Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Veselje pri Toro Rossu
Prestali Crash-Test 2019
Toro Rosso je prva ekipa F1, ki je objavila, da so uspešno prestali tako imenovani Crash-Test za sezono 2019, ostale ekipe bodo sledile. Ampak zakaj ekipe iz tega delajo takšen cirkus?
Bojan Vrbnjak Arhiv
11. januar 2019 | 14:00:15

V pripravljalnem delu za sezono 2019 je v tovarni ekipe Toro Rosso zavladalo veselje, kajti prestali so tako imenovani Crash-Test novega dirkalnika. In tukaj ne gre za malenkost. Kajti FIA pri različnih obremenitvenih testih obremenjuje šasijo ali dele le-te iz različnih smeri z različnimi utežmi ali pa dirkaško celico (monokok) in nos dirkalnika postavijo na sani in treščijo s polno silo v zid. Pri tem mora dirkaška celica ostati nepoškodovana, tudi varnostni pasovi morajo zdržati. Posamezni deli, kot je na primer nos dirkalnika, se lahko deformirajo le v predpisanem področju, brez da se pri tem prekoračijo mejne vrednosti. Te teste opravljajo komisarji FIA.

Ampak zakaj ekipe F1 iz uspešno opravljenih obremenitvenih testov delajo takšen medijski cirkus? Če neka ekipa, kot v tem primeru Toro Rosso, izpolni stroge predpise, potem gre razumeti njihovo olajšanje. Kajti s tem so premestili pomembno oviro, da lahko dirkalnik postavijo na stezo.

Kdor pa na tem preizkusu pade, ima resne težave. Kajti FIA brez svojega pečata ne pusti, da se dirkalnik odpelje na stezo. V preteklosti smo imeli že primere, da so ekipe s svojimi celicami prišle na test v britansko mesto Cranfield, medtem pa je bil ostali material že dostavljen na uvodno dirko v Avstraliji.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija