Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Klinično mrtev Williams
Kdo je naslednji, ki bo letel?
Jacques Villeneuve trdi, da je bila velika napaka, da so za šefico ekipe določili Claire Williams. Po njegovem mnenju je moštvo že skorajda mrtvo, njihova kriza pa je postala boj za preživetje.
Bojan Vrbnjak Arhiv
12. julij 2018 | 8:43:22

Ekipa Williams je v letošnji sezoni do sedaj zbrala le 4 točke. Za primerjavo jih ima Sauber, ki se nahaja na predzadnjem mestu že 16. Zato ne čudi, da so kritike na račun ekipe vse večje. In eden izmed velikih kritikov je tudi Jacques Villeneuve, ki je prav s tem moštvom leta 1997 osvojil naslov prvaka.

Na vprašanje kolegov iz Motorsport-Total.com, ali vidi možnosti za Williams, da se ekipa napreduje, je odgovoril: "Ne! Ekipa je mrtva. Ničesar ne vidim. Enostavno nimajo več nobenega menedžmenta." Kanadčan, ki je zadnji dirkač Williamsa, ki je osvojil naslov prvaka, ima prepoved vstopa v njihov bivalnik, saj je preveč kritiziral mladega Strolla in ga celo označil kot najslabšega novinca formule ena vseh časov.

Ni skrivnost, da se Villeneuve ne razume najbolje s šefico ekipe Claire Williams. Sam namreč zastopa mnenje, da ji Fran Williams nikoli ne bi smel prepustiti odgovornosti nadzora nad ekipo. "Takrat je obstajala tudi alternativa: ali dedinja ali dedič. In ekipa se je namesto za Jonathana odločila za Claire. To je bila velika napaka. Pogledati je potrebno le to, kje se ekipa nahaja danes."

Frank Williams ima tri otroke. Tu sta sinova Jonathan in Jamie ter hči Claire. Slednja se je rokodelstva v motošportu učila kot tiskovna predstavnica ekipe. Jonathan je bil dolgo časa solastnik ekipe GP2 iSport. Ko se je odločalo, kdo naj bi bil bodoči šef ekipe formule ena, je izbira padla na Claire. Jonathan, tako nepreverjene informacije, naj bi bil po mnenju očeta preveč šibak za njegovo nasledstvo. In sedaj smo priča pravi ironiji, da se sedaj v iskanju "močnega človeka" največkrat omenja prav Jonathan.

"Če v neki ekipi poteka tako, kot pri Williamsu, si moraš najprej ogledati vrh piramide. Riba običajno smrdi pri glavi. Lahko rečem, da so popolnoma slepi, ko gre za to, da sploh ugotovijo, kje se ekipa nahaja. Priznati morajo, da so ga pošteno usrali. Ne vidim ničesar, kar bi ekipo pripeljalo iz te mizerije. Enostavno ne vidim ničesar."

Zato mnogi menijo, da je le še vprašanje časa, kdaj bodo znova letele prve glave. Mnogi bi najraje videli, da sta to Claire Williams in Paddy Lowe. Ampak to sta ravno osebi, ki tačas govorita o tem, da bosta sama vodila prestrukturiranje v ekipi. Claire Williams govori o tem, da morajo sprejeti odločne in konkretne ukrepe. Ampak za to si bodo vzeli čas. Čas, ki pa ga nimajo.

Namesto da bi v ekipo pripeljali strokovnjaka od zunaj, želi Claire nove sveže talente poiskati znotraj ekipe in jih podpirati. Za njo je gotovo: "Verjetno je povsem jasno, da je aerodinamika ključ za napredek." In to zadeva odgovorno področje tehničnega šefa Lowea in ta, tako govorice, ni več tako trdno v sedlu, kot si tudi sam predstavlja.

Alexander Wurz, svetovalec ekipe Williams, je za avstrijske kolege iz ORF dejal: "Če razvijaš po neki stari metodi, ki je vodila do zelo slabega dirkalnika, se ne bo nič premaknilo. V tem primeru moraš pritisniti na gumb za reset – predvsem v oddelku aerodinamike." Kaj je s tem konkretno imel v mislih oziroma koga je sploh menil, pa ni želel povedati.

Lowe je javno priznal, da je aktualen položaj v mnogih pogledih najtežji izziv v njegovi karieri in prav tako priznava, da se je za to že opravičil svojima dirkačema, ker jima na kolesa ni postavil dostojen dirkalnik. Zadnja dirka, domača v Silverstonu, kjer je bil prisoten tudi sam Frank Williams, je bila eno samo razočaranje in slika dejanskega stanja. Na vprašanje, ali ima občutek, da je njegov položaj v ekipi siguren, je Lowe odgovoril: "Da. Nadaljeval bom z delom in to tako trdo koliko zmorem. Popolno angažiranje." A istočasno priznava: "Danes bi verjetno kakšno stvar naredil drugače kot pa pred letom dni. Takšno je pač življenje."

Ali se bo morala sedaj posloviti Claire, ali bo moral kovčke spakirati Lowe in ali bo slovo doletelo neko drugo osebo, tačas ne igra vloge, kajti športna kriza Williamsa je istočasno tudi kriza njihovega preživetja. Kajti konec leta bodo izgubili milijone imenskega sponzorja Martini, ki se poslavlja, prav tako pa se bo v moštveni blagajni poznal globok padec v konstruktorskem prvenstvu, kjer so tačas na zadnjem mestu. Tukaj je govora o nadaljnjih 20 milijonih evrov.

Ta izguba denarja bo, to priznava tudi Claire, imela neizogiben učinek na ekipo. Kajti Williams se že sedaj ne more pohvaliti s finančnim stanjem. Preveč so tudi odvisno od obeh plačljivih dirkačev, najbolj seveda od milijonov Lawrenca Strolla, očeta Lancea. In če se gremo malo matematike: Ob dejstvu, da bodo z odhodom Martinija in zaradi zadnjega mesta v konstruktorskem prvenstvu ostali brez približno 30 milijonov evrov, bi ob morebitnem odhodu obeh dirkačev (Stroll starejši naj bi za svojega sina že iskal drugo sredino), to pomenilo že skorajda smrtno obsodbo. Ali pa vsaj zadnji alarm, da tako ne gre več naprej.     

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
matjazh
Lowe je ze pravi clovek za to ekipo. A sam me more storiti vsega.
12.7.2018 15:20:41
Fero
Mene zanima kam so šli vsi Williamsovi navijači? Včasih fanatični, kje so danes?
13.7.2018 10:26:12
CarlosCar
Odkar se je Senna ubil v Williamsu, mi je prav malo mar za to ekipo. Poleg tega bi lahko bil Hill 1994 in 1995 prvak, če ne bi prav vsake strategije pri Williamsu zasrali napram genialnim potezam Ross Brawna pri Schumacherjevem Bennetonu
13.7.2018 23:12:17

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija