Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Toto Wolff
Ponižnost v pogledu dominance
Peta dirka sezone in peta dvojna zmaga Mercedesa. Srebrne puščice so bile tudi v Barceloni razred zase, kljub temu pa Wolff skuša biti skromen in trdi, da bi lahko tekmeci že v Monaku bili pred njimi.
Bojan Vrbnjak Arhiv
13. maj 2019 | 8:33:56

Običajno mora nek šef ekipe utemeljevati oziroma opravičevati neuspehe in iskati temu primerne izgovore. To bi lahko v letošnji sezoni vsekakor trdili za Binotta iz Ferrarija. Toda šef ekipe Mercedes Toto Wolff je v povsem drugačnem položaju. Tačas mora pojasnjevati, zakaj Mercedes s svojo serijo dvojnih zmag ne bo uničil F1. In to Avstrijec počne na simpatičen in odprt način.

"Glede tega sem bil že večkrat nagovorjen. Lahko rečem le to, da delamo vse kar je mogoče in to je tudi naša zahteva. Želimo biti merilo, vsak dan, vsako leto." Wolff priznava, da je zadovoljstvo nad trenutno formo veliko zaradi tega, ker so bili v zimskem pripravljalnem obdobju negotovi in niso natančno vedeli zakaj.

In potem se naveže na nogomet in senzacionalni povratni polfinalni tekmi letošnje lige prvakov. "Šport potrebuje senzacije in presenečenja. Ampak če kdo verjame, da lahko gre čez vodo, ta bo že ob naslednji priliki dobil udarec v obraz. Zaradi tega ostajamo ponižni."

In pri tem ima Avstrijec pripravljene celo spodbudne besede za tekmece. "Ferrari in Red Bull imata resurse in znanje, da močno udarita nazaj. Že v Monaku sta lahko na vrhu. Spomnim se lanskega leta, tam sta bila Ricciardo in Red Bull razred zase in mi smo bili slabi."

Ali je letošnji Mercedes najmočnejša ekipa F1 vseh časov? "Izjaviti nekaj takšnega je zelo arogantno. Ampak mi smo sijajna ekipa, ki idealno sodeluje." Ali lahko Mercedes letos osvoji vseh 21 dirk? "Pred nami je še 16 dirk, na katerih se lahko veliko zgodi. Ampak vidimo še potencial in detajle, da lahko iz našega dirkalnika izvlečemo še več." Starejši navijači se spomnijo sezone 1988, ko je ekipa McLaren-Honda dobila 15 od skupaj 16-ih dirk sezone (naveza Senna-Prost), le v Monzi je Berger pokvaril njihovo neverjetno serijo.

Ali bi lahko Mercedes zapustil F1, ker nima več kaj dokazati? "Vedno obstajajo valovanja, vzponi in padci. Nihče ne ostane ali je ostal večno. F1 je za vse nas kot proizvajalce smiselna. Ne vemo, kje se bo v petih ali desetih letih nahajala avtomobilska industrija, toda tačas F1 pri nas ni pod vprašajem." Kako se bo nadaljevalo pri Mercedesu? "Ostati moramo ponižni. Potem si bolje pripravljen na slabe čase."

In potem se je sredi Wolffove analize pridružil še njegov vrhovni šef Dieter Zetsche. Ta je v Barceloni najverjetneje obiskal svojo zadnjo dirko kot šef koncerna, saj je za 22. maj napovedan sestanek koncerna, kjer bo za novega vrhovnega šefa imenovan Šved Ola Källenius. Zetsche pove: "Celotni ekipi se zahvaljujem za izvrstne rezultate." Wolff doda: "Od leta 2010 smo imeli tudi težke čase, toda ekipa je vedno imela dovolj svoboščin. Še noben predsednik koncerna ni storil toliko za motošport kot Zetsche."

Kljub temu pa obstaja določena negotovost glede prihodnosti Mercedesa v F1, kajti veliko vprašanje je, kako zelo je oziroma bo novi šef koncerna Källenius naklonjen kraljevemu razredu motošporta. Ni skrivnost, da Šved ni ravno pristaš zapravljanja denarja za športne uspehe, poleg tega pa se je Mercedes zavezal udeležbi v formuli E. Mnogi vedo povedati, da bi se lahko Mercedesovo angažiranje v F1 končalo z letom 2020, kajti z 2021 prihajajo nova pravila, ki pa niso ravno po okusu koncerna.            

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
head19
Če Mercedes zapusti F1, potem bo lahko Ferrari končno prvak. Mercedes res nima kaj več dokazovati v F1....
13.5.2019 10:04:55
etilometer
Tudi po okusu ferrarija niso zato pa so dali veto na pravila 2021. Kar se pa tiče dominance mercedesa ja pa saj se je že 2010 vedelo da bodo dominirali v letu 2014 in naprej. Saj so vse pokupili od drugih( Brown GP, McLaren, red Bull, ferrari ...). To ni izgovor tak pač je nemška vodenje z nemško- britanskim znanjem. Da se nima kaj več dokazovat ??? Ferrari ima več naslovo kot Mercedes Williams McLaren skupaj pa se še kar dokazujejo 😀
13.5.2019 10:46:57
dbench
etilometer, a čmo začet malo računat te naslove?
13.5.2019 15:46:02
head19
Pred V6 hybrid ero ni noben upal nič napovedati....Bi se pa dalo debatirati glede stari časov in novih Mogoče bo pa nekega dne imel Mercedes več naslovov...
13.5.2019 15:52:41
Macolar
Etilometer, mogoče je aerodinamik računal tako dobro kot ti, zato jim pa ne štima avto.
13.5.2019 16:20:48
hubertfast
Računajmo naslove glede na leta tekmovanja. Tukaj ima Mercedes boljši količnik.
13.5.2019 17:00:22

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija