Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Jacques Villeneuve o kazni Vettla
To je velika sramota za F1
Bilo je samo vprašanje časa, kdaj se bo na vročo temo kazni Vettla na dirki v Kanadi oglasil domačin Jacques Villeneuve, ki pravi, da je odločitev komisarjev napačna in celo sramotna za F1. Med dirko v Montrealu je obstajal primer, ki si je zaslužil še večjo kazen, a je ostal nekaznovan.
Bojan Vrbnjak Arhiv
11. junij 2019 | 8:54:20

Ali je Sebastian Vettel na dirki v Kanadi upravičeno dobil kazen ali pa mu je bila ukradena zmaga? O tem tudi danes potekajo vroče razprave in nekateri se sploh ne utrudijo dokazovati, da je kazen na mestu, čeprav si v isti sapi želijo pravega dirkanja. Torej še več kontradiktornosti, samo z namenom, da izpadeš pameten in dober hkrati. Vendar, imejmo pravo dirkanje, to kar si vsi želimo, ali pa tole, kar imamo sedaj. Kazni po košarkarskem načinu dosojanja osebnih napak. In rumene zastave za vsako malenkost – tudi če se nekdo premakne na tribunah.

Seveda se je na to temo, kazni Vettla, oglasil tudi svetovni prvak Jacques Villeneuve. "Ta kazen je sramotna, zelo sramotna. Ko vidim kaj takega, se takoj spomnim Monaka 2016, ko je Lewis Hamilton v šikani izrinil Daniela Ricciarda. Takrat komisarji niso izrekli nobene kazni, čeprav je šlo za očitno namerno dejanje. Ampak tole tukaj je bila dirkaška napaka. Vettel je dobesedno zdrsel nazaj na stezo. In Lewis je dobro vedel, da bo pristal tam, kjer je. Vedel je torej in bi lahko zmanjšal plin. Ampak Britanec je želel očitno komisarjem dopovedati ali namigniti, da se mora izreči kazen. Prav tako je sramotno za komisarje, da Ricciardo za svoj manever na ravnini proti Bottasu, ki se je zgodil nekoliko prej, ni bi kaznovan, zaslužil pa bi si še večjo kazen."

"Ampak resno, ta pravila, da moraš prepustiti mesto…saj, če lahko. Ampak to ne gre, če sediš v dirkalniku, ki samo drsi. Ne, vse to je sramotno za F1. Zdrsiš s steze in potem znova pritisneš na plin. Lewis je bil 30 metrov za Vettlom. Sebov dirkalnik je stal počez in v tem primeru nihče ne gleda v vzvratno ogledalo, kje se na primer nahaja tekmec. Ne, gledaš naprej. In če je vse v redu, potem dirkaš dalje. Drugi se morajo pač ogniti. Ne moreš vedno storiti 'O, prosim zapeljite kar naprej'. Tukaj ni šlo za umazano dirkanje. To je nekaj običajnega in še posebej v tem ovinku."

"Ta afera kaže na to, da so pravila slabo napisana. Vettel tukaj ni mogel ravnati drugače. Če bi ostal bolj levo, bi se morda obrnil. Ampak tukaj si še vedno pri dirkanju. Prideš na travo, stopiš na plin, se vrneš na stezo in upaš, da te nihče ne prehiti. Potem misliš: 'OK, nihče ni ob meni, vzel bom svojo linijo.' Lewis je bil še vedno dovolj zadaj, da je lahko že prej stopil s plina, torej še preden je bil tik ob njem. Vedel je, kam bo zapeljal Vettel. To je bilo očitno. In bilo je še ravno dovolj prostora. Lewis je imel kolo za belo linijo. Torej poleg steze."

"Da, Sebastian je storil napako. Ampak le za to, ker narediš napako, si ne zaslužiš kazni. Zame osebno bi moralo vodstvo potegniti črto, ko gre za umazano dirkanje, če se nekdo namerno spravi v težavo. To je tista fina linija, ki je ne smeš prekoračiti. Dirkači tega v preteklosti niso počeli, kajti lahko bi se ubili. Sedaj to počno vsi. Kajti če ne prejmejo kazni, je v redu. Njim je to vseeno. Pri tem nimajo slabega občutka. To se je v primerjavi s prejšnjimi časi spremenilo."

"To fino linijo potegnem torej pri namernem početju. Napake pa se dogajajo. Ampak če se tega ne vidi, potem nihče ne bo več poskušal prehitevati in bo raje ostal tam, kjer je. Ker se bo bal, da ne bo kaznovan. Varuhi pravil morajo paziti, da ne gredo predaleč. Vsako situacijo morajo pametno oceniti, kar pa očitno niso sposobni. Da, Lewis je bil izrinjen s steze, vendar pa če gremo meriti, je imel še dovolj prostora. Tukaj ne igramo monopoli ali bilo katero drugo dolgočasno igro," še doda Kanadčan.    

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
Se strinjam.
11.6.2019 20:54:13
ripmork
še mnenje Petra Windsorja (od 3:20 naprej) https://www.youtube.com/watch?v=0j3yxNJDV3o
11.6.2019 21:00:53
trzo
Ne vem, no. Avto je poskočil čez robnik na travo, kjer ga je Seb bolj kot kaj drugega lovil in ga držal naravnost. Nimam seveda telemetričnih podatkov, ampak dvomim, da je na travi stopil na gas. Potem pa z umazanimi, spolzkimi gumami nazaj na stezo, preden se guma vsaj dvakrat, trikrat ne zavrti, da gre svinjarija dol, oprijema najbrž ni. Potem je pa najbrž avto obdržal malce bolj desno, kot bi ga lahko, ampak....saj je bil pred Lojzetom, malo ga je zaprl, a ni to dovoljeno, načeloma, če si pol avta pred nasprotnikom. Tu se malo v koleno streljata dve različni pravili, bi rekel. Ali se motim?
12.6.2019 15:55:10
spartan
Saj sploh ni pomembno ali ga je oviral ali ne. Bil je prvi, naredil napako, resil situacijo ter nadaljeval z dirkanjem. Zato pa ne gledam vec, ker gre za zganjanje drame in ne dirkanja.
12.6.2019 23:26:34
zoki
https://pbs.twimg.com/media/D87_s38W4AEysLf.jpg:large
13.6.2019 13:27:57

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija