Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Ferrarijeve težave z gumami, Pirelli se brani
Pri Ferrariju so se pridružili Haasu pri kritikah na račun uradnega gumarja. Mario Isola spremembe napoveduje šele za 2020.
Marko Hanželič
25. maj 2019 | 12:00:51

Scuderia se letos ponovno muči in nikakor ne uspe najti prave forme. Tudi v Monaku ne gre pričakovati sprememb na bolje, saj rezultati s prvih treningov potrjujejo tezo, da proga v kneževini ne ustreza Ferrarijevemu dirkalniku SF90.

Malce iz obupa, predvsem pa iz frustracij, je prvi mož rdeče ekipe del krivde prevalil na Pirelli. Ferrari nikakor ne uspe najti ravnovesja med bolidom in pnevmatikami, ki bi omogočal konkurenčen boj z Mercedesom. Še posebej težko je v kvalifikacijah, dodaja Sebastian Vettel. Naj spomnimo, da so že na začetku sezone na podobne težave opozarjali tudi pri Haasu, kjer so prav tako imeli težave z zagotavljanjem optimalnega delovnega okna.

Prvi mož Pirellija se čudi kritikam na njihov račun. »Ne razumem, zakaj bi bili prav mi Ferrarijeva glavna težava. Res je, da smo pripravili nove zmesi in da so pnevmatike drugačne kot lani, a vse ekipe so imele možnost testiranj v Abu Dabiju. Pripravili smo dovolj kompletov, da so lahko v dveh dneh primerjali obnašanje lanskih in letošnjih pnevmatik.«, dodaja Isola.

Binotto se s tem ne strinja: »Vse ekipe so sicer testirale pnevmatike v Abu Dabiju, a tisto ni bila končna različica pnevmatik za letošnjo sezono. Te smo dobili šele v februarju in takrat smo ugotovili, da so med enimi in drugimi precejšnje razlike. Dejstvo je, da so eni avtomobili bolj primerni za te pnevmatike kot drugi.«

Pirelli je zaradi pritožb ekip zaradi mehurjenja v lanski sezoni spremenil strukturo in zmesi pnevmatik, se pa letos sooča s pritožbami na račun ozkega delovnega okna, kar je po Isolinem mnenju posledica toplotne krivulje pnevmatik. Po fazi ogrevanja sledi delovna faza, ki sicer omogoča stabilno okolje in konstanten oprijem, a se tudi znotraj le-te ustvarijo odkloni v pozitivno in negativno smer. Prav odklon v pozitivno smer je tista spremenljivka, ki jo moštva nenehno iščejo.

Kljub vsemu Isola spremembe napoveduje šele za prihodnjo sezono, ki bodo se pri Pirelliju v veliki meri posvetili prav širitvi optimalnega delovnega okolja pnevmatik.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
macolar
Vettel v ograji, Leclerc preiskovan zaradi prehitre vožnje med VSC zaradi Vettla. Gume so v tej letošnji komediji trenutno manjši problem.
25.5.2019 12:41:03
Falcon
jp, seb je ponovil včerajšnji izlet-isto mesto, isti način, le s tem da je zdaj dosegel ograjo. Bolje sicer zdaj kot v Q, ampak...2x ista težava/napaka, to mi daje misliti, da bodo v Q pristopili vsaj na njegovi strani kar zadržano, nekako tako kot v bakuju direkt po charlesovi nesreči. samo še kazen za leclerca se manjka, pa bo to super vikend zanje drugače pa lahko članek povzamem kot: pirelli je torej odpravil mehurjenje (kar je glede na dosedaj videno kar res), ampak obenem se ni mogel posvetiti dovolj širokemu oknu, temveč bo to naredil naslednje leto...moje mnenje je, da če je delovno okno dovolj široko, to pomeni tudi manj težav, €€ in časa za iskanje ustreznih nastavitev-navsezadnje pa za pirelli tudi odpravo mehurjenja na eni in graininga na drugi strani. 8 let so v f1, tretje leto imamo trenutna pravila, še vedno ni neke ustrezne gume-sam torej mislim, da tega pirelli sodeč po izjavah verjetno ne zmore naredit-iz takšnega ali drugačnega razloga.
25.5.2019 12:55:46
tadejkrze
Tele stavke 'naslednje leto' beremo že najmanj od 2012/2013. Letos je kar je, za nikogar ni jamranja še posebej ne za Ferrari, ki ima budget, ki bi se takšni stvari lahko posvetil. Vsi so imeli enaka testiranja pozimi. Sem pa še vedno mnenja, da Pirelli ni dorasel poslu in pnevmatike lahko reši samo še ena gumarska vojna ali drug proizvajalec!
25.5.2019 13:59:03

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija