Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Deja vu?
Mercedes kot Williams 1992?
Ali se bi lahko ponovila sezona 1992, ko je Williams dominiral po želji in prav tako na prvih treh dirkah slavil dvojno zmago? Ross Brawn v to ne verjame.
Bojan Vrbnjak Arhiv
17. april 2019 | 11:34:48

Mercedes je na prvih treh dirkah letošnje sezone osvojil tri dvojne zmage. Zadnje moštvo, ki mu je uspel takšen podvig, je bil Williams davnega leta 1992. Takrat je Nigel Mansell prepričljivo postal svetovni prvak pred svojim moštvenim kolegom Riccardom Patresejem.

Ali nam letos grozi podobna monotonost in prevlada v kraljevem razredu motošporta? Mnogi verjamejo, da je to mogoče, a Ross Brawn, športni šef F1, ne spada med njih. Kajti izhodišče za takratno dominanco Williamsa je bil superioren tehnični paket, ki ga je imela ekipa iz mesteca Grove.

"Ne verjamem, da bo letos potekalo tako kot leta 1992," pojasni Brawn in razloži, da tri letošnje dvojne zmage Mercedesa – drugače kot pri Williamsu – ne gre pripisati materialu, temveč perfektni izvedbi vsake dirke. "Poleg tega pa moramo dodati, da imajo bistveno bolj težke nasprotnike kot jih je imel Williams leta 1992," doda Brawn. Upajmo, v dobro športa, da ima prav.    

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
dbench
Če ne prej, bi jih v Monaku znal premagati Red Bull in vsaj malo prekinil niz.
17.4.2019 12:46:28
Senna4Ever
Se strinjam z Brawnom. Če koga zanima, naj recimo primerja razlike v časih iz kvalifikacij leta 1992 in letos. Takrat se je znalo zgoditi, da je že tretje uvrščeni na njih zaostal tudi po več kot 2 sekundi, danes si pa s takim zaostankom nekje v drugi polovici štartnega polja. Williams bi tisto leto lahko še bolj pokoril konkurenco, če v takratni F1 ne bi bilo toliko okvar. Zato so tudi imeli "samo" 10 zmag od skupno 16 možnih, kolikor je bilo pač dirk.
17.4.2019 15:08:03
Senna4Ever
V bistvu so bile pa takrat dirke navkljub dominanci enega moštva daleč od kakega dolgočasja ali sem pa jaz tako dojemal. Spomnimo se samo infarktne končnice dirke v Monacu ali pa prvih nekaj krogov v Kanadi, pa borba Senne po dolgih ravninah Hockenheima s premočnimi Williamsi itd. Ob takratnih dirkalnikih ter V10 in V12 motorjih se ti je ježila koža, danes pa je tole vse skupaj kar nekaj.
17.4.2019 15:16:08
Gazibo2
Bolj surovo "naravno"je delovalo. Danes pa "umetno" plastika.
17.4.2019 22:18:42
Dynisco
Čez deset petnajst let bomo pa o današnjih cajtih govorili, kako je bilo hudo pa super itd. Za nazaj si itak zapomniš samo taboljše dele in potem seveda izgleda, da se je pa non stop nekaj dogajalo in je bilo stalno napeto in kolo ob kolesu... japajade!! V vsej zgodovini naj mi en našteje tri dirke, ki se jih splača pogledat, ker je bilo uro in pol stalno napeto in en sam boj na stezi. Pa ne zdaj usekati s kakim Dijonom 79 ali pa razne Senna Prost variante, ker je bilo ravno tako na celi dirki za pogledat ene tri do sedem minut, ostalo pa prav tako kot danes nezanimivo štepanje krogov. Če greš na Youtube in si pogledaš "highlights" od kake sezone, že res izgleda, da so se pa včasih neusmiljeno dajali med sabo, danes pa je en sam dolgčas. Ampak so iz cele sezone jedva nabrali materiala za deset dvajset minut. Sploh ni s Formulo toliko narobe, kot je s polno ritjo vsega razvajenim gledalstvom...
18.4.2019 7:18:34
Fero
Ne smemo pozabit tudi Spaja tistega leta.
18.4.2019 8:33:27
borut1
Meni je impresivno pogledati to sliko iz leta 92 in se zamisliti, kje so danes moštva s slike......Razen Ferrarija (iz sredine št. vrste), praktično nobenega ni več, pa še tisti, ki so ( Mclaren, Williams) so nekje zadaj. Razni Tyreli, Larrousse, Benetton, Minardi, Lotus, Footwork, Dallara, Ligier.....itd so le zgodovina. Ampak na podlagi njih današnja F1 sploh obstaja. Bili so garažisti, ki pa so imeli vizije.....in ja, tisto je bilo obdobje (in seveda leta poprej) prave F1 in trudi "malih". Dandanes je vse denar, denar, denar.......in dve moštvi oz tri, ki zaradi njega žanjejo uspehe. Booooring......
18.4.2019 8:38:45
Senna4Ever
Ma ja, verjetno imaš na nek način prav, sigurno smo vsi postali malo razvajeni in naveličani vsega, je na tem nekaj resnice. Pa vseeno še vedno pravim, da so bile takrat stvari bolj pristne, surove, dirkalniki precej težje vodljivi, hitrejše a hkrati ožje steze, vsaka dirkaška napaka je bila precej bolj kaznovana (ni bilo asfaltnih izletnih con, dirkalniki so bili bolj krhki,...), zvok motorjev neprimerno boljši, gume so za razliko od današnjih omogočale, da je dirkač za teboj stalno vršil pritisk tudi po več 10 krogov itd. itd. Niti slučajno ni poanta v tem, da mora biti stalno napeto in celo dirko en sam boj kolo ob kolesu (to je samo češnja na torti) ampak skupek vsega naštetega. In to si moral enostavno doživet, youtube posnetki ti tega ne morejo pričarat, ker tam že vnaprej približno veš kaj se bo zgodilo in ni takega razburjenja. Je pa to tako, vsaka generacija bo zagovarjala neko svoje obdobje - tudi pred 30 leti so mi starejši razlagali, kako nora in boljša je bila F1 v npr. sedemdesetih letih, v obdobju Laude, Hunta, Petersona, Fittipaldija in ostalih. Morda bodo nekateri mlajši v prihodnosti enako razlagali tudi za današnjo F1, samo se bojim, da današnji facefuk generaciji precej večji flash v življenju pomeni pametni telefon in ostala navlaka kot pa ogled dirke, v naših časih pa tega ni bilo...
18.4.2019 9:54:55
mojsterjaka
Razlika je v tem, da pomeni formula današnji mladini glih tolko kot lanski sneg! Ničesar spektakularnega ne predstavlja, zaradi česar tudi ogromno nekdanjih privržencev več ne pritegne
21.4.2019 16:47:46

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija