Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Abiteboul o morebitnih nadaljnih omejitvah proračna
Čeprav kriza pandemije koronavirusa še zdaleč ni končana, pa je jasno, da bo imela velik vpliv na Formulo 1. Predvideni proračun se je že znižal, najverjetneje pa se bo še bolj. Cyril Abiteboul upa, da bo po krizi ostalo vsaj še deset aktivnih ekip.
Ursa Prosenjak
16. maj 2020 | 0:49:15

Vodja Renaultove ekipe se ta teden sooča z izgubo pomembnega člana ekipe, saj Daniel Ricciardo prihodnje leto odhaja k McLarnu. To s sabo potegne tudi finančno prednost, saj bo Renault prihranil visok znesek Avstralčeve plače, čeprav po Abiteboulovih navedbah naj Renault ne bi imel posebnih finančnih težav. Dodatno znižanje stroškov na 100 milijonov je sicer dobro, če pa ostane pri 150 milijoniih, pa tudi ne bo težav.

 »Smo v udobnem položaju. Pokrijemo lahko zneske od 100 do 150 milijonov, vendar pa moramo ostati realistični. Zavedamo se svojega položaja in tudi položajev drugih ekip. Stroški niso povezani le s finančnimi pravili, pač pa vplivajo tudi na tehnologijo, ki jo uporabljamo in promoviramo v Formuli 1,« je Cyril Abiteboul povedal v intervjuju za Auto Motor und Sport.

Koronakriza je sprožila vprašanje preživetja manjših ekip, kar je botrovalo znižanju proračuna, čeprav bodo stroški še vedno visoki in 100 milijonov ne bo dovolj.

»Znesek bo brez sprememb tehničnih pravil izziv. Ne smemo pozabiti na logistične stroške. Ne vemo, kako bo kriza vplivala na transport in stroške, povezane s tem. To moramo upoštevati vsi, tudi tisti, ki zagovarjajo tako radikalno omejitev proračuna.«

Niti nadaljna omejitev ne zagotavlja preživetja vseh ekip. Renaultov vodja ekipe zagovarja tekmovanje z večjim številom ekip: »Vedno sem to trdil, saj ni dobro, da smo odvisni od majhnega števila ekip, proizvajalcev ali dobaviteljev. Raznolikost je pomemben aspekt in ta kriza je to še bolj dokazala.«

»Upajmo, da bomo po krizi še vedno imeli deset ekip. Potrebujemo omejitev proračuna. Ne bo pomagala le obstoječim ekipam do enakih možnosti, ampak bo privabila tudi nove kandidate, zato v morebitni prihodnji krizi ne bomo imeli toliko skrbi glede števila ekip,« nadaljuje Francoz.

Direktor Formule 1 Ross Brawn je v preteklosti sicer izrazil nenaklonjenost večjemu številu ekip. Po njegovi oceni bi bilo deset ekip dovolj. V trenutni situaciji pa je prav mogoče, da je spremenil mnenje.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija