Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Analiza
Mercedes proti Ferrariju, dva koncepta
Zdi se, da so novi aerodinamični predpisi dobesedno asi v Ferrarijevih kartah. Enostavnejše sprednje krilce in spremenjeni vzorci pretoka v zadnji del bi teoretično odnesli malo oprijema in to bi moralo biti najboljše, če ste se odločili, da boste stavili na karto učinkovitosti in hočete to še nadgraditi.
Milan Klemenc
14. september 2019 | 20:03:21

Zdi se, da so novi aerodinamični predpisi dobesedno asi v Ferrarijevih kartah. Enostavnejše sprednje krilce in spremenjeni vzorci pretoka v zadnji del bi teoretično odnesli malo oprijema in to bi moralo biti najboljše, če ste se odločili, da boste stavili na karto učinkovitosti in hočete to še nadgraditi.

Zaradi tega je se je Ferrari odločil za koncept prednjega krilca, ki žrtvuje potisno silo za večjo kontrolo pretoka.

Mercedes je naredil ravno nasprotno. Branilci naslova so si za vsako ceno želeli nadeti plašč nepremagljivosti, s katerim so želeli pokazati svojo premoč in so vse stavil na oprijem. Inženirji v Brixworthu so dokaj hitro odkrili slabost in uvideli, da so na številnih dirkališčih zadnje gume preprosto klecnile prezgodaj in da je srebrna puščica v počasnih ovinkih izgubljala proti Red Bullu in Ferrariju.

Obe težavi so odpravili, ko so po sedmih dnevih testiranj končno ugotovili, kako optimalno prilagoditi W10. Mercedes je sestavil dirkalnik, ki zagotavlja najboljši čas kroga na večini od 21 dirkališč. Samo tako so rešili težavo, brez kakršnegakoli glavnega načrta, ki ima preveč vprašanj.

Danes vemo, Mercedes je igral na prave karte in ima do sedaj deset zmag proti dvema Ferrarijevima in dvema Red Bullovima. Sebastian Vettel je v Monzi opozoril na preveliko evforijo: »Mercedes bi lahko letos zmagal skoraj na vseh dirkališčih, mi pa samo na nekaterih konkretnih.«

Vodja ekipe Mattia Binotto se je strinjal: »V Singapurju bomo spet imeli več težav.«

Pirelli gume

Obstaja preprost razlog, zakaj se je Ferrari uštel. Pirellijeve gume za sezono 2019 imajo tanjši tekalni plašč in spremenjeno konstrukcijo. Delovno okno je potisnjeno navzgor in tako je bil downforce najboljše zavarovanje. Gume je potrebno pripeljati v delovno okno in jih zadržati tam in to je del kjer je Mercedes uspešen, Ferrari pa ne.

Zaradi tega je Ferrariju spodletelo in ni več na samoumevno, da bo na vsaki dirki v prvi vrsti in od tu naprej izhaja dejstvo, da zaradi tega ni možnosti, da bi po prvem krogu prevzeli vodstvo na vsaki dirki. Zato je njihov joker (motorna moč) izstopal le na nekaj dirkališčih in zato je SF90, ki je bil zasnovan da bo prizanesljivejši do gum, postal težava.

Ferrari se je zavedal, da mora ukrepati, a kaj, če pa si je sam zavezal roke s tem, ko se je osredotočil na koncept sprednjega krilca, ki ne daje več downforce na sprednji osi. Da bi ustvarili oprijem spredaj, je bilo treba zagotoviti mehansko pomoč, ki je nato privedla do težav z ravnotežjem dirkalnika, zaradi katerih je bil Ferrari na večini prog namesto na samem vrhu, deležen vožnje v prometu in s tem je posledično prišla tudi večja obraba gum.

Ferrari deluje le na nekaj dirkališčih

Glavni načrt Ferrarija se je lahko izkazal le na dirkališčih, kjer je celotna sila, ki jo je narekovalo sprednje krilce, dovolj za ohranitev ravnovesja. Veliko ravnin in malo ovinkov ali pretežno en tip ovinkov so dirkališča, ki odgovarjajo konceptu SF90.

Ferrari bi lahko zmagal tudi v Bahrajnu, Kanadi in Avstriji. Mogoče tudi v Azerbejdžanu in Nemčiji, če tam ne bi ubili upanja na dobra štartna mesta zaradi lastnih napak in napak na treningu.

Izračunali smo, kakšna bi bila lestvica dirkačev danes, če bi šlo stvari za Ferrariju dobro od rok. V kolikor bi Charles Leclerc zmagal v Bahrajnu, Azerbajdžanu in Avstriji, Sebastian Vettel pa v Kanadi in Nemčiji, bi Lewis Hamilton še vedno vodil v svetovnem pokalu, vendar le z 267 namesto 284 točkami. Leclerc bi bil drugi z 213, Bottas tretji z 211, Vettel četrti s 180 in Verstappen peti s 167 točkami.

Ali bi se lahko Ferrari v kolikor bi bilo vse optimalno vključil v boj za naslov? Binotto na to odgovarja; »Zelo malo verjetno, ker sta blizu uporabnosti našega koncepta le še progi v Sočiju in Interlagosu, ostalo pa je pisano na kožo Mercedesu ali pa Red Bullu ali kakor rečemo v žargonu Mercedesland in Red Bull land. Mislim, da je naš zaostanek na ostalih progah prevelik in do konca sezone ni več takšnih prog, kjer bi lahko prišli do izraza.«

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
kimikaze
Nekako se mi dozdeva, da kljub slabšemu dizajnu glede na trenutna pravila, Ferrari zna zaradi dizajna ki ga razvijajo in iz katerega se že sedaj učijo kako ga izboljšati in ga kljub zmanjšanem podtlaku sprviti do točke kjer so vsaj približno konkurenčni tu in tam, zelo profitirati z novimi pravili. Verjetno niso razvili letožnji bolid z mislimi za leto 2021, a nakoncu se lahko "napačen" dizajn izkaže celo za ključno potezo.za prihodnost.
14.9.2019 20:22:41
spartan
Ostala mostva tudi razvijajo.
15.9.2019 12:27:22

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija