Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Christian Horner o novih pravilih 2019
To je bilo naivno početje
Šef ekipe Red Bull je prepričan, da se je F1 podala na krivo pot in Britanec pove, da to kar sedaj počnejo varuhi pravil, je pregrešno draga napaka.
Bojan Vrbnjak Arhiv
6. februar 2019 | 10:05:03

Konec lanskega aprila je bil na hitro, za mnoge prehitro, sprejet novi pravilnik aerodinamike za sezono 2019. Športni šef F1 Ross Brawn je ta pravila utemeljeval s tem, da bodo dirkači sedaj v rokah imeli ostrejša orodja. Enostavno povedano: zahvaljujoč poenostavljeni aerodinamiki naj bi dirkači bolje in uspešneje pritiskali na tekmece pred seboj. Samo nekaj mesecev pozneje so se iz tabora ekip že slišale prve kritike. Ali so vse te potrebne investicije zaman? Skupni imenovalec kritik ekip je dvom v novo pravilo, kajti po njihovem mnenju se zaradi spremenjene aerodinamike ne bo veliko spremenilo. "Od vseh sprememb v pogledu na celotno novo F1 leta 2021, je FIA za letošnjo sezono izbrala nekaj rozin. Na žalost sta Mercedes in Ferrari močno pritiskala na te spremembe, zato so bili varuhi pravil prepričani, da je to dobro. Ampak po določenem času so si vse ekipe enotne: Ni bilo prav, da so se v tem primeru prenaglili," pravi Christian Horner.

Da bi olajšali prehitevanja, so varuhi pravil poenostavili prednje krilce. Ross Brwan je prepričan, da je spremenjena aerodinamika korak v pravo smer. V okviru tiskovne konference v londonski pisarni Red Bulla, je Christian Horner samo poglobil to temo: "Ne verjamem, da se bo zaradi nove aerodinamike kaj spremenilo. Na podlagi podatkov in simulacij smo spoznali, da bo karakteristika dirkalnika na določenih področjih steze nekoliko drugačna. Vendar kar se tiče sposobnosti dirkalnika, da tesno sledi tekmecu pred seboj, ta nova aerodinamika ne bo naredila nobene razlike."

Horner nadaljuje: "Kar si lahko predstavljam je to, da bodo v prvem delu sezone nekateri ljudje uspešno obvladali spremenjeno aerodinamiko, drugi pa ne. In potem se bo v prvih treh ali štirih mesecih pričela strma krivulja razvoja. Da si izbereš eno prednje krilce, ga spremeniš in potem verjameš, da bo s tem dirkalni šport boljši, je zame zelo naivna zadeva in povrhu še pregrešno draga. In kdo mora plačati ceho? Seveda ekipe. Uvedba teh sprememb je po mojem mnenju velika napaka."    

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
hubertfast
Glede, da se RB hvali, da aerodinamika ni problem so lahko veseli. Res me zanima kaj bo Honda dala poleg?
6.2.2019 12:09:11
newsman
@hubertfast mislim da gre tukaj bolj za stroške, ki nastanejo zaradi horuk sprememb. Prepričan sem, da bo Newey nekaj stuhtal, kar bo delovalo kot treba, toda na eni strani govoriti o zgornji meji proračuna in zniževanja stroškov, na drugi strani pa jih s takimi akcijami zviševati, to poraja številna vprašanja...
6.2.2019 12:24:54
dbench
Jaz malo dvomim, da imajo tako hudo višje stroške, namreč vsako leto montirajo nova krilca in jih razvijajo do onemoglosti, kar pa tudi ne more biti dosti ceneje..
6.2.2019 14:14:22
ripmork
Kot je @dbench povedal. Red Bullu gre najbolj v nos, ker so pionirji na področju koriščenja Y250 vortexa in so to zadevo od vseh najbolj mojstrsko izpeljali, zdaj pa z novimi omejitvami pride iskanje alternativnih, manj aero efektivnih rešitev (ki pa bodo v korist prehitevanju in posledično športu). Če bo za 5% bolje, bo vredno. Glede na količino pritožb čez oteženo vožnjo v zavetrju v zadnjih nekaj letih se še precej pozno rešuje tale problematika kompleksnih prednjih krilc. Da bi v imenu nižanja stroškov ostal status quo, bi bili pa nekateri Liberty Media kritiki spet glasni.
6.2.2019 14:38:47
zoki
Ekipe vsakih par dirk pripeljejo nova sprednja krilca, tako da razvoj in proizvodnja non-stop trajata očitno. Se pravi sigurno niso nič kaj večji stroški, prej manjši ker bo manj kompleksno izdelat krilce Bo pa v štartu treba veliko delov na novo izdelat okoli celega dirkalnika zaradi sprememb, to bi pa v vsakem primeru večina ekip naredila.
6.2.2019 16:38:35
Lotus_72
@ripmork Nočem, biti preveč pameten. Toda y250 vortex je še vedno popolnoma dovoljen. Gre za ti uvedeno posledico pravilnika, ki so ga uvedli 2009. Gre za nevtralno 500mm široko območje v sredini prednjega krilca (250 mm na vsako stran od sredine nosu). Ta nova letošnja pravila niti ne omejujejo tega območja od 250 pa do nekje 350-400mm (zdaj točne cifre ne vem iz glave) od sredine. To pomeni, da je načeloma tole znanje še vedno zelo zelo prisotno. Zdaj so pač izgubili kaskade in ukvirvjene površine na zunanji strani prednjega krilca. To pomeni, da bodo mogli za podobni efekt nadomestit z pozicijo "bargebordov". Menim, da bodo bargebordi še tooliko bolj pomebni, da okrepijo Y250 vortex.
6.2.2019 19:27:44

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija