Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Na današnji dan
Schumacher je šel vertikalno po dveh in osvojil naslov
Danes mineva 25 let od kontroverzne dirke v Adelaide, kjer je Michael Schumacher namerno trčil v Damona Hilla in postal svetovni prvak.
Artur Švarc
13. november 2019 | 1:42:50

Razlika pred zadnjo dirko je bila le 1 točka. Schumacher je na dirko prišel z 92 točkami, Hill jih je imel 91. Williams je vodil v konstruktorskem prvenstvu s 108 točkami, Benetton jih je imel 103.

Schumacher je dirko povedel, Hill pa mu jetesno sledil. Vrstni red se do 36. kroga ni spremenil. Hill je potem, ko je Schumacher zapeljal s proge in trčil z desnimi kolesi v zid. Hill je šel takoj v napad na Schumacherja, ki se je medtem vračal na progo in zapeljal naravnost pred Hilla. V naslednjem ovinku je Hill šel mimo, Schumacher pa je zapeljal v njega. Dogodka se spomnimo po tem, da je Benetton zapeljal čez sprednjo obeso Williamsa po dveh kolesih, postavljen skoraj pokonci.

Posledica trčenja je bila, da je Schumacher takoj odstopil,Hill pa se je privlekel do boksov, kjer so lahko le ugotovili, da je polomljena sprednja leva obesa. Ker nobeden od dirkačev ni osvojil točke, je Schumacher postal prvič prvak. Medtem, ko je Hill šokiran lezel iz dirkalnika v boksih, se je Schumacherju več kot očitno smejalo za ograjo šestega ovinka. Podoben manever je poskušal Nemec ponoviti še tri leta pozneje v Jerezu proti Villeneuvu, le da je tam on potegnil kratko. Kanadčan je osvojil svoj edini naslov prvaka, Schumacherja pa so diskvalificirali iz prvenstva in 1997 ni osvojil nobene točke.

Kakorkoli že, prvi naslov, ki je bil tudi najbolj sporen, je napovedal pohod superiornega Nemca na še šest naslovov, prvega je osvojil že 1995 v povsem dominantni sezoni z Benettonom, ki je dirkal z Renaultovim motorjem, potem pa je 2000 do 2004 pri Ferrariju osvojil pet zaporednih naslovov.

Dirka se je razpletla nenavadno – svojo zadnjo in 31. zmago je osvojil praktično upokojeni Nigel Mansell, ki je vskočil namesto Coultharda. Na tej dirki je tudi zadnjič nastopilo moštvo Lotus. Imena iz zadnjega desetletja pač nimajo veliko zveze z originalom.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Fero
O namernem je nehvaležno govorit, vsekakor je šel v zapiranje ovinka. V kolikor je vedel da bo z zapiranjem definitivno trčil v Hilla je to verjetno posledica učenja od Senne.
13.11.2019 6:13:26
jahve
Eden najbolj pokvarjenih dirkačev vseh časov!
13.11.2019 7:05:25
GTI
Razlike med Senno in Scumacherjem ni, kar se tiče agresivnega pristopa, le da je Senno vodil uni od zgoraj, Schumacherja pa možgani.
13.11.2019 7:51:32
dbench
Še Hami se mora u enga ruknt za naslov, potem bo po veličini res na nivoju Senne in Šumija
13.11.2019 7:57:28
Macolar
V video analizah je bilo ugotovljeno, da je imel Scumacher že po prvem trku polomljeno zadnjo levo obeso. Njegova dejanja po tem so stvar interpretacije posameznikov.
13.11.2019 8:53:58
Fero
To video analizo bi pa rad videl. GTI se mal hecaš a?
13.11.2019 10:24:03
aichi
Komentator ITV v prenosu reče, par krogov po razpletu tega, kaj bi bilo, če bi hil počakal samo en ovinek... vsi vemo, MS je odigral taktično, danes bi sicer za to dobil kazen, ampak on je peljal idealno linijo in zaprl Hilla, ki je bil neučakan. Seveda pa ni mogel videt, kaj se je zgodilo pred njim.
13.11.2019 10:53:16
paulista
Prvi naslov Schumacherja ni sporen toliko zaradi tega manevra pač pa zaradi same ilegalnosti Benettona tisto leto. Men je bolj zanimivo, da Schumacher nikoli ni premgal v isti ekipi svetovnega prvaka, ki bi se z njim boril pod istimi pogoji, mislim pa da je zgubil proti dvema leta 1991 (6 dirk Benetton) proti Pique-ju in 2010-2012 3x od bodočega svetovnega prvaka Rosberga...
13.11.2019 11:22:19
aichi
MIslim, a si lahko še bolj neumen??? Pišeš na pamet, kot da si začel F1 gledat včeraj... Kot prvo 1991 - Schumacher je prišel v novo ekipo za zadnjih pet dirk in je v treh primerljivih dirkah, ko sta oba prišla do cilja, dosegel več točk kot Piquet, torej si zapisal prvo oslarijo. Drugo, ne moreš primerjat sploh sezon pri Mercedesu, ker je bil MS takrat že starejši od 40 let proti skoraj pol mlajšemu Rosbergu in z dirkalnikom, ali celotno F1, ki je imel izrazito drugačne lastnosti kot jih je bil navajen MS, ko se je poslovil od Ferrarija.
Sploh pa me zanima kaj o ilegalnosti Benettona 1994?
13.11.2019 11:39:37
Fero
aichi: mislim da je težko še bolj. :-) Kar se tiče Šumija je res en velik kaliber. Tudi če bi s sedemdesetimi leti sedel v dirkalnik in bi ga premagal en novinec, bi bila to iztočnica o tem, kako ni dober! :-)
13.11.2019 12:05:13
paulista
@aichi pišeš kak tebi paše.. Piquet ga je premagal leta 1991, ne glede novinec gor al dol npr. Hamilton je bil leta 2007 tud novinec in je premagal svetovnega prvaka Alonsa. leta 2010 je Schumacher prišel k Mercedesu prepričan da bo napral Rosberga po vsej svoji slavi, to se strinjaš??? Sicer pustimo statistiko... leta 1994 je imel Benetton TControl, po dirki za na VN Nemčije so ugotovili da so odstranili v napravi za dolivanje goriva pred -filter zaradi česar so bili postanki hitrejši (Verstapen je tam zagorel...), na dirki za VN Belgije so ugotovili ilegalnost avta ...dno, posledično izključitev itd. o tistem avtu je bilo veliko govora... Jaz sem napisal dejstvo da Schumacher nikoli ni premagal svetovnega prvaka v istem avtu pod istimi popgoji!! Drži??
13.11.2019 12:43:14
hubertfast
Sem preveril leto 91 in sicer zadnjih 5 dirk, ko je sta bila Schumi in Piquet v istem moštvi. Schumi je osvojil eno 5, dve 6 mesti ter dva odstopa. Puquet je pa je osvojil 6, 5, 11, 7 in 4 mesto. Tako, da ga je Piquet nesel 6:4 v točkah. Priznam, da sem sam tudi mislil, da je bil Schumi boljši.
13.11.2019 13:43:33
aichi
Pač Paulista kaže svojo neznanje in nerazgledanost ko gre za F1 ing a tu ne bomo več spremljali. Schumacher je na zadnjih dveh dirkah odstopil, ne po svoji krivdi (motor JAP in menjalnik AUS), v neposredni primerjavi treh dirk, kjer sta oba prišla do cilja, je bil boljši. In če grem gledat uvrstitve v času odstopa na zadnjih dveh dirkah...Statistiko lahko seveda jemlješ analitično, lahko pa si pametn iz nule in ne upoštevaš dejstev, to pa pomeni, da je 20 stopinj 1. novembra poletje, 18 stopinj 20. avgusta pa jesen!

Na dirki v Belgiji so MS-ja diskvalificirali, pa ne zato, ker bi Benetton naredil ilegalen avto, ampak ker je MS na robniku zradiral leseno ploščo. Še enkrat, tipičn dokaz, da dejansko nimaš pojma o F1.

Za Benetton ne moreš reči, da so isti pogoji, Piquet je tam vozil z izkušnjami in tremi naslovi, MS je že na prvi dirki v novem avtu pokazal Piquetu, da je kljub temu, da je to šele njegova druga dirka v F1 in prva proti Piquetu, da je boljši. To je vse, kar te v statistiki mora zanimat, če jo seveda znaš brat. Ti je ne.
13.11.2019 15:00:26
macolar
Piquet leta 91 tudi ni bil več v svoji top formi. Nesreča iz leta 87 mu je delno okvarila vid, pravtako je bil že skoraj star 40, zaradi narave njegovega karakterja, se pa mu je že tudi malo j*balo po domače. Da je bil Benetton umazano moštvo, v to sploh ne dvomim (Briatore = poštenjak...to lahko verjamejo samo tisti ki verjamejo v pravljice.) Ampak takrat so vsi probavali vse kar so lahko, bog ve kaj vse so naumili pri Williamsu takrat pa nihče ni izvedel. Schumacher je bil vrhunski talent - čeprav ga nisem maral to priznam. In ni bil samo hiter in talentiran, bil je idealen dirkač ki si ga je moštvo lahko izoblikovalo in na katerega se je moštvo lahko zaneslo da bo pripeljal željen rezultat. Manever leta 94 je bil sporen, po drugi strani je bil mlad in prvič v položaju ko bi lahko osvojil naslov. Zgodilo se je kar se je, usoda ga je pač udarila nazaj leta 97, ko je bil v podobne položaju pod pritiskom možnosti osvojitve naslova z Ferrarijem..
13.11.2019 17:30:40
aichi
Točno to, na koncu je karma poskrbela, Hill je dobil svoj naslov, MS pa je bil očrnjen 1997.
13.11.2019 17:56:20
Msport2
Hill si je bil sam kriv, na ravnini nekaj 100 metrov naprej bi imel šanso. Se spomnim, da je tudi koment. Mihelič tako razmišljal. Seveda pa danes vsak pri sebi fantazira, kaj bi se dogajalo na najdaljši ravnini in predvsem (če ga slučajno ne bi prehitel) na koncu pri zaviranju v herpinu... Bi takrat Nemcu padel mrak na oči, kot v Jerezu... Sicer pa res, vsak je na koncu dobil svoj naslov, MS pa absolutno najboljši svoje dobe. Pa ga nisem maral niti pod razno.
13.11.2019 18:33:45
Fero
paulista: še ena zadeva glede legendarnega Šumija. Ne smemo pozabiti, da Šumi ni imel pred sezono testiranj z F1. On je bil praktično položen v dirkalnik in takoj zaplaval kot riba v vodi.
14.11.2019 6:05:49
paulista
@aichi ... jaz sem stvari napisal na pamet in ne po statistiki ker sem stvari spremljal tedaj dobro tvoj ego je zelo velik in takoj napadaš z neko mojo nerazgledanostjo in neumnostjo tu se vidi tvoj nivo ki je nizek!! Po tvoji logiki bi morali šteti rezultate v F1, oz primerjati dva voznika ko sta oba prišla do cilja itd.. odšteti okvare in potem potegniti črto. . Ko Rosberg premaga Schumacherja 3 x zapored se izgovarjaš na njegovo starost itd.. pri Piquetu tega ne upoštevaš, ki je dejansko skoraj enkrat starejši. Za mene je debi Hamiltona leta 2007 v F1 proti svetovnemu prvaku Alonsu na višku moči bolj impresiven od Schumacherjevega proti Piqueju..vsak ima pa lahko svoje poglede in mnenja.
14.11.2019 8:22:19
scorpa
@paulista: govoriš na pamet oz. bereš samo iz številk. Če pa bi dejansko spremljal dirke pa bi vedel tudi, da je bil Schumacher leta 2012 boljši od Rosberga. V prvem delu sezone, ko je bil Mercedes konkurenčen, je imel Schumacher večinoma okvare, Rosberg pa ne. Dirko na Kitajskem, kjer je Rosberg zmagal bi bil Schumacher po vsej verjetnosti drugi, v Monaku je zaradi menjalnika namesto s 1. mesta štartal s 6., če povzamem samo najbolj očitne. V nadaljevanju sezone je bil Schumacher boljši, ampak je Mercedes bil tako slab, da sta komaj prihajala do točk. Ne rečem, leta 2010 je bil Rosberg boljši, 2011 pa sta bila precej enakovredna.
14.11.2019 11:04:21
Tadejkrze
V Monacu je s 6. štartal zaradi kazni s prejšne dirke.
14.11.2019 11:18:51
hubertfast
Zato je pa težko ocenjevati še posebej če prisotne okvare? Če se pa vrnem na dvoboj zadnjih 5 dirk 1991 je pole zmagal Schumi 4 proti 1. Samo zadnjo dirko je bil Piquet hitrejši.
14.11.2019 11:47:58
hubertfast
Če pa dodam še to bitko za pole. 41 proti 17 za Nicota proti Schumiju.
14.11.2019 11:53:33
tamburello
goljuf umazani...z goljufivim Benettonom...nikoli ga nisem maral
14.11.2019 12:45:09
tamburello
@Aichi, kot neki poznavalec F1 itd...se sprenevedaš o legalnosti Benettona 1994?traction control...dolivanje goriva itd...rabiš še kaj?
14.11.2019 12:49:19
klemil
Zdaj se vsujte še po meni če gre ampak, da se še sam vmešam v to vročo razpravo. Takrat so bili drugi časi in drugačna pravila (no vsaj v nekaterih segmentih). S časom so uvideli, da nekatere stvari ne pijejo vode in so jih spremenili. V nekaterih primerih na bolje v dosti primerih pa bi bilo bolje, da pustijo pri miru. Ampak kdo sem jaz, da bom sodil strokovnjake. Kod je bil boljši in če bi bilo če, tudi če bi še bil Senna ipd. je nesmiselno razpravljat je pa ok če je debata konstruktivna. Torej štala je bila in to je to. Vsi bi j... a da ne uđe to ne gre. Tudi sedaj hodijo moštva in dirkači po robu, enkrat jih dobijo po prstih drugič ne. Če bodo ugotovili, da je kršitev potem naj bo in to za vse. Nesmiselno pa se mi zdi, da se prerekamo in si kvarimo vzdušje vseh nas entuziastov, ki spremljamo F1. Strinjam se da imajo vsake oči svojega malarja a na srečo je tako. Kako bi vam bilo, da bi vsi vozili iste avtomobile pa imeli iste ženske? Hm tudi dunajskega se prenaješ mar ne. he he Malo heca. Spoštovani fajn je da žar debate in tu se strinjam z napisanim. Včasih nas zanese, a tudi to se da popravit. Zato pa pedal to the metal pa naj zmaga najboljši, ali pa tisti, ki je bolj iznajdljiv. Če ma muti pa naj ugotavlja FIA in komisarji, delegati pa še kdo.
14.11.2019 12:58:38
klemil
Da vam povem še kdaj bom gledal nogomet. Takrat, ko bo žoga na bencin.
14.11.2019 13:00:54

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija