Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Obletnice
Pol stoletja Sauberja
1970 je Peter Sauber, švicarski inženir, ustanovil ekipo, ki je z nekaj največjimi talenti osvajala lovorike.
Artur Švarc
16. maj 2020 | 20:14:16

Prvi veliki uspehi Sauberja segajo v konec osemdesetih, ko je s svojo ekipo postal Mercedesova tovarniška ekipa na vztrajnostnih dirkah in 1989 in 1990 osvojil zmago na 24 ur Le Mansa. V tej zlati zasedbi so bili Karl Wendlinger, Jean-Louis Schlesser, Heinz-Harald Frentzen in eno posebno ime – Michael Schumacher. Med vsemi dirkalniki iz Sauberjeve delavnice je C9 iz Skupine C eden najbolj prepoznavnih.

 

1993 se je ekipa podala v F1, najprej z Ilmorjevimi motorji, ki jih je za Mercedes pripravljala ta britanska tovarna, od 1994 pa so tudi prevzeli srebrno zvezdo na motorjih.

1995 se je v F1 pojavil Red Bull kot glavni sponzor ekipe, partnerstvo pa je trajalo vse do 2002, ko se je Red Bull umaknil v ozadje, dokler 2005 ni s prevzemom Jaguarja začel kot svoja ekipa. V tem obdobju so pri Sauberju vzklili in vozili talenti kot so Felipe Massa, Kimi Raikkonen, Johnny Herbert in Jean Alesi.

Zlata doba ekipe se je začela 2006, ko je ekipa Sauberja postala tovarniška ekipa BMW-ja in konkurirala tudi za naslov prvaka. Robert Kubica je 2008 Sauberju v Kanadi pripeljal prvo in edino zmago. Potem, ko se je BMW poslovil iz F1, je Peter Sauber s konzorcijem investitorjev uspel odkupiti nazaj svojo ekipo, rezultatsko pa so se začeli potapljati do predlani, ko je ekipa s finančno injekcijo FCA  postala tovarniška ekipa Alfa Romeo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija