Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Renault pritiska na odgovorne F1
Pravilo motorja 2021 se mudi
Cyril Abiteboul se zaveda, da časa ni dovolj, če želijo soglasje o novem pravilniku motorjev za leto 2021, pri čem pa naj bi bile največje spremembe že končane in dogovorjene.
Bojan Vrbnjak Arhiv
9. avgust 2018 | 7:22:00

"Ura neusmiljeno teče," je v pogledu na pravilnik motorjev od sezone 2021 naprej povedal šef ekipe Renault Cyril Abiteboul. "Poletni premor v letošnjem letu bi bil zagotovo skrajni čas," še doda Francoz, ko gre za povsem novo pogonsko enoto. Ampak ti načrti so medtem znova prestavljeni za določen čas. Dejansko je bil v načrtu enostaven motor brez enote MGU-H, toda nazadnje so se štirje proizvajalci poenotili na to, da raje zadržijo staro programsko opremo.

Stroškovni razlogi in zavezujoča privolitev novih proizvajalcev sta privedla do premisleka. "Ni skrivnost, da sta bila glavna razloga za nova pravila izgled za nove proizvajalce in položaj pri Red Bullu," meni Abiteboul, ki še doda: "Red Bull in Toro Rosso sta masivno pospeševala spremembe, ker za njiju je bilo jasno, da morata neodvisno od nas misliti na svoja položaja. Sedaj ko je Red Bull s Hondo našel novega partnerja in ko očitno ne bo prišel noben novi proizvajalec, nujnost radikalne spremembe pravilnika motorja ni več tako pomembna."

Aktualni proizvajalci naj bi bili že enotni. V preteklem tednu naj bi prišlo do video konference, kjer sta sodelovala tudi predstavnika krovne organizacije FIA in F1. "Dosegli smo skupen dogovor, da je verjetno bolje, da zadržimo aktualno platformo, prav tako pa smo si enotni, da lahko s tem opravimo boljše delo." To pomeni, da želijo pogonske enote izboljšati predvsem iz razlogov šova. Kako bo to izgledalo v detajlu, pa še ni jasno, toda okvirni pogoji so že dlje časa znani. Motorji naj bi postali predvsem glasnejši, močnejši in cenejši – dejansko pa tudi enostavnejši. A enota MGU-H pa naj bi sedaj ostala. 

"Verjamemo, da je MGU-H za F1 dober pripomoček, saj želimo nenehno napadati. Če pa enote MGU-H ni, potem bi imeli težavo s stalnostjo moči agregata," zagovarja Abiteboul odločitev ohranitve enote MGU-H. "Bilo bi neumno, če bi sedaj nekaj let uporabljali to enoto in potem bi storili nasprotje tega, kar bodo proizvajalci počeli v prihodnosti." Kar bi pa lahko naredili je to, da poenostavijo način delovanja enot MGU-H in MGU-K, ali pa da standardizirajo dele upravljanja energije, kar predlaga prav Abiteboul. "To bi bilo dobro za dirkanje in bi vodilo do tega, da bi se razlike zmanjšale." Ampak za to ne bi bilo treba čakati do leta 2021, to bi lahko uvedli že za prihodnje leto. "In ravno o tem moramo govoriti. Mogoče bi morali gledati na to, katere spremembe lahko opravimo že danes."

Pri partnerskih ekipah pa vlada seveda drugačen pogled. Njim je predvsem pomembno, da pogonske enote dobijo za razumno ceno, kar je povedal tudi šef ekipe Haas Günther Steiner. "Ne želim jim govoriti, kaj je za storiti, to vedo sami. Vendar pa bi si želeli zgornjo mejo, katero moramo plačati proizvajalcem in potem lahko ti delajo kar želijo. Če želijo izdelati motor iz čistega zlata, lahko to storijo, dokler bomo mi motorje dobili po točno določeni ceni," tako Južni Tirolec.               

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija