Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Christian Horner
Višji izdatki zaradi novih pravil
Vpogled v finance Red Bulla kaže, da je Red Bull zahvaljujoč spremembam pravilnika beležil za 17,4 odstotka več izdatkov. In Horner verjame, da je tako pri vseh ekipah.
Bojan Vrbnjak Arhiv
11. oktober 2018 | 11:53:24

Ogromne spremembe v pravilniku F1 za letošnjo sezono so botrovale enormnemu povečanju izdatkov vseh ekip, pravi šef moštva Red Bull Christian Horner. Bilance ekipe rdečih bikov kažejo, da so izdatki moštva leta 2017 iz 193 milijonov funtov narasli na 226 milijonov funtov (okrog 258,6 milijonov evrov). To pomeni porast za 17,4 odstotka. Prav nenavadno je, da so se za isti odstotek povečali tudi izdatki ekipe Mercedes. Obe moštvi za to porast krivita izdatke za raziskave in razvoj, ki so bile potrebne, da so reagirali na širše dirkalnike z več podtlaka.

"Tako preprosto je to. Stroški za spremembe v F1 so enostavno ogromni," tako Horner za kolege iz Motorsport-Total.com. "Lahko vidimo, da ima to vpliv na vse ekipe. Če črtaš nek koncept pravil in uvedeš velike spremembe, potem se to zagotovo pozna na stroških."

Bilance pa prav tako kažejo, da se je promet ekipe Red Bull v primerjavi z letom 2016 iz 205,9 milijona evrov povišal na 264,7 milijona evrov. V to pa je bila vključena tudi povišana podpora Red Bullovega materinskega koncerna, da bi s tem izboljšali prihodke od zunanjih sponzorjev in denarnih nagrad.

In ravno to se je povišalo iz 45,5 na 64,7 milijona evrov. Odkar se osvajanje naslova pretrgalo, se je ta številka nenehno višala, saj so dobivali manj denarnih nagrad in so zaradi tega potrebovali več denarja od koncerna Red Bull. Te številke so primerljive z okrog 70 milijoni evrov, ki jih je leta 2017 koncern Daimler vložil v ekipo F1. Oba koncerna pa naj bi, sodeč po številkah, za ta vložek dobila dobro vrednost.

"F1 ima še vedno močno vrednost za blagovno znamko," pravi Horner. "To je največja marketinška aktivnost znotraj skupine Red Bull. F1 ima globalno publiko in globalni doseg. Prav tako se enormno povečuje tudi število digitalnih gledalcev. In sodeč po lastni analizi F1, je Red Bull najboljša blagovna znamka v športu. Zaradi tega se F1 za Red Bull izplača, drugače sploh ne bi bili tukaj."

Po besedah Britanca, naj bi številke v prihodnjem letu izgledale boljše, ker bo pravilnik stabilnejši. Poleg tega naj bi Aston Martin kot imenski sponzor kmalu prinesel nove izboljšave. "Delež Red Bulla bo zagotovo ostal stabilen," še doda Horner.   

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija