Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Čelade formule ena 2019
Še boljša zaščita glave
FIA je za sezono 2019 sprejela novi standard za dirkaške čelade. Skupaj s proizvajalci Bell, Arai, Schuberth in Stilo je nastala najbolj varna dirkaška čelada doslej.
Bojan Vrbnjak Arhiv
7. junij 2018 | 11:59:56

Dirkači formule ena bodo v sezoni 2019 še bolje zaščiteni kot doslej. Ne samo zaradi sistema Halo, ki je bil uveden v letošnjem prvenstvu, dirkači bodo v letu 2019 dobili tudi novo generacijo čelad, saj je krovna organizacija FIA varnostne zahteve dvignila na višji nivo.

Največ se je naredilo na področju okrog vizirja, kjer je izginil štiri centimetre široki prehodni trak iz zylona.  Slednji je bil uveden po nesreči Felipeja Masse na Hungaroringu. Zylon je sintetično vlakno, ki se v formuli ena uporablja za zaščito stranskega trka in pri vrveh za kolesa, da se ne bi ob trčenju osamosvojila.

Odprtina oziroma okence je postalo veliko bolj ožje, zaščita brade pa deluje mogočna. Laurent Mekies iz FIA je povedal: "Aktualne čelade so najbolj varne nasvetu, ampak s čeladami letnika 2019 smo dosegli povsem novi nivo. Tesno smo sodelovali s podjetji, zastopanimi v formuli ena, da bi skupaj zagotovili kar se da najbolj varno zaščito za dirkače." Ta podjetja pa so Bell (ZDA), Stilo (Italija), Schuberth (Nemčija) in Arai (Japonska).

Nova čelada mora zadržati 225 gramov težak objekt, ki v čelado prileti s hitrostjo 250 km/h. Vrednost obremenitve ne sme preseči 275 G. Čelado so preizkusili s padcem 10 kilogramske uteži in to iz 5,1 metra višine. To odgovarja sili ene tone. Tudi to mora čelada zdržati. Prav tako ogenj 790-ih stopinj. Celotna lupina čelade je še bolj odporna na udarce tujkov in na pritisk.

Od leta 2019 naprej velja novi standard FIA 8860-2018 kot predpis in to ne samo za formulo ena, temveč tudi za vse druge dirkalne serije.     

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
andrej
eno je kaj čelada zdrži, drugo pa kaj organi prenesejo. na prvi pogled se mi zdi da se iz nje zelo slabo vidi
7.6.2018 13:28:28
GTI
V naslednji generaciji bo odprtina za vizir velikosti kot pri srednjeveških čeladah.
7.6.2018 13:47:47

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija