Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Kazen Sebastiana Vettla
Kaj pravijo nekdanji dirkači?
Po kazni Sebastiana Vettla na včerajšnji dirki za VN Kanade, so mu v pomoč oziroma v zagovor pristopili nekdanji dirkači F1 in sicer Damon Hill, Jenson Button, Mario Andretti, Nigel Mansell in Mark Webber.
Bojan Vrbnjak Arhiv
10. junij 2019 | 11:27:28

Sebastian Vettel je po čudni kazni na dirki v Kanadi naletel na veliko mero razumevanja. Oglasili so se mnogi dirkači in skupen imenovalec njihovih izjav je bil: ali je to moralo biti? Sedemkratni prvak serije NASCAR Jimmie Johnson je povedal: "Prekleto sem srečen, da v naši seriji nimamo takšnih komisarjev."

Ameriška dirkaška legenda Mario Andretti pravi: "Naloga komisarjev mora biti ta, da potrdijo očitne nevarne ali namerne manevre. Ampak ne dirkaške napake, ki nastanejo s pravim dirkanjem. To, kar se je zgodilo v Kanadi, ni sprejemljivo na tem nivoju našega sijajnega športa."

Svetovni prvak Nigel Mansell: "To je zelo, zares zelo neprijetno. Enostavno ni več zabavno, da se tako lep dvoboj dveh velikih šampionov konča na tak način."

Zmagovalec legendarne dirke Le Mans Alexander Wurz: "Kaj je nastalo iz pobude, da se dirkače spusti na daljšo vrvico? Na uličnih stezah, kot je tudi Montreal, je pač veliko manj prostora. Je bilo to na meji? Da! Je bilo to za izrek kazni? Sam osebno menim, da ne."

Svetovni prvak Damon Hill: "Dobro, Sebastian bi moral Lewisu pustiti nekoliko več prostora, ampak navijači so bili okradeni za dober zaključek dirke. Sam osebno bi ju pustil dirkati do konca. Spomnite se sijajnega dvoboja med Villeneuveom in Arnouxom v Dijonu leta 1979. Dva odbita dirkača v norem dvoboju. Ne spomnim se, da bi se takrat kdorkoli pritoževal. Ne dirkača in tudi navijači ne."

Dirkaška legenda David Hobbs: "Kakšna smešna in neumna odločitev! Tukaj bi morali kazati pravi dirkaški šport in takšne scene spadajo pač zraven. F1 se je s to odločitvijo ustrelila v lastno koleno."

Svetovni prvak Jenson Button: "Zame je bil to čisti dirkaški primer. V primeru Sebastiana ne moreš dirkalnika enostavno zadržati pod nadzorom in drugače priti nazaj na stezo. Menim, da je imel Sebastian tam hitrost okrog 160 km/h in kako za božjo voljo naj naredi nekaj drugačnega? Zame je reakcija navijačev povedala bistvo. Bili so okradeni, saj je zavladala pošastna tišina. Videli smo sijajen dvoboj dveh večkratnih svetovnih prvakov in komisarji dirke so nam ta odvzeli. Ta scena ni bila v nobenem primeru zrela za kazen. Ampak komisarji imajo, na podlagi pravilnika, možnost, da izrečejo kazen in iz nekega razloga so se odločili, da to tudi storijo. Zame je vse skupaj obžalovanja vredno."

Nekdanji prvak vztrajnostnih dirk in dirkač F1 Mark Webber: "Ali je nekdo od teh komisarjev kdaj koli dirkal na vrhu Grand Prix športa? Ta kazen je enostavno smešna."

Nekdanji dirkač F1 Marc Surer: "Kot komisar tukaj ne bi izrekel nobene kazni, saj nihče ni utrpel škode. Pravzaprav so pred leti povedali, da se bo kazen izrekla le v primerih, če bo kdo zareš oškodovan. Tukaj to ni bil primer. Tudi vrstni red je ostal enak. Tako da zaradi te situacije nihče ni imel koristi, vse je bilo isto kot krog poprej. Zaradi tega ni bilo razloga za kazen in ta kazen je zame povsem nesmiselna."  

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Soling
Dokaj čustveni pogledi dirkačev. Še najbolj pošteno je povedal Damon Hill. Kar pomeni spregledati pravilo zaradi gledalcev in zanimivosti dvoboja. Če pa bi se slučajno raztreščila pa tudi krivca ne bi bilo...hahaha.
10.6.2019 11:49:21
Fero
Soling: če želiš nežnosti gledat, potem zamenjaj program.
10.6.2019 12:46:55
abt
Kaj pa ti vedo,treba je vprasat nase strokovnjake tu,hamletove odvetnike😂
10.6.2019 13:00:17
ripmork
@Fero: f1 je že dolgo zelo nežen TV program (pri večini dirk povprečen gledalec lepo zaspi na kavču). Včasih pride do tako zoprnih situacij, a pravila so tam z dobrimi razlogi. Pred desetletjem smo imeli precej več situacij, ko so se komisarji vpletali v vse mogoče, zadnja leta dirkače povečini pustijo pri miru. Vsake toliko časa pa pride do takšne kontroverznosti. Če Seb ne bi dobil kazni, pa imeli pa spet štalo, lose-lose situacija.
10.6.2019 13:03:39
Soling
Fero, ali zamenjat program ali pa sočustvovat s Ferrarijem, ki bo zardi te dirke prvenstvo izgubil. Abt, se še oglašaš na forumu? Lani se spomim, da si hitro obupov...
10.6.2019 13:12:10
Fero
Mislim da je Ferrari daleč od situacije da bi mu ta dirka odvzela prvenstvo.
10.6.2019 13:18:47
newsman
Naj zvenim še tako kot pokvarjena plošča, toda vnovič ponavljam: Letos in tudi drugo leto je zame prvak - tako dirkaški kot tudi konstruktorski - odet v srebrno. Prednost je prevelika. Mogoče se bo še kdaj zgodilo, da ne bomo gledali le procesije, kjer sta v ospredju srebrna dirkalnika, ampak da bo spredaj kakšna druga barva, ampak to bodo le svetle izjeme. Leto 2021? Kdo ve? Spričo dejstva, da še vedno mučkajo s sprejetjem pravilnika 2021 - tega so sedaj prestavili na oktober letos (da se ekipe kot je Red Bull, Renault in morda tudi Ferrari ne bi prej začele pripravljati - in če bo Mercedes še ostal v F1, se tudi v (po mnenju Liberty Medie in FIA) "novem obdobju F1" ne bo nič spremenilo. Pa zgornja meja proračuna gor ali dol.
10.6.2019 13:24:14
Dynisco
Zanimivo, da ravno tisti gledalci, ki dirko prespijo, v komentarjih vedo največ povedati o dirki 😉
10.6.2019 13:24:19
ripmork
@Dynisco: na večino ljudi, ki jih poznam, ima f1 ZELO uspavalen učinek - ni jim za zamerit @newsman: tudi pomoje je f1 za letos in naslednje leto že odločena (žal). Prav zato pa bi bil status quo pravil najslabše od vsega. Liberty ima težave z novim pravilnikom, ker so butnili v osje gnezdo (tja, kamor si nihče prej ni upal, pa bi moral), zato pa upajmo, da jim uspe premik v pravo smer naredit (dokler se Concorde ne izteče imajo tako zvezane roke in so že sami to večkrat poudarili).
10.6.2019 13:34:39
newsman
Če se ne bo kaj korenitega spremenilo, potem se v celoti strinjam z določenimi komentarji in pripombami na spletu, kjer se zahteva nova dirkaška serija vstran od FIA in teh butastih Američanov, ki jim gre samo za denar in nek umetni šov. Novo serijo, ki bi nam vrnila tisto pravo dirkanje. To kar gledamo danes, je žalost in obup. Ljudje veliko plačujejo za vstopnice, dobijo pa kaj? Še tisti kanček akcije, ki nastane na kakšni dirki, jim veljaki iz FIA odvzamejo. Vse skupaj pa zavijejo v celofan varnosti.
10.6.2019 13:44:22
zoki
Bolj je problem v nepoštenosti kot kar koli drugega. Ko gume ne pašejo enemu moštvu jih spremenijo, ko letos gume ne pašejo 9-im pa ostajajo enaka. Ko delajo dirkači enega moštva prekrške se najde izjema zakaj pravila ni treba upoštevat, ko dirkač drugega moštva pa se kaznuje takoj. Kot v nogometu, ko še ekipa mora premagati sodnika, ne samo nasprotnika. Norčevanje iz gledalcev.
10.6.2019 14:11:17
Soling
Res nisem vedu, da je Ferrari tako nemočna ekipa... Ubogi. Sam ko je treba denar delit se pa nč ne bunjo.
10.6.2019 16:28:05
Soling
In nobena nova serija jim ne bo navrgla - za pokazati nič - tako velikodušen procent.
10.6.2019 16:30:16
Bingo
Bonusa in veta se zdej z vsemi kremplji držijo.
10.6.2019 17:07:33
tadejkrze
Eni majo bonus in veto, drugi pa sodelujejo pri "skrivnih" Pirelli testih.
10.6.2019 18:06:31
tadejkrze
Najbolj glup motor v zgodovini, V6 turbo je tudi zrasel na zelniku "nedolžnih"
10.6.2019 18:08:28
Sanda
Soling imaš sploh izpit za avto?
10.6.2019 18:19:24
Bingo
Tadejkrze glede Pirelia je bil intervju z vodilni kjer so vse jasno obrazložili... Mal preberi.
10.6.2019 18:37:32
Soling
tadejkrze, ne bluzi. Raje natipkej zaj traja tako dolga suša. Prej je fia delala za RBR, zdej pa za Merc...
10.6.2019 18:51:47
tadejkrze
Sta zamjavkala? Oba vesta, da je res...si ne rabimo zatiskat oči pred resnico.
10.6.2019 19:24:39
Senna4Ever
Povsem pričakovane reakcije bivših dirkačev, take neumne in neživljenske odločitve komisarjev že dolgo časa ni bilo. Tisti, ki na drugi strani upravičujejo kazen, se sklicujejo na pravila. Ja res je, imamo pravila, ki govorijo o varnem vračanju na stezo ampak v taki situaciji se jih ne moreš tako togo držat, na zadevo je potrebno pogledat iz malce širšega zornega kota ter pri tem uporabit malo več inteligence, tega pa očitno tokratni komisarji niso premogli (ali pa dobesedno niso imeli jajc, da bi šli preko tega). Tudi pri nogometu npr. inteligenten sodnik ne sodi zgolj striktno po pravilih ampak v zakup vzame točno določene okoliščine, ki so lahko pripomogle k nekemu incidentu in zadevo razsodi v prid zdravega razuma ter fair playa, ne pa da zadosti zgolj črki na papirju. Zaradi takih stvari F1 še naprej izgublja na ugledu, kot rečeno v drugih serijah takih bedastih odločitev ne vidimo.
10.6.2019 23:23:24
Sanda
Po eni strani dobi človek občutek,da želijo američani uničit F1 zato ker so si jo izmislili v Evropi.
11.6.2019 9:23:53
bingo
kaj šteje mnenje ostalih voznikov, če Vetel vsakič ko mu Lojze diha za ovratnik, naredi napako...vetel pod prituskom postaja vedno slabši..
11.6.2019 9:24:52
Falcon
mislim, da je potrebno pri napakah seba vzet eno rezervo. Dirka v podrejenem dirkalniku in na zadnjih dirkah se je lepo videlo, da so napake posledica vožnje na nož-barcelona pri prehitevanju ob štartu, ki je bil edina opcija za snet vsaj enega mercedesa, monaco v q3, v nedeljo pri branjenju. Na drugi strani se po tekočem traku spregleda npr lewisove napake, ko je ta izpostavljen pritisku. Npr v bakuju in sedaj v kanadi je v določenih obdobjih potreboval stisnit nekaj več iz dirkalnika. In v bakuju je uničil svojo najboljšo šanso za prehitevanje bottasa na koncu dirke z napako v zadnjem ovinku krog ali dva do konca. V kanadi pa je po tekočem traku blokiral gume v lasnico, vsakič zgubil vsaj par desetink ali pa tudi po pol sekunde, ampak je na račun boljše dirkalne hitrosti na trših gumah to uspel nadoknadit. če ne bi bil v mercedesu, bi ga te napake stale veliko in verjetno niti ne bi govorili o neupravičeni kazni za seba-ker bi bil lewis takrat lahko tudi bolj oddaljen...
11.6.2019 10:48:27
zoki
Točno to, Lewis je naredil na dirki veliko več napak. Če bi tista izletna cona bila asfaltirana, kot je na veliki večini dirkališč, bi se Vettel samo odpeljal naprej in se o tej napaki sploh ne bi govorilo kot se ne o Hamiltonovih.
11.6.2019 11:06:35

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija