Todt je po lastnih besedah prizadet zaradi finančnih težav manjših ekip. Francoz pojasni, da bo stavil vse kar je v njegovi moči, da z novim tehničnim pravilnikom od sezone 2021 naprej zagotovi poštene finančne dogovore za večjo izenačenost v formuli ena. Prepričan je, da bo za svoj namen našel dovolj sodelujočih.

Todt poudarja, da morata krovna organizacija FIA in lastniki formule ena Liberty Media predložiti temeljni predlog, da bi z njim dobili širšo podporo. "Biti mora nekaj, kar ne bo pomagalo samo eni ekipi, temveč bo delovalo za vseh deset. In v tem je naša naloga zelo težavna." Todt pa v isti sapi doda, da tako ne more iti več naprej, da se polovica udeležencev kraljevega razreda motošporta ubada s finančnimi težavami. Ali ima predlagana zgornja meja proračuna kakšno možnost, pa Francoz ni tvegal trditi. Je pa viden napredek. "Ampak, koliko ekip se nahaja za tem? Tri ali štiri!" Ne nazadnje želijo finančno močne tovarniške ekipe zadržati svoje prednosti.

Večji konsenz bi lahko Todt dosegel s tem, če bo preko tehničnega pravilnika poskrbel za znižanje stroškov – tako kot si želijo Mercedes, Ferrari in Red Bull. Predsednik FIA v tem vidi potencial. "Charlie Whiting mi je dejal, da kolesne matice iz aluminija stanejo 1.500 evrov po kosu. Takoj ko je ena uporabljena, se jo potem odvrže," tako Todt.

Za Todta je to seveda nerazumljivo in to ne samo iz stroškovnih razlogov, temveč tudi zaradi trajnosti. "takšne stvari ne potrebujemo. Nihče tega ne bo opazil." Todt sicer ceni iskanje ekip po perfekciji, vendar pa verjame, da je to doseglo že uničujoč nivo. "Nikoli ne dosežemo nečesa, če ne oblikujemo nobenih pravil, ki bi te stvari preprečile." Veliko bolj bi se morali ukvarjati s tem, da se v formuli ena izboljša šov.      

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
hubertfast
Pa nage babe poleg, pol bo show. 😂🤣😃
18.5.2018 11:55:19
Brumbrum44
Ja bo treba na Kitajskem odpret fabrko za matice...
18.5.2018 14:57:22

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija