Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Novice   |   Na današnji dan
70 let prve Fangiove zmage
Sloviti Argentinec, ki je več kot pol stoletja držal rekord s petimi naslovi prvaka, je 21. maja 1950 v Kneževini osvojil svojo prvo zmago.
Artur Švarc
21. maj 2020 | 9:35:00

VN Monaka v Monte Carlu je bila 11. izvedba te dirke in prva v svetovnem prvenstvu Formule 1, znana pa je tudi po tem, da je to prva dirka, na kateri se je zgodilo množično trčenje v prvem krogu. Valovi, ki so butali ob obalo, so presenetili Farino, ki je zdrsnil in obtičal, v njega pa je priletelo še osem avtomobilov. Skozi to gnečo je pot našel Fangio in osvojil prvo od 24 zmag.

Fangio se je rodil 1911 v Balacarcu v Argentini in je svojo pot začel kot mehanik. Pri 23 letih je na svoji prvi dirki vozil predelani Fordov taksi, ki je na dirki dobesedno razpadel. Čeprav mu ni uspevalo, je Fangio vztrajal. Tik pred drugo svetovno vojno je začel z dirkaško kariero in dobil 10 tisoč kilometrov dolgo dirko od Buenos Airesa do Peruja in nazaj, s čemer je v svoji domovini čez noč postal slaven.

Čeprav je bil pri 36 letih že skoraj prestar za dirkanje, je postal dirkač v F1. 1949 v svoji prvi sezoni, je dobil 6 od 10 dirk, naslednje leto pa je v prvem prvenstvu F1 dirkal za Alfa Romeo. V svetovnem prvenstvu je naslov izgubil na zadnji dirki v Monzi in končal kot drugi za Farino. Naslednje leto je osvojil svoj prvi naslov od petih, v letih, ki so sledila, pa je vozil za Maserati, Mercedes in Ferrari.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
etilometer
Ne BMW ne audi ne Mercedes ampak alfa Romeo je osvojila prvi naslov v F1 od začetka prvenstva in nato se dva zaporedoma. Ko je že alfa dosegala naslove v F1 so se švabi ukvarjali z znaki na svojih avtih 😂🤭
21.5.2020 17:35:50
macolar
Kako se vse obrne...
21.5.2020 21:25:09

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija