Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Ferrari in težava z elektroniko
Pri naslednji menjavi grozi že kazen
Ali zanesljivost ali hitrost, toda ne oboje skupaj. Ferrariju grozi zaradi težav z elektroniko prva kazen zaradi menjave komponente.
Bojan Vrbnjak Arhiv
17. april 2019 | 8:23:58

Nekatere ekipe F1 se v letošnji sezoni ubadajo s težavo zanesljivosti. Renault je na primer v pogledu performance naredil korak naprej, vendar pa plačuje davek z okvarami enote MGU-K. In tudi pri Ferrariju obstajajo trdovratne govorice glede otroških bolezni na področju pogonske enote. Helmut Marko je po uvodni dirki v Avstraliji postavil teorijo, da je Ferrari v Melbournu dirkal z zavoro le zaradi tega, ker so imeli domnevne težave s hlajenjem.

Dva tedna pozneje v Bahrajnu, je bil Ferrari kot prerojen, toda na žalost nezanesljiv. Charles Leclerc je zmago izgubil nekaj krogov pred koncem dirke, ker je v njegovem dirkalniku stavkal en valj motorja. V Šanghaju je bil Ferrari sicer zanesljiv, toda v pogledu zmogljivosti so bili daleč od pričakovanega. In na strani pogonske enote je obstajala naslednja težava. Elektronska krmilna enota se je izkazala kot vit težave in je bila zamenjana – pri obeh dirkalnikih tovarniške ekipe in partnerja Haas.

Tukaj pa ni šlo za nadgradnjo performance, temveč za preventiven ukrep zaradi zanesljivosti. "Opravili smo zamenjavo, ker je ta komponenta odpovedala v dirkalniku Leclerca na dirki v Bahrajnu," je o Ferrarijevi elektroniki povedal šef moštva Mattia Binotto. "Vedeli smo, da imamo s prvo razvojno stopnjo krmilne elektronike težave z zanesljivostjo. Pri Charlesu smo jo morali tako ali tako zamenjati. Pri Sebastianu pa smo to storili iz varnostnih razlogov. Prav tako pa smo zamenjavo priporočili našim partnerjem."

Haas je sledil temu priporočilu, Alfa Rome pa ne in glej ga zlomka, na dirkalniku Giovinazzija so nastopile težave. Šef ekipe Alfa Romeo, Frederic Vasseur, se je potem opravičil za neupoštevanje priporočila. Ker bi nova krmilna enota za seboj potegnila spremembo nastavitve motorja, menjava pred dirko v Šanghaju ni bila več mogoča.

Binotto pojasni, da različne stopnje elektronske krmilne enote nimajo nobenega učinka na performanco dirkalnikov, ki jih pogajanja Ferrarijev motor. Vendar pa bode v oči, da je bil Ferrari doslej ali hiter ali pa zanesljiv, nikoli pa oboje skupaj.

Da imata Ferrarijeva dirkača že na tretji dirki od skupaj 21 v svojem dirkalniku že drugo krmilno enoto, je lahko težava, čeprav ni nujno, da je temu tako. Sicer sta na sezono dovoljeni le dve enoti, tako da bi naslednja menjava že pomenila kazen pribitka mest na štartni vrsti. A potrebno je povedati, da elektronika ni noben del, ki se obrabljala – v klasičnem smislu seveda – in da je kljub temu mogoče, da se z eno odpelje celotna sezona.

Bolj problematično bi lahko postalo drugo dejstvo. Če bo Ferrari z drugim in tretjim motorjem sezone uvedel nadgradnjo zmogljivosti, bi lahko to zahtevalo tudi nadgradnjo krmilne enote. Slednja pa bi se lahko potem opravila le na področju softwarea in ne hardwarea.       

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
2fast4y
Lani so menjali elektroniko že v Bahrainu in z njo odpeljali potem celotno sezono...
17.4.2019 8:39:23
Lotus_72
Underclocking pa undervolting pa bo
17.4.2019 18:23:21
Konig
Ni problema, itak se bojo počasi začeli fokusirati na naslednjo sezono 😂
18.4.2019 21:10:16

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija