Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Jacques Villeneuve
Williams ni več dirkalno moštvo
Nekdanji dirkač in prvak F1 Jacques Villeneuve se je pošteno lotil svoje nekdanje ekipe in kritično trdi, da Williams plačuje za slabe odločitve preteklih let in da v njegovih očeh ni več dirkalno moštvo.
Bojan Vrbnjak Arhiv
15. april 2019 | 12:05:11

Williams se nahaja v največji krizi zgodovine podjetja – odkar je ekipa serijsko osvajala zmage in naslove. Pri tem pa je kazalo, da jim je korak v novo turbo hibridno obdobje na začetku leta 2014 kar dobro uspel. Kajti moštvo iz mesteca Grove je v letih 2014 in 2015 osvojilo tretje mesto med konstruktorji. Kazalo je na to, da je le še vprašanje časa, kdaj se bodo - po letu 2012 – znova veselili zmage. A potem so njihovi tekmeci pritisnili na plin, prednost najboljšega motorja v polju pa je izpuhtela. Williams je bil v letih 2016 in 2017 peti in se je v vsakem letu veselil po ene uvrstitve na stopničke. 2018 pa je sledil vertikalen padec. Zadnje mesto in samo en zavidljiv uspeh, ki ga je dosegel Stroll na kaotični dirki v Bakuju.

Tudi letos ni nič bolje. Novi dirkalnik FW42 je zamudil prve dni zimskih testiranj v Barceloni, povrhu pa se je izkazal kot daleč najbolj počasen med vsemi. Tehnični šef in solastnik ekipe Paddy Lowe je bil poslan na dopust. Williams se trenutno nahaja v največji krizi. Frank Williams je svojo ekipo naredil za eno izmed najbolj uspešnih v zgodovini F1, pred njimi so le Ferrari in McLaren. V Groveu se lahko pohvalijo z devetimi moštvenimi naslovi in sedmimi dirkaškimi. Zadnji naslov so osvojili leta 1997, torej pred več kot 20-imi leti. Naslov jim je takrat privozil Jacques Villeneuve, ki je danes še vedno v F1, vendar kot televizijski strokovni komentator italijanske Sky. In kot je znano, ima Villeneuve pri Williamsu prepoved vstopa v njihov bivalnik, ker si je Kanadčan privoščil, da kritično govori o svojem nekdanjem delodajalcu. Prvak iz leta 1997 namreč meni, da riba smrdi pri glavi in da je Claire Williams napačen človek na sedežu šefa ekipe.  

Villeneuve je kritiziral tudi odločitev, da je nesramno bogati podjetnik Lawrence Stroll v dirkalnik Williamsa posadil svojega sina Lancea. "Williams je svojo dušo prodal za milijarde Lawrenca Strolla, ki ima v mislih le eno in to je, da v javnosti krepi sloves svojega sina. Celo veliko starejši Felipe Massa je bil hitrejši od njega."

Po popolnoma spodletelem začetku letošnje sezone, je Villeneuve za kanadski časnik Journal de Montreal povedal: "Vodstvo Williamsa plačuje davek za slabe odločitve v preteklih letih in v mojih očeh Williams ni več nobeno dirkalno moštvo."

Poleg tega Kanadčan kritizira korak Williamsa, ki se je leta 2011 odločil vstopiti na borzo. "Williams je medtem postal podjetje, ki mora na koncu leta svojim delničarjem izkazati dobiček. To jim je uspelo, zato so vsi zadovoljni. 2018 so ustvarili 16 milijonov dolarjev dobička, ampak ko to vidim, lahko trdim, da potem niso dovolj porabili za dirkalni šport. Predsednik podjetja sploh ne želi zmagati v F1, ker želi zagotoviti, da se kar se da največ izvleče za delničarje. In očitno samo to šteje pri Williamsu."          

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
dbench
Žaki je mal užaljen ker ne sme več na pivo v Williamsov bivalnik, potem pa take ven meče.
16.4.2019 7:47:18
newsman
@dbench - res da Žak pogosto strelja kozle, toda tokrat je povedal bistvo in resnico.
16.4.2019 9:15:36
Aichi
To ma enkrat izjemoma res... Drugače pa je on itak dežurn, da ve vse o vseh, ampak za WIlliams je to žalostna resnica Kubica je po dirki dejal, da je bil najbolj in edini zanimiv trenutek dirke, ko se je zavrtel v krogu za ogrevanje
16.4.2019 9:35:34

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija