Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Pirelli
Pametne gume za F1
Italijanski proizvajalec gum in monopolni dobavitelj v F1 razmišlja o tem, da bi uvedel tako imenovane pametne gume.
Bojan Vrbnjak Arhiv
10. avgust 2018 | 7:20:54

Torej gume, ki so opremljene s senzorji, s čimer bi lahko na določen način komunicirale z dirkalnikom. "S tem se ukvarjamo že nekaj let," je povedal športni šef Pirellija Mario Isola. "V tem trenutku že razvijamo senzorje. Toda spričo pogojev v F1 moraš takšen ukrep natančno premisliti, saj imajo učinek na same gume."

Pametne gume naj bi nekega dne merile in posredovale informacije o tlaku, temperaturi, nivoju oprijema, podtlaku in še podobne zadeve. To bi lahko bilo dostopno tako ekipam kot tudi navijačem na tribunah. "Seveda pa moramo paziti, da ne bi okrog krožile kakšne zaupne informacije," meni Isola in doda: "Toda zagotovo bi šlo za napete  podatke za gledalce. Naš glavni cilj pa je bolj tehnične narave, prav tako pa to služi tudi varnosti. Na primer bi lahko izvedeli, ali je guma preveč obrabljena ali pa če nek dirkač vozi hitreje, kot pa je priporočljivo za obstoječi oprijem."

Če in kdaj se bo ta pametna guma pojavila v F1, pa je verjetno odvisno od tega, ali bo Pirelli še naprej ostal uradni dobavitelj gum v kraljevi razred motošporta. Tačas je namreč v teku faza razpisa.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jetman
Ja res super. Še eno redkih stvari, ki je zaupana voznikovemu občutku, bi digitalizirali in servirali informacijo vozniku na zaslonu.
10.8.2018 12:34:07
Lotus_72
@jetman Tole ekipe že vse počno. Od merjenja temperature jedra armature in seveda površine gume. Včasih na onboardih se lahko vidi. Telemetrija tole vse spremlja preko IR senzorjev v živo. Recimo pogosto za opazovanje prednjega kolesa senzor vidimo nameščenega v obliki takega coničnega izrastka na prednjem krilcu. Ali pa nameščenega nekje za gumo bodisi na šasiji, ogledalu, robu stranice... Za zadnjo kolo pa je namestitev skoraj »serijsko« pri vseh ekipah enaka in je vidna na dnu blaga grba par 100mm stran od frontalne povšine. Za jedro gume pa imajo IR brežični RF senzor znotraj platišča na felni. Skratka te pridobljene podatke potem primerjajo z podatki pridobljenih iz simulacij z prejšnjih dirk ali testiranj. Recimo potem v Petek zvečer (ali Soboto) z uporabo pridobljenih podatkov si ustvarijo sliko kako se bodo obnašale pnevmatike, ter naredijo »plan« oz. strategijo stinta na dirki. Kakorkoli te podatke lahko dobiva dirkač servirano bodiso na željo na ekran ali pa ga na tole opozori dirkaški inženir sam (pošiljanje telemetrije do dirkalnika namreč ni dovoljno). Potem za nameček na raznih prostih treningih in testiranjih uporabljajo še veliko večje in težje termalne kamere, potem tudi merijo deflekcijo gume itd. In zdaj najnovejše celo testirajo in merijo vpliv nastalih odpadlih koščkov gume, ki se lepijo na krilca in onemogočajo normalno delovanje. Za na konec pa še ekipe natačno še izmerijo debeline, temp, tlake pnevmatik v boksih. Osebno ne vidim problema. Vse je na dirkaču kako bo spremljal tole. Ali ga tole ovira? Je mogoče prezaseden? Ga naj raje opozori inženir ali pa se naj zanaša na »občutek« itd. Skratka skozi moje oči vse je še vedno del ekipnega dogovora in dirkanja že vsaj desetletje.
13.8.2018 3:34:08
Lotus_72
Da smo jasni: Live telemetrijo lahko ima dirkač na lastni ukaz priklicano na ekranu! Dokler je ta obdelana izključno na "onboard računalu". Ne sme pa sprejemat že obdelanih podatkov nazaj iz tovarne. Torej lahko gre za vnaprej vprogramirane zanke in izračunanave ali opozorila, kazalne skale... Skratka možnosti prikaza so z temi lcd ekrani brezmejna.
13.8.2018 3:43:43

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija