Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Pravilnik 2021
Brez standardiziranega menjalnika
Pravzaprav bi morala F1 od leta 2021 dirkati s standardiziranimi deli menjalnika, toda FIA se je sedaj odločila proti temu. Ali se majejo tudi ostali napovedani standardizirani deli?
Bojan Vrbnjak Arhiv
25. maj 2019 | 11:59:01

Standardizirani menjalnik (drobovje le-tega) v F1 je zgodovina, še preden se je sploh uradno zabetoniral v pravilnik leta 2021. Svet FIA je namreč spodnesel to idejo, kar je krovna organizacija sedaj potrdila v okviru dirkaškega konca tedna VN Monaka. Tako bodo lahko proizvajalci F1 tudi po letu 2020 izdelovali svoje menjalnike.

Na začetku letošnjega leta je FIA prvotno poslala razpis za standardizirani menjalnik za vse ekipe, ki nastopajo v F1. Cilj tega koraka je bil ta, da bi se polje F1 nekoliko bolj zbližal in da bi se znižali stroški. Vendar pa so analize, ki jih je izvedla FIA, pokazale, da se prednosti standardizacije menjalnika ne bi izplačale. To je krovna organizacija oznanila tudi v uradnem stališču.

Tehnični oddelek FIA si je še enkrat podrobno ogledal razpis in pri tem prišel do spoznanja: Tehnologije menjalnikov v F1 so že tako podobne, da s standardizacijo ne bi dosegli razlike na stezi, tako v uradnem stališču.

Kar se tiče finančne plati, so tehniki FIA ugotovili, da lahko podobne prihranke dosežejo tudi z drugimi predpisi. Standardizacija menjalnika tako ne bi bila smiselna. Namesto tega se je FIA sedaj lotila pogovorov z ekipami, da bi z njimi predebatirala te druge opcije, ki naj bi bile zapisane v novem pravilniku za leto 2021.

Za podrobno raziskavo, so tehniki FIA s strani ekip in dobaviteljev dobili potrebne tehnične in finančne podatke. Seveda z mislijo na stroge predpise pri zanesljivosti. Ne nazadnje obstajajo v F1 kazni za menjavo menjalnika.

Standardizirani menjalnik je torej pospravljen v predal, vendar pa ni bil edini primer. Aprila je FIA objavila tudi razpise za standardizirana platišča in zavore. Uradno glede tega še ni nobenega stališča, toda iz krogov ekipe lahko že slišimo, da bi se lahko majala tudi ta dva razpisa.

Če si ogledamo vso to celoto, potem ugotovimo, da v pogledu novega tehničnega pravilnika F1 za leto 2021 še naprej vlada negotovost. Po predpisu FIA mora biti pravilnik v svoji prvi izdaji končan do konca junija. Prestavitev tega končnega roke je mogoča le s soglasjem vseh udeležencev. A nazadnje smo lahko tako od ekipe kot tudi krovne organizacije FIA slišali, da ne računajo z nobeno prestavitvijo.     

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija