Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Več prehitevanj z novim pravilnikom 2019?
Ekipe F1 v močnih dvomih
Da naj bi novo prednje krilce olajšalo sledenje drugim dirkalnikom, v ekipah Red Bull, Toro Rosso in Renault močno dvomijo.
Bojan Vrbnjak Arhiv
6. november 2018 | 12:02:41

V paddocku F1 se tačas širi močan dvom, ali bo novo aerodinamično pravilo sezone 2019 poskrbelo za želeno izboljšanje pri prehitevanju. Povod za te pomisleke tiči v dejstvu, da bo poenostavljeno in veliko širše prednje krilce dobesedno vabilo k temu, da se pretok zraka okrog prednjih koles še bolj usmeri navzven in s tem poskrbi še za več turbulenc v koridorju za dirkalnikom. In to, kot je znano, strup za dirkalnik tekmeca, ki se nahaja tesno zadaj.

Helmut Marko, športni svetovalec Red Bulla, je v pogovoru za kolege iz auto motor und sport povedal, da ga pozitiven primer iz dirkalne serije preko velike luže ne zadovolji. "Zaradi enotne šasije v IndyCar, le-te ne moremo primerjati s F1," je povedal Avstrijec v pogledu na ameriško dirkalno serijo, ki je v zadnjem času zaradi poenostavitve aerodinamike postala veliko bolj napeta. Takoj ko v igro nastopijo individualne rešitve, kot je to v F1, je zelo težko, da se neka težava reši zgolj s pravilnikom.

Tudi v ekipi Toro Rosso so inženirji po prvem testu v vetrovniku ugotovili, da prehitevanje ne bo nič lažje. "Nisem ravno prepričan, da bodo spremembe pravilnika dosegle želen učinek," meni šef ekipe Franz Tost. "V začetku prihodnje sezone bodo ekipe dosegle enak nivo podtlaka, na katerem so danes." To v čistopisu pomeni le eno in sicer, da sta FIA in Liberty Media svoj cilj, da se zniža nivo oprijema, zgrešili.

Renaultov šef šasije Nick Chester se pridruži temu mnenju: "Verjamem, da bomo priča manjši razliki, vendar pa ta razlika zagotovo ne bo velika. Ti dirkalniki bodo še vedno povzročali veliko vrtinčenja zraka." Vendar pa Chester upa, da bodo še bolj obsežne spremembe pravilnika za leto 2021 poskrbele za več akcije na stezi.  

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
hubertfast
Tombazis je izjavil, da naj bi vrtinčenje zmanjšali za cca 10 procentov.
6.11.2018 14:32:31
kimikaze
Ne vem, meni logika nekako narekuje tako: Manjša prednja krilca predpisana po pravilniku, prisili inžinirje, da se nekako osredotočajo povrniti tlak z ostalimi deli dirkalnika. Kar producira dirkalnik, kateri je nekoliko manj odvisen od sprednjega krilca kot sedanji dirkalniki. Pomeni, da zaradi nekoliko znižane vloge prednjega krilca, kakršenkoli negativni efekt manj negativno vpliva na obnašanje dirkalnika v umazanem zraku. Seveda bi bili takšni dirkalniki potem nekoliko manj vodljivi(razmerje bi se verjetno prevesilo tudi v podkrmarjenost) tudi v čistem zraku kot so današnji, a če bi to povrnilo prehitevanja brez pripomočkov, , "so be it".
6.11.2018 17:12:20
mojsterjaka
Mercedes je to izdelal že 2011! Tako da, kr trudite se ostali!
7.11.2018 9:51:19

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija