Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Liberty Media
Silverstone v negotovosti?
Očitno morajo prireditelji dirke F1 v Silverstoneu trepetati za svoj obstanek na koledarju dirk po letu 2019. Kajti interesi večinskih lastnikov Liberty Medie so drugačni in v igro postavljajo ulično dirko v Londonu.
Bojan Vrbnjak Arhiv
8. november 2018 | 12:00:58

Silverstone je v zadnjih letih bil razprodan, polne tribune so krasile to klasično dirko, ki pa kljub naštetemu nima zagotovljene prihodnosti. V lanskem letu so prireditelji uporabili klavzulo, ki je poskrbela za to, da se pogodba ne podaljša samodejno preko leta 2019, kar lahko samo pomeni, da bi dirka za prireditelje postala predraga. V pogledu novih pogajanj za podaljšanje pogodbe, pa po vesteh medijev ni zaznati nobenega napredka.  

In sedaj je komercialni šef F1 Sean Bratches razložil, da bi se lahko dirka za VN Velike Britanije preselila na drug kraj. "Silverstone je bila sicer prva dirka v zgodovini F1, ampak v 68 letih nismo dirkali vedno na tej stezi," tako Američan. "Bile so dirke v Brands Hatchu in drugih krajih. Nobeno prizorišče v tem športu ni nenadomestljivo. Seveda določene dirke merimo z visoko vrednostjo in počnemo vse kar zmoremo, da jih tudi zadržimo, ampak na koncu gre za posel. Smo podjetje z mnogimi interesnimi skupinami in poskušamo, da to povežemo z interesi navijačev."

Toda katere so potem alternative Silverstoneu? Tačas ni nobene. Brands Hatch, kjer je F1 nastopala v 70-ih in 80-ih letih (izmenično s Silverstoneom), tačas ni primeren za F1, enako velja za stezo v Doningtonu, na katerem je F1 gostovala leta 1993 pod imenom VN Evrope. Sicer so pred nekaj leti obstajali načrti za obnovo steze, ampak so bili hitro opuščeni, tako da si je lahko Silverstone oddahnil.

Z dirko v Vietnamu, ki bo od leta 2020 naprej prisotna na koledarju F1, pa novi lastniki F1 Liberty Media dokazujejo, da so ulične dirke tačas posebej atraktivne. To bi lahko pomenilo, da morda še niso v predal pospravili svojih načrtov, da na Otoku organizirajo ulično dirko v Londonu. Christian Horner, šef ekipe Red Bull, meni, da bi lahko novi šefi to tudi uresničili.

Ulične dirke imajo prednost, da se ne odvijajo nekje na nikogaršnji zemlji, kot je to primer pri mnogih aktualnih dirkah, poleg tega pa so tudi lažje dostopne za gledalce. Tudi za prenočišča je poskrbljeno. Poleg tega pa imajo prireditelji večje možnosti za reklamiranje svojih dirk.

Liberty Media za prihodnost načrtuje pri dirkah, ki bodo na koledarju, tri nivoje. "Najprej želimo zadržati klasične dirke kot Silverstone, Spa ali Monza, ker so zelo pomembne za F1 in tudi navijače. Potem imamo nekaj uličnih dirk ali dirk, ki se odvijajo v parkih, kot so Melbourne, Montreal ali Mexico City. In tretji nivo zajema posebej za dirkalni šport zgrajena dirkališča kot so Šanghaj, Austin in Bahrajn. Ob tem pa si želimo še več uličnih dirk in Vietnam je nadaljnji korak v uresničitvi naše vizije."  

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
2fast4y
važno,da bo dirka v vietkongu....
8.11.2018 12:36:58
matt0
Vietnam je tradicionalna F1 prireditev
8.11.2018 12:59:25
2fast4y
kot monza.. :-)
8.11.2018 17:15:10

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija