Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   VN Kanade
Jacques Villeneuve v Ferrarju svojega očeta
V okviru dirkaškega konca tedna VN Kanade bo Jacques Villeneuve v Ferrariju 312 T3, s katerim je njegov oče Gilles pred 40 leti osvojil svojo prvo zmago, vozil na čelu parade dirkačev.
Bojan Vrbnjak Arhiv
8. junij 2018 | 8:31:05

Po Nicu in Keke Rosbergu v Monaku, se bodo lahko navijači formule ena razveselili naslednjega čustvenega viška okvirnega programa VN Kanade. Kajti nekdanji dirkač formule ena Jacques Villeneuve bo v nedeljo pred dirko v Ferrariju 312 T3 vozil na čelu dirkaške parade. Gre za dirkalnik, s katerim je njegov oče Gilles pred 40 leti v Montrealu osvojil svojo prvo zmago formule ena.

"Potem bom prvič v Montrealu vozil kot vodilni," se pošali Jacques, ki v nasprotju od očeta nikoli ni dobil domače dirke. Svetovni prvak iz leta 1997 se zaveda pomena te prireditve. Jacques je bil star enajst let, ko se je njegov oče na treningu VN Belgije leta 1982 smrtno ponesrečil. Gilles je v svoji karieri odpeljal le 67 dirk in pri tem osvojil šest zmag. Da je svojo prvo zmago leta 1978 osvojil ravno na novem dirkališču na otoku Notre-Dame, je bilo takrat veliko presenečenje, kot se spominja tudi njegova vdova Joann, ki bo ta konec tedna prav tako prisotna. "Če bi k temu napisali scenarij, potem nam to nihče ne bi odkupil, tako neverjetno je bilo to. Še danes se spomnim tega, kajti do tega trenutka je imel zelo težko sezono in tudi v ekipi so bili že vsi nervozni."

Gilles Villeneuve naj bi takrat odpeljal svojo prvo celotno sezono pri Ferrariju. Medtem ko je njegov moštveni kolega Carlos Reutemann zbiral zmage in stopničke, se je Gilles ubadal s serijo odstopov in povprečnih dirk. Z zmago ob koncu sezone si je zagotovil svoje stalno mesto v ekipi.

Kako težko je obvladati Ferrari 312 T3, je lahko Jacques Villeneueve preizkusil leta 2004 na prireditvi Goodwood Festival of Speed. "To je bilo nekaj povsem drugega. Kot da bi sedel v ribji konzervi. Lahko si videl svoje noge, dokler ti jih niso prekrili s plastičnim pokrovom. Sicer je bil potem občutek boljši, toda šlo je le za plastiko. Poleg tega sem bil presenečen in navdušen nad tem, kako so bili dirkalniki že v tistih časih napredni."      

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija