Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Očitki Renaulta
Je to sploh še prava formula ena?
Sodeč po besedah Cyrila Abiteboula, se formula ena nahaja na razpotju. V katero smer naj gre šport? Šef ekipe Renault dvomi, ali so določene rešitve sploh primerne za pravo formulo ena.
Bojan Vrbnjak Arhiv
18. maj 2018 | 8:14:41

Komisija formule ena je presenetljivo soglašala s spremembami, ki naj bi kraljevi razred motošporta v prihodnjem letu naredile bolj zanimiv in atraktiven. Čeprav so bile nekatere ekipe proti, se bodo v letu 2019 prednja krilca poenostavila, okrepil pa se bo učinek zadnjega pomičnega krilca. Ta dva ukrepa naj bi vodila do tega, da bo zasledovalcem lažje priti v neposredno bližino tekmeca pred seboj in si omogočiti možnost za napad.

Mercedes je bil na primer sprva proti takšni spremembi, potem pa naenkrat za. Kako to? Šef ekipe srebrnih puščic Toto Wolff je v okviru dirkaškega konca tedna VN Španije povedal: "Menili smo, da kot aktualni svetovni prvaki ne moremo vsem predlogom vedno nasprotovati. Dejansko teh sprememb nismo želeli, to je res. Interno je bilo razmerje 60:40 proti spremembam. Ampak potem smo spoznali, da je razvoj FIA v pogledu krilc in učinkov dober in soliden. To nas je vodilo do tega, da spremenimo naše mnenje."

Formula ena se nahaja na razpotju. Najti se mora zdrava uravnoteženost med spektaklom in tekmovalnostjo. Formula ena mora navijače na sedeže prikovati z napetim športom, toda prehitevanja ne smejo biti preveč umetna. Navijači morajo biti navdušeni na vrhunsko tehniko, pri tem pa stroški ne smejo zaiti izven okvirjev.

Na vprašanje, kaj za njega pomeni formula ena, je šef ekipe Renault Cyril Abiteboul povedal: "Tega enostavno ne smemo preveč pomešati. Življenjsko dobo motorja, trpežnost pnevmatik, vrsto goriva, vse to zame niso nobene sestavine dedne zasnove formule ena. To naj spada v druge dirkalne kategorije. O trpežnosti oziroma vzdržljivosti dirkalnikov naj se govori v seriji WEC oziroma Le Mansu, toda Grand Prix šport naj vedno ostane sprinterska dirka, kjer se dirka na polno od štarta do cilja."

Abiteboul nadaljuje: "Na sestanku smo skrbeli za aerodinamiko v sezoni 2019, toda pomembne teme pa so ostale nedotaknjene. Nismo govorili o pnevmatikah. In po mojem mnenju varčevanje z gorivom sploh ne spada v DNK formule ena. Mi smo proti vsaki omejitvi porabe goriva. Razprava o limitu goriva 110 kilogramov je zame tako ali tako licemerna."

40-letni Francoz zaradi tega meni: "Formula ena si mora biti na jasnem, kaj predstavlja za navijače in v katero smer se bo podala. S hibridno tehniko naj bi v formuli ena zavel času primeren veter, vendar pa ne razumem, kakšno naj bi bilo pravo sporočilo. Pri pnevmatikah je drugače. Meni je povsem jasno, da s ciljno obrabo poskrbijo za bolj napete dirke, najbolje z dvema postankoma za vse dirkače. Ampak čemu naj to služi, če pa morajo dirkači varčevati z gorivom? Imamo zelo dober pregovor, ki po mojem mnenju zadeva tudi formulo ena: Nikoli ne smemo popravljati nekaj, kar sploh ni uničeno."           

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
gojzer
Popolnoma se strinjam z zadnjim stavkom. Pa v končni fazi a se nebi gume bolj obrabljale če bi lahko skoz tiščali na polno? Ne bi že to prineslo zanimivosti! Prav tako mislim da je razvoj tako trpežnega motorja dražji kot pa "štancanje" eno eventnih! DNK so pa že davno uničili uničili! F1 Hybrid, haha, ne se hecat no! Še malo pa bo "najhitrejši" cirkus uporabljal najmanjše motorje! Samo še ecoboost manjka. Mercedes pa se itak strinja z vsem, saj to je postala Mercedes serija!
18.5.2018 9:43:06
ripmork
Situacija je mal smešna, ker vsak od teh moštvenih šefetov pove kaj dobrega, s čimer se nas večina strinja (varčevanje z gorivom in pogonskimi enotami je prešlo vse meje in preprečuje pravo dirkanje) hkrati pa ravno sami na druge načine forsirajo tehničen razvoj (skladno z lastnimi interesi), ki potem slabo nadziran naredi iz športa moronsko dolgočasno procesijo. Reč je, da je vse skupaj kompleksno in lahko še tako dobra ideja, ki ni ustrezno prilagojena, naredi škodo. Postopoma, preko analiz in po majhnih korakih bo moralo it, pa bo,... vedno bo pa koga kaj motilo, glavno je, da bo pretežna večina (gledalcev) zadovoljna.
18.5.2018 10:07:29
ripmork
@gojzer: se strinjam.
18.5.2018 10:16:26
ASUSfan
@gojzer Kaksno prostornino je ze imel najmocnejsi F1 motor v zgodovini (mimogrede, to je bil BMW M12/13)? 6.0? Ne... 4.5? Tudi ne... 3.2? Se vedno ne... Pravzaprav je bil 1.5L turbo motow. Pa so ga vseeno prignali do ocenjeno 1400 konjev. Noben atmosferc ni prisel tako dalec.
18.5.2018 10:59:24
trzo
Že, že, zdržal je pa....khm....kvalifikacije.
18.5.2018 11:41:08
DonP
Zdržal je tudi dirko vendar je na kvalifikacijah razvil največjo moč. Catch pa je bil v tem, da je uporabljal nelegalno gorivo...
18.5.2018 11:44:40
Aichi
Saj nekje je prispevek, da sklopka ni zdržala cele ure kvalifikacij in so meli tako modularno narejeno, da so v par minutah zamenjali.
18.5.2018 11:59:12
ASUSfan
@DonP Ce se prav spomnim so ravno zaradi luknje v pravilih, ki jo je BMW tako lepo izkoristil zaostrili pravila glede goriva. BMW je toulen dodal kot sredstvo proti klenkanju, kar je cisto legitimni razlog. Malo manj legitimno je bilo, da je mesanica vsebovala do 70% toulena.
18.5.2018 16:44:34

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija