Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Zaskrbljeni Hamilton
Motošport le še za bogate?
Aktualni svetovni prvak je zaskrbljen nad podporo mladih dirkačev in se želi o tem pogovoriti tudi s predsednikom FIA Jeanom Todtom. Britanec razmišlja tudi o finančni pomoči talentom, ki nimajo dovolj denarja.
Bojan Vrbnjak Arhiv
8. avgust 2018 | 10:13:29

Njegovo zgodbo bi lahko iznajdljivi menedžerji marketinga prodajali kot čisto zlato. Od dna do vrha, iz britanskega delovnega razreda do štirikratnega svetovnega prvaka in milijonarja. Zvezdnik Mercedesa Lewis Hamilton poleg svojih dirkaških sposobnosti in talenta snov za dobro zgodbo ponuja tudi s svoji ekstrovertiranim načinom življenja. Njegov oče je moral v preteklosti opravljati tudi tri službe, da je lahko svojemu sinu financiral začetke dirkanja v gokartu.

V tem pogledu se lahko dokaj dobro pripoveduje in opiše tudi spor z nekdanjim prijateljem in poznejšim moštvenim kolegom Nico Rosbergom, ki je v istem času kot sin nekdanjega svetovnega prvaka Keke Rosberga odraščal v blišču in glamurju Monaka. In Hamilton ne bi bil Hamilton, če ne bi občasno javno koketiral s svojim skromnim izvorom. Nazadnje se je pojavila govorica, da naj bi Britanec finančno pomagal mladim talentom, ki si zaradi pomanjkanja denarja ne morejo privoščiti dirkanja. Hamilton namreč izraža bojazen, da se v bodoče ne bo mogel več nihče, tako kot on sam, iz dna prebiti naprej. Ali to pomeni, da je motošport rezerviran le še za bogataše?

Zgodbe kot je na primer od Lancea Strolla, katerega oče je brez težave financiral celoten pohod od gokarta, pozneje pa mu je priskrbel sedež v ekipi Williams, sedaj pa je kot večinski lastnik kupil kar moštvo Force India, so živi dokaz za Hamiltonove trditve. Ampak Hamilton pri tem sprva samo odmahne in pove: "Ah, to je spet nekdo nekaj napisal. Ali me skrbi, da ljudje iz drugačnih družbenih slojev ne morejo več priti v F1? Je to zares moja skrb? Je tako, kot pač je. Trenutno pač tako poteka."

A istočasno pa izda, da se je res igral z mislijo o tej tematiki. "Na tem bi želel zelo rad delati. Želel bi se pogovoriti z Jeanom Todtom ali z nekom drugim, ki bi lahko na tem področju kaj spremenil, da bi skupaj z njim dosegel nek dogovor, kako bi lahko to situacijo izboljšali." Na finančno podporo, na primer v obliki sklada za talentirane mlade dirkače, pa 33-letnik ne razmišlja – vsaj ne v prvi vrsti. "Vemo, kako bi se lahko podpirali mladi naraščajniki. Če bo nekega dne prišlo do razprave, kako bi lahko vse to financirali, se bom takoj vključil v to zadevo," tako Hamilton, ki ne izključuje morebitne finančne soudeležbe. Ampak: "Brez nekega konkretnega načrta pa ne bom kar tako plačeval. Bilo bi lepo pomagati otrokom, ampak kako je sedaj najbolj pomembno vprašanje."

Da se nekaj mora narediti, je prepričan tudi zvezdnik F1. "Vse te serije pod F1 spadajo danes določenim ljudem. Gokart šport ni več takšen kot je nekoč bil, kot je bil v mojem času. Danes imamo ljudi, ki ekipam plačujejo milijone. In potem imaš tudi tiste, ki plačujejo milijone, da jim uspe do F1, a na koncu jim spodleti. Enostavno imamo tukaj mnoge ljudi, ki imajo denar," tako Hamilton, ki se navezuje na aktualni dirkaški posel. In kakšen je naslednji korak? "S tem se moram podrobno spoprijeti. Ampak bilo bi lepo, če bi lahko bil zraven pri neko novi poti."           

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija