Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Luknja v pravilniku VSC
FIA potrdila teorijo Vettla
Charlie Whiting je potrdil, da lahko dirkači z izbiro linije v fazi virtualnega varnostnega avta pridobijo čas.
Bojan Vrbnjak Arhiv
14. junij 2018 | 8:17:17

Pretekli mesec je Sebastian Vettel z očitki na račun virtualnega varnostnega avta poskrbel za pozornost. Dirkač Ferrarija je omenjal luknjo v pravilniku VSC in pojasnil, da obstaja možnost, da je dirkač v fazi VSC hitrejši. Direktor dirk Charlie Whiting je bil takrat pošteno začuden in je pojasnil, da nima pojma o čem dirkač Ferrarija sploh govori. Toda sedaj je Whiting storil korak nazaj in potrdil, da ima Vettel prav.

"Da, sedaj razumem," tako Whiting v okviru dirkaškega konca tedna VN Kanade in pojasni: "Kalkulacija, ki jo sistem meri vsakih 50 metrov, temelji na razdalji pred ciljno linijo. Če lahko to razdalji skrajšaš, potem si pridobiš minimalno prednost." Vettel je pred tem pojasnil, da lahko v fazi VSC pridobiš čas, če voziš "smešne linije".

Po besedah Whitinga so skupaj s proizvajalcem programske opreme za VSC izračunali, da se lahko s tem pridobi približno 0,15 sekunde na krog. V primeru, da faza VSC traja več kot tri kroge, je to že skoraj pol sekunde. Seveda se to ne sliši posebej veliko, toda tudi Whiting se zaveda, da je to  formuli ena že ne nekaj vredno. Zato Whiting obljublja: "To lahko korigiramo in naredimo tako, da bo bolj varno proti zlorabi."

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
danije22
Če voziš počasi, greš lahko po najkrajši liniji, ne vem zakaj je to sporno?
14.6.2018 9:57:37
rovokopac
Če so se že to spomnili, bi ob vklopu tudi vsakemu vklopili avtopilota. Le tako bi bilo fer.
14.6.2018 10:06:11
Navijac
morda samo meni ni jasno kaj so pravzaprav tako imenovane smešne linije? naj mi prosim nekdo pojasni. hvala.
14.6.2018 11:22:01
matt0
navijac, zadeva je precej preprosta in površna luknja (spet) od strani FIE. Razdaljo, ki jo na vsake 50metrov merijo do štartne črte in tako določajo hitrost avtomobilu se da precej skrajšati. Neumno pojasnjeno: če je proga dolga 3km, se ta razdalja gleda glede na idelalno linijo, ki jo avto vozi. Enako predvideva tudi VSC, zato je po VSC merilih 50 metrov idelane linije nekje lahko tudi 40m in manj. Najkrajša možna razdalja bi tako bila namesto 3km po idealni, 2,9km po najprajši liniji. Pod VSC zaradi tega ne vozijo idelane linije, ampak najkrajšo, ker itak vozijo počasi. Najkrajša je torej tokrat hitrejša.
14.6.2018 12:58:48
matt0
Kot kaže pa ne bodo popravljali relativnega odstotka odstopanja od VSC in dejanske hitrosti med dirko. Če se nekomu VSC konča v počasni sekciji proge, bo hitreje na "dirkaški hitrosti," kot tisti, ki se mu VSC konča na ravnini, kjer vozi 100, moral bi pa 300. Ta izgubi več, je pa precej odvisno od sreče, kjer se nahajaš, ko se VSC začne in kje, ko se ta konča.
14.6.2018 13:00:47
Navijac
matt0 hvala. zdaj mi je jasneje in dvomim da bojo kaj naredil v tej smeri.
14.6.2018 18:56:16
zoki
Sem pa tudi bral da obstaja obrnjena verzija, kjer vozijo najdaljše linije da lahko vozijo hitreje in s tem ohranjajo gume na višji temperaturi.
15.6.2018 9:08:04

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija