Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Ricciardov prestop v Renault
Korajžna odločitev ali pobeg?
Daniel Ricciardo bo v sezoni 2019 dirkal za ekipo Renault. Ali gre v tem primeru za korajžno odločitev? Mnogi menijo da ne, saj gre v veliki meri prej za bežanje od aktualnega moštvenega kolega Maxa Verstappna.
Bojan Vrbnjak Arhiv
7. avgust 2018 | 9:37:18

V preteklih dneh je v F1 udarila prava bomba – vsaj kar se transferja dirkačev tiče. Daniel Ricciardo se odpravlja v ekipo Renault. To se je zgodilo v času, ko so vsi računali na podaljšanje pogodbe z Red Bullom. Ali je Avstralec sprejel pravo odločitev? Že mogoče, da je za Ricciarda osebno ta odločitev pravilna. Predvsem iz finančnega vidika. Zagotovo pa ne zaradi tega, ker bi bil z Renaultom bolj uspešen kot z Red Bullom. Čeprav bi lahko bil Hondin motor tudi v sezoni 2019 vse prej kot uspešen, se postavlja vprašanje: Bo Renault hitrejši od Red Bulla? Za mnoge težko predstavljivo.

Seveda se bo pravilnik za prihodnje leto nekoliko spremenil, toda tukaj gre za čiste resurse, ki mnoge navdajajo z dvomom. Čeprav Renault ogromno investira v tovarniško ekipo, bo težko prišel na nivo Red Bulla. Za leto 2021 pa je še vse zapisano v zvezdah. Uvedena naj bi bila zgornja meja proračuna in zakaj naj bi sedaj Renault počel takšne ogromne investicije? V najboljšem primeru se bodo vrhunskim ekipam vsaj deloma približali do leta 2020 in potem, spričo zgornje meje proračuna, sledi razoroževanje. Je to sploh smiselno?

Nikakor ne, tako mnogi strokovnjaki. Red Bull bo tudi v prihodnjih letih na športnem področju ostal boljša varianta. In zakaj bi se lahko za Ricciarda osebno kljub temu izplačalo, čeprav v tem kontekstu ni naveden finančni vidik? Gre namreč za interni boj v ekipi. Na prvi pogled znotraj ekipe Red Bull v letošnji sezoni za Avstralca kaže dobro, a le na prvi pogled. Ob podrobnem pogledu pa je bil Verstappen tudi letos hitrejši dirkač ekipe. Njegove napake kvarijo dejansko sliko ob pogledu na razpredelnico, ki ne odgovarja realnemu stanju.

Seveda se tega dejstva zaveda tudi Ricciardo, prav tako tudi dejstva, da je Max Verstappen Red Bullov princ, ki samo čaka na kronanje. Znotraj ekipe Red Bull ima zaradi tega Avstralec nič kaj prijeten položaj. In ravno zaradi tega bi lahko bilo za kariero Ricciarda bolje, če se odpravi iz bikovskega hleva. Kajti dirkač, ki se nahaja v senci Verstappna, ni absolutni vrhunski dirkač. Gre zgolj za razliko med dobrim in sijajnim. Sicer se tačas Ricciardo še ne nahaja v senci Maxa, vendar le zaradi tega, ker je Nizozemec sam odgovoren za to stanje.,

Če kdo meni, da pri Renaultu z Nicom Hülkenbergom čaka lahko premagljiv moštveni kolega, ta se pošteno moti. Vendar je potrebno dodati, da spričo kvalitet Ricciarda ta naloga ni nerešljiva. Nerešljiv pa je bil za Avstralca očitno konstrukt iz Red Bulla in Verstappna. Toda mnogi so mnenja, da bi se moral Ricciardo zoperstaviti temu izzivu. Kot se glasi pregovor iz nogometa: Kdor želi postati svetovni prvak, ta mora vse premagati. In to velja tudi za F1.

Da je Ricciardo z odhodom v ekipo Renault naredil korak nazaj, verjame tudi nekdanji dirkač Renaulta Jolyon Palmer. "Ekipa se sicer nahaja v naraščajočem trendu, a še vedno zaostaja za vrhunskimi ekipami. Tukaj ni prostora za dve mnenji." Tudi Palmer sumi, da Ricciardo v neki meri beži od Verstappna. "Verjetno meni oziroma je prepričan, da pri Red Bullu počasi polzi v senco Maxa."    

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Cosword99
Jaz v to ne verjamem. Potem je Vetel zbežal od Riciarda, Nico od Hameltona, Ricardo od Maxa,... Neumnost. Denar je pa že druga pesem.
7.8.2018 13:12:36
andrej
oboje, dve muhi na en mah
7.8.2018 15:08:32
matjazh
edina pametna poteza. Renault v naslednjih dveh letih res ne more priključiti ferrariju in mercedesu....ampak to velja tudi za red bull. Bo pa pri renaultu imel boljše finančne pogoje, pa obravnavan bo tako kot si zasluži.
7.8.2018 17:56:08
Dynisco
Po moje tudi pravilno. Da je Max Red Bullova številka ena sploh ni dvoma. Pred časom, ko so ostale ekipe začele stegovati tace po Verstappnu so takoj dobili odgovor da ga ne bodo dobili za noben denar medtem ko so Ricciarda očitno pripravljeni spustiti kamor hoče. V taki hierarhiji pa je nemogoče pričakovati, da boš kdaj prvak.
7.8.2018 19:43:54

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija